Текстови стилове. Проект: Меню

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За да приложим характеристиките на съществуваща стилова група от докера Object styles върху отделна част от текста чрез издърпване и пускане, най-напред...
с инструмент Text селектираме избраната част.
с инструмент Pick посочваме текстовия обект.
разделяме текстовия обект на отделни обекти.

Въпроси и отговори

 • Може ли да ви БЛАГОДАРЯ 

  арх. инж. Краси Петрова:

  Здравейте, курса беше изключително интересен!!! Чакам с нетърпение следващите модули!!!

  Венета Желева:

  Здравейте, Благодаря Ви за споделеното мнение! Радвам се, че публикуваните до момента уроци са Ви харесали. Надявам се и следващите да Ви бъдат интересни!

  арх. инж. Краси Петрова:

  Да много ми харесаха и нещо се увлякох та минах и теста и после видях, че има още уроци, които ще излязат по-късно. Чакам ги и отново Ви поздравявам за доброто преподаване!!!

  арх. инж. Краси Петрова:

  Извинявайте, за 6-ти модул пише, че се качва на 25.02.2016 год., Възможно ли е да е качен, но аз да не мога да го отворя или просто още не е качен.

  Мария Балева:

  Здравейте, все още не е качен модула. Съвсем скоро ще добавим уроците в сайта. Извиняваме се за забавянето.

  арх. инж. Краси Петрова:

  БЛАГОДАРЯ ЗА БЪРЗИЯ ОТГОВОР!!! Чакам с нетърпение.

  Данаил Станчев:

  Здравейте! Изключително съм впечатлен от начина на преподаване. Перфектно структуриране и представяне на информацията в уроците. Проектите в края на модулите освен, че предоставят възможност за практическо прилагане на наученото, са също и извор на нови идеи. АДМИРАЦИИ за преподавателя и организаторите на курса!!!

 • Цвета Попова:

  извинявам се за въпроса ,разбрах го

  Венета Желева:

  Няма проблем, радвам се, че сте го разбрали.

  По принцип можете да издърпвате и пускате цвят върху текста и без превключване от Text tool към Pick tool, но ако сте щракнали някъде в текста с инструмента за писане, ще се оцвети само съответния ред.

  Затова за най-сигурно сменям инструмента с Pick tool, за да оцветя целия текст в параграфния текстов обект.

 • Венета Желева:

  За оцветяване на текста издърпайте и пуснете върху него избрания цветови стил или с Text tool маркирайте текста и щракнете два пъти върху квадратчето на стила.

  За да промените цвета само на правоъгълниците със заоблени ъгли, с Pick tool посочете в Object Manager обекта, означен на снимката с позиция 1, и след това щракнете два пъти върху избрания цветови стил. Същото направете и с обекта от позиция 3.

 • Венета Желева:

  Възможно е при Вас да се получава така, ако сте копирали характеристиките от текста преди оцветяването му в светлия цветови стил. Съответно, ако стиловата група е останала с черен цвят на запълване, след това текстът е бил оцветен в светлия цветови стил, при прилагането на характеристиките на стиловата група върху текстовия обект цветът на текста ще се промени в зададения за стиловата група черен цвят.

  При мен текущият цвят на текста съвпада с цвета в раздел Character на стиловата група, затова запълването на текста остава със същия цвят и видимо се променя само големината на буквите.

  За да промените нежелания черен цвят на стиловата група, след като я селектирате, в раздел Character щракнете върху цвета на запълване (1), за да се разгъне палитрата, вземете пипетката (2) и променете цвета, като щракнете върху квадратчето на цветовия стил (3) в документната палитра. Сн.1

 • Как да заредя стила Lobster -нито с Open,

  Цвета Попова:

  Нито с Import

  Става .Знам че трябва да е Load , но къде да го приложа ,за да се зареди?

  Венета Желева:

  Здравейте, Цвета, Lobster всъщност не текстов стил, а шрифт, който трябва да се инсталира на компютъра, за да разполагате с него в CorelDRAW.

  Инсталирането става, както сте посочили на последната снимка, с десен бутон върху Lobster-Regular.ttf и избор на Install. Другата възможност е с двойно щракване върху Lobster-Regular.ttf и след това в прозореца натиснете бутон Install.

