Как се инсталира устройство. Какво всъщност са драйверите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво представляват драйверите?
Софтуер, които инсталираме, за да може ОС да комуникира с хардуерните устройства на езика, които те разбират
Програма, която помага на ОС да комуникира с други приложения, инсталирани на компютъра
Нещо, което инсталираме, за да работим свободно с програмата Word

Въпроси и отговори

 • Как да инсталирам?

  Nikolov:

  Имам лаптоп, който е с Touch screen. Отначало бях на Windows 8.1 и можех да го използвам. Когато преминах обаче на Windows 10, функцията Таблет не ми проработи и аз не мога да използвам вече този Touch screen. Чух, че трябва да инсталирам допълнително драйвери за да проработи тази функция. Бихте ли ми казали кои са тези драйвери, как да ги изтегля и инсталирам!

  Краси Кръстев:

  Правилно са те насочили към инсталиране на Driver - и.

  Влез на сайта на производителя на лаптопа ти съответно там намери товя модел съответо ще има раздел Drivers за модела ... най - добре да си ги изтеглиш от там.Надявам се има за win 10.

  Nikolov:

  Направих го. Инсталирах маса драйвери, но за съжаление без резултат! Може би има някаква несъвместимост, не знам. Може би при инсталирането на WINDOWS 10 Microsoft трябваше да ме предупреди!

  Надежда Николова:

  Инсталирането на множество драйвери не е решение, ако не е правилният драйвер. Бихте ли дали повече информация за марка и модел? Откъде теглихте драйвери и какви инсталирахте?

  Антони Радованов:

  На интернет страницата на производителя в раздела поддръжка трябва да има всички драйвери за частите на компютъра (оптично у-во, видео, звукови и мрежови карти екрани четци и пр. и пр.) Там трябва да пише и за коя операционна система са предназначени. Може да няма за Уиндоус 10. Обърнете внимание че обикновено на тези сайтове поместват и драйвери и управляващи приложения (Utilities) и двете се инсталират що-годе еднакво, но само едното е истински драйвер. Ако няма драйвери за уиндоус 10 намирате правилния драйвер за тактилния екран деинсталирате го ако е бил вече сложен и след това го инсталирате в режим за съвместимост за Уиндоус 8, както е показано на картинката. Има вероятност да проработи.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Проблемът е, че има дупка в драйверите за WIN10. Windows няма драйвери за абсолютно всички устройства, а само за на-популярните и марковите, с чиито производители Microsoft има договорености да им бъдат предоставени от производителя. Производителите произвеждат изделията си с драйвери за продаваният към момента Windows, но за старо произведение и продадени изделия те нямат интерес да пишат тепърва драйвери за нови версии на Windows. Бруталната истина е, че така полека-лека със смяната на актуалната версия на Windows използваните от потребителите устройства "умират" и разчистват пазара за продажби на нови изделия.

  Александър Атанасов:

  Най-добрият начин за търсене на правилният драйвер, е с т.нар. Hardware Ids, в Device Manager.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Опитайте да потърсите драйвери от

  https://driverpack.io/bg https://driverpack-solution-online.en.softonic.com/

  Дават около 90-95% успешни драйвери.

  Но много внимателно четете "ситните букви" за това, което предлага продуктът, защото освен желаните драйвери той инсталира по свое виждане допълнителен софтуер, който може да направи инсталацията на WIN неприятна за ползване - антивирус Avast, продукти за гледане на филми и клипове, които се месят в работата на други продукти и пр.

  Peter:

  Аз ползвам driver booster - https://www.iobit.com/en/driver-booster.php