Настройки за мрежа и Интернет. Wi-Fi, самолетен режим, VPN

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
 Какво представлява самолетният режим?
Бърз начин за изключване на всякаква безжична връзка
Бърз начин за изключване на компютъра
Бърз начин за изключване на монитора

Въпроси и отговори

 • Какво означава да бъда администратор?

  Милена Елисеева:

  В урока, казвате, че за да разрешите или забраните дадена опция, трябва да сте администратор и да напишете парола. Какво по-точно означава това и каква парола се изисква?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милена.

  Най - общо казано да си администратор на компютъра си означава че имаш малко повече права от един обикновен ( стандартен ) потребител на компютъра, в какво се израяват част от тези права - може да създаваш други потребителски профили ( акаунти ) на компютъра, можеш да инсталираш/премахваш програми, да правиш някой специфични настройки на операционната система ( на някой от програмите ) и други.

  Как да разбереш какъв точно ти е акунта, може да стане като отидеш в Settings ( снимка 1 позиция 1 ) на Accounts ( снимка 1 позиция 2 ) и когато отидеш на на Your account ( снимка 1 позиция 3 ) ще видш под името на профила ти ( снимка 1 позиция 4 ) да пише администратор ( снимка 1 позиция 5 ) или пък стандартен потребител, ако не си администратор.

  Това е в общи линии.

  Снимка_1

  Не влизам в подробности защото в Модул 3 Урок 6 Настройки за акаунти много точно и ясно е обяснено кое къде се намира когато става дума за настройка на акаунтите в Windows 10.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Милена Елисеева:

  Благодаря!

  Алмерия Монева:

  Може ли мобилен интернет да се използва като домашен и без ограничение за всичко като този по кабела вкъщи? 60 ГВ трафик -75 Мб/с-дънлауд и 25Мб/с Ъплауд или 40 ГВ трафик - 50 Мб/с дънлауд и 16Мб/с ъплауд. Предлагат го от Булсатком. Ще ми трябва за лятото.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Алмерия. Да може. Става дума за бисквитка предполагам. Няма проблем да се вържеш към такъв вид мрежа чрез Wi fi приемника на телефона, лаптопа или компютъра.

  Общо взето мрежата представлява една обикновен мобилна мрежа, все едно си направила Hot Spot от мобилния си телефон, съответно се свързваш към нея - има си име на мрежата и парола - свързваш се въвеждаш паролта и даденто утроиство ползва мрежата.

  Не знам за какво ще го ползваш този мобилен интернет, но така както си го написала по -горе не е точно Без ограничени след като минеш 60 GB трафик или 40 GB, следва предполагам скороста която си описа по горе да падне.Така че след падането на скоростта, следва интернета да става за чат и т.н. но не и за бързо сваляне на филм, гледане на оналайн видеа.Така че ако лятото си на вилата и искаш интернет за 3 месеца, ако булстат има покритие там, мобилен интернет с бисквитка е едно вариантно решение за "набавяне" на интернет.

  Попринцип е така, НО

  моя съвет е внимателно да разпиташ какво точно е предложението на дадения доставчик, съответно те най-добре биха ти обеснили условията по отношение на скороста, какъв е обхвата на устройството което ще ти дадат, начините