  След инсталирането ще можете да откриете Lobster в списъците с шрифтове (в лентата с характеристики на инструмента Text и в докерите, които имат раздел Character) и ще можете да го прилагате върху селектирани текстови обекти.

 • Как да постигна отлични резултати с Corel Draw?

  Анета Михайлова:

  Много ми харесва начина по който се представят нещата – много последователно, обстоятелствено, разбираемо, харесва ми това, че се показват няколко варианта за всички действия. Ползвам CORELDRAW X7/64bit/. 1. Искам да разбера как мога да направя това меню, ползвайки екселски файл. Прочетох написаното тук http://aula.bg/question#id-173888000001, но не успях да се справя. Според мен е важно, защото екселския файл допуска корекция на цените, спестявайки време. Искам да знам как мога да го постигна, така че когато реша да променям нещо в таблицата, да мога да от файла в корел да си отворя екселския файл, да го поправя и корелския файл да се окаже с току-що направената корекция. Т.е. как се създава тази връзка между двата файла и как двата файла вървят комплект. 2. За да създама меню, което да изпратя в печатница реших да си кача други снимки. Пействайки ги с PASTE SPECIAL ме попита как да ги качи и ми даде възможност да избера между ADOBE FHOTOSHOP IMAGE, PICHTURE METAFYLE, DEVICE INDEPENDENT BITMAP, BITMAP. Бихте ли препоръчали в какъв вид е най-добре да се качи файла, за да се получи меню, печатано в печатница с най-добра визия. Продължавам курса с най-голямо удоволствие.

  Венета Желева:

  Благодаря за споделеното мнение, Анета, радвам се, че курсът Ви е от полза.

  1. Относно използването на файл от Excel – вариантите са с Insert New Object или с Print Merge, както отговорих под въпроса Ви в тази тема. За Print Merge ще допълня, че структурирането на информацията в екселския файл зависи от сложността на проекта, от това колко страници се побират във формата на хартията за печат и как върви подредбата лице-гръб. На първо място трябва да имате отделен документ за съдържанието на менюто, без кориците. В екселския файл всеки ред е за отделна страница, информацията се подрежда примерно така:

  Най-отгоре се въвеждат заглавия на колоните (ще бъдат имената с полетата за вмъкване в падащия списък на Print Merge). Ако на всяка страница ще има примерно по 10 ястия, на първия ред трябва да има 10 групи заглавия на колоните: артикул 1, състав 1, цена 1, след това артикул 2, състав 2, цена 2, ... и т.н. за всички 10 ястия. Заглавията са примерни, може да ги озаглавите както ще Ви е удобно за по-лесно разпознаване впоследствие.

  На следващия ред се въвежда информацията, като се има предвид, че всеки ред ще се Print Merge-не на отделна страница. На един ред са артикули от 1 до 10, на следващия – от 11 до 20 и т.н. Общо взето с Print Merge ще е времеемко подреждането на таблицата, но се спестява поединичното форматиране на текстовите обекти. Основния файл с вмъкнатите в него полета служи като шаблон с подредени и форматирани полета за текста и така при всяка нова редакция към него само се зарежда източника на текстова информация и се изпълнява сливането в нов документ.

  При другия вариант от гореспоменатата тема (с Insert New Object) ще отнеме време форматирането след вмъкване на текста. За съжаление софтуерът не е съвършен в това отношение и няма универсален вариант за автоматично актуализиране на информацията.

  1. Относно изображенията има няколко възможности:

  - директно вмъкване с Import, ако не изискват успоредно редактиране и файлът не е "тежък"; - вмъкване като свързани с линк, за да не утежняват файла при работа (в този урок има повече по темата); - с Insert New Object, ако се налага да се редактират успоредно в друга програма, с която са създадени. Накрая трябва да бъдат растеризирани или flat-нати и вложени наново.

  Има отделен урок с базови [насоки] (http://aula.bg/Coreldraw-osnovni-nasoki-pri-podgotovka-za-pechat) относно подготовката за печат.

  Силно препоръчвам преди да подготвите документа, да се консултирате предварително с печатницата, на която ще изпратите файла, относно техните изисквания. Успех с проекта!

  Анета Михайлова:

  Много благодаря за обстоятелствения отговор. Беше ми много полезно.

 • Как конвертирайки текста в криви, мога да го запазя във вида, в който съм го създала?

  Анета Михайлова:

  Написала съм текст, думите са в различни цветове, шрифтове и големини на шрифта - какви настройки да се зададат за да може текста да остане в същия вид след като се обърне в криви. Опитах няколко варианта, резултата е различен. в първия - прие цвета на първата дума и запази различни големини на шрифтове и различни шрифтове във втория вариант - прие преобладаващия цвят, а не този на първата дума от текста. Моля дайте съвет, вероятно е въпрос на настройка.

  Венета Желева:

  Анета, отговорих и в тази тема (разделете текста с Break Apart/Ctrl+K преди конвертиране).

  Анета Михайлова:

  Изключително много Ви благодаря Явно съм проспала доста неща Много полезно и приятно време е този курс

  Георги:

  Защо не се запуска видеоурока? При преминаване към Алтернативен видео плеър се изписва съобщение "File not found".

  Венета Желева:

  Виждам, че проблемът вече е отстранен и видеото работи и на двата плейъра. Благодаря на колегите от Аула.

 • Защо не се пуска видеоурока?

  Георги:

  При преминаване към Алтернативен видео плеър се изписва съобщение "File not found".

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Георги.

  Наистина имаше проблем с видеото и то не тръгваше.

  Сега вече би трябвало всичко да е наред.

  Извинете за неудобството.

  При мен тръгва без проблем и на двата player-a.

  Плеър 1:

  Снимка_1

  Плеър 2:

  Снимка_2

  Върнете обратен отговр дали и при вас вече всичко е наред вече.

  Георги:

  Благодаря! Сега и при мен всичко е наред. Курса е чудесен и държа да не пропускам нито един урок!

  Краси Кръстев:

  Супер, радвам се че ти харесва.

 • Защо не се пуска видеоурока?

  Георги:

  При опит за запускане видеоурока не тръгва. При преминаване към Алтернативен видео плеър се изписва съобщение "File not found".

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Георги.

  Наистина имаше проблем с видеото и то не тръгваше.

  Сега вече би трябвало всичко да е наред.

  Извинете за неудобството.

  При мен тръгва без проблем и на двата player-a.

  Плеър 1:

  Снимка_1

  Плеър 2:

  Снимка_2

  Върнете обратен отговр дали и при вас вече всичко е наред.

 • Защо не мога да заредя шрифта, зададен ни във файловете, след като съм натиснала за съгласие ОК за въвеждането им в Корел файла?

  Nikoletad:

  Защо не мога да заредя шрифта, зададен ни във файловете, след като съм натиснала за съгласие ОК за въвеждането им в Корел файла? С предишния урок нямах този проблем и шрифтовете се появаваха.

  Венета Желева:

  По снимките изглежда, че е станала замяна както при отваряне на файл с липсващ шрифт. Като селектирате текста и отидете в списъка за ръчно избиране на шрифт (не го виждам е Property лентата обаче; ако сте го махнали, от знака + и в първата група с отметка пред Font list го добавете), в списъка присъства ли Lobster? При отварянето на файла излезе ли съобщение за заместване и ако да, Temporary или Permanent сте избрали преди да натиснете ОК?

 • Защо не ми се получава?

  Ивелина Пенева:

  Имам следния проблем, в докера Object styles се опитвам да настроя стойностите на отстъпа на текста от текстовата рамка. Задавам 5мм, както е в урока, но нищо не се променя. Отделно от това изчертах друг обект, в който вмъкнах текстова рамка и там всичко е ок. Какво не правя както трябва?

  Ивелина Пенева:

  И както става често, след като изпратих въпроса, намерих решение. Задала съм отстоянието в друго поле, тъй като при мен разположението им е различно.

  Венета Желева:

  Права сте, след като формулираме въпроса, ситуацията се изяснява и виждаме решението. Радвам се, че сте открили къде е станала размяната. В X6 полетата са подредени малко по-различно, но виждам, че това не може да Ви затрудни.

 • Венета Желева:

  Здравейте, версиите за домашно и учебно ползване не разполагат с пълния арсенал от функционалности, в т.ч. и удобствата, спестяващи време и труд. В друг въпрос от форума обсъждахме разликите между вариантите за комерсиална и за домашна/учебна употреба, само че при версия X7. Вижте темата тук.