Какво представлява векторната графика и с какво се различава от растерната

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Забележка

Курсът се провежда на най-новата версия на програмата: CorelDRAW® Graphics Suite X7. Ако не разполагате с версия X7, може да свалите безплатно демо версия от сайта на CorelDRAW. Но препоръчваме използването на CorelDRAW X7, тъй като много нови или подобрени функционалности, които се разглеждат в курса, не се поддържат в по-ранни версии. За потребителите, нямащи възможност да използват последната версия, към материалите от упражненията има адаптирани файлове, подходящи за отваряне с CorelDRAW X6.

 
Изтеглете демо версията на програма от тук:
 
 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какви са предимствата на векторната пред растерната графика?
Мащабира се многократно и се трансформира без загуба на качеството
Изглежда по-добре
Няма разлика между тях

Въпроси и отговори

 • Може ли...

  Незабравка Недялкова:

  Здравейте. Реших първо да изгледам всички уроци от Модул 1, след което да поздравя създателите на Aula.bg за откриването на този нов курс. Като първо впечатление от изгледаното до тук ще кажа: "Нищо ново под слънцето". Веднага обаче бързам да доуточня - ако потребителите на този сайт вече са гледали и други курсове, които предлага Aula, и са приели високото ниво на качеството на поднасяне на информацията за даденост, то няма да бъдат изненадани и този път. Поздравления за лектора - Венета Желева, и успех на всички, търсещи нови знания!

  Незабравка Недялкова:

  Надявам се, че изразът "Нищо ново под слънцето" няма да бъде приет като критика, а точно обратното!

  Венета:

  Благодаря Ви за проявения интерес към курса, Незабравка!

  Незабравка Недялкова:

  Продължавам нататък и не съжалявам :). Всичко е много добре обяснено, и със скорост, която ми допада. Още веднъж - поздравления!

  Даниела:

  Здравейте ! Имам проблем , не мога да сваля допълнителния урок към курса .

  Венета Желева:

  Здравейте, Даниела, файловете към урока ли не можете да свалите? Не знам с какъв браузър работите, но ако свалянето не се получава с директно щракване, пробвайте с десен бутон върху името на архива и Save link as (после трябва да посочите място за запазване и да натиснете Save).

 • Краси Кръстев:

  Здравей, работна тетрадка ще има доколкото разбрах в момента в който са готови всички модули от курса.

  Марина Борисова:

  Благодаря, ще почакам!

  Даниела Георгиева:

  Здравейте,изтеглих работната тетрадка,трябва ли да си я разпечатам,или има вариант да се пише по нея през компютъра?

  Краси Кръстев:

  Има вариант да пишете директно в нея.

  В тази тема тук:

  Как да ползвам работната тетрадка?

  Има разяснение за вариантите за вписване на текст в работната тетрадка.

  Надявам се да бил полезен с отговора.

 • Как да изтегля демо версията на CorelDraw 7

  Йохан:

  Няколко пъти се опитах да изтегля дем версията на Corel Drax Graphics Suite X7 от линка който е публикуван но там се отваря новата версия 8 със 15 дневен безплатен период. Как да процедирам за напред?При курс който е няколко седмици ,15 дни е напълно недостатъчно време,а да дам около 550 евро поне за сега в началото не съм съгласен

  Йохан:

  Отваряме линка посочен в урока за изтегляне на безплатната демо версия на Corel Draw Graphics Suite X7, в дясно намираме Corel Draw Technical Suite X7 и я изтегляме. При мен стана бавно,явно че програмата е голяма и тежка но пък там я има тази демо версия Corel Draw Graphics Suite X7 . Само не знам колко време мога да я ползвам безплатно,вероятно месец. Иначе работи.

  Венета Желева:

  Това е приложим вариант, а и предлага по-дълъг тестов период (30 дни).

  Technical Suite е голям като обем, тъй като е комплект от повече програми. Не всички е необходимо да бъдат инсталирани, основно ще Ви е нужна CorelDRAW. В уроците по-нататък накратко се разглежда и Corel PowerTRACE, а също и Corel PHOTO-PAINT.

 • Защо има разминаване във версиите на CorelDRAW?

  Andon:

  Здравейте, една малка корекция за Вашата секция "Забележка" относно версията на CorelDRAW® Graphics Suite:Към днешна дата версията на CorelDRAW (към която посоченият от Вас линк отвежда) е CorelDRAW Graphics Suite 2018, т.е. не е CorelDRAW® Graphics Suite X7. Тъй като аз не знам дали има голяма или каквато и да била разлика между двете версии се наложи да потърся старата версия. Моля, коригирайте описанието за да знаем дали може да ползваме която и да е версия от двете, ако ли не, моля коригирайте линка за съответната такава. Благодаря!

  Галин Гинев:

  2017 - 2018 версия почти не се различават. Ако търсите разлики в стартовия прозорец със сигурност ще ги намерите.