Водачи при подравняване (Alignment guides и Dynamic Guides)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
От кои меню и подменю отваряме докера за бърз достъп до настройките на водачите?
Window -> Dockers
View -> Page
File -> Open

Въпроси и отговори

 • Защо всички обекти в упражнението ми излизат като един?

  Десислава Златева:

  След като изтегля упражнението ( и под този и под предходния урок) и го поставя в програмата всички обекти ми се отчитат като един. С други думи немога да работя с облачетата поотделно. Програмата ги възприема, като един обект. Може би са заключени по някакъв начин. Как да ги отключа?

  Tsvetelina Despotova:

  Здравей, ако дадеш десен бутон с мишката, би трябвало да има опция ungroup, в случай че са групирани :) както и lock/unlock. Дано съм помогнала

  Венета Желева:

  Здравейте, Деси,

  Това, което се е получило, зависи от начина, по който поставяте файла в програмата. От значение е дали отваряте или вмъквате файловете.

  Open.vs.Import Ако отворите с двойно щракване върху иконата на документа (в Windows Explorer) или от File -> Open (в работната среда на CorelDRAW), или ако при отворена програма, но без отворен друг документ, влачите и пуснете файла, се отваря Guides.cdr с 3 отделни негрупирани обекта, като се виждат и водещите линии (фиг.1).

  Ако обаче във вече отворен документ издърпате файла с мишката и го пуснете в работното поле, е равносилно на вмъкване с команда Import. Получава група с името на вмъкнатия файл Guides.cdr. В нея са групирани съдържащите се във вмъкнатия файл 3 обекта, но без водещите линии (фиг.2).

  По-нататък можете да действате по начина, описан от Цвети.

 • Къде?

  Tsvetelina Despotova:

  Здравейте, този панел не е наличен в x6 версията? Има ли къде да се управляват тези настройки?

  Венета Желева:

  В Х6 по начало този докер липсва. Появява се след Update 2. Достъп до настройките има от View > Setup и избор на Dynamic или Alignment guides setup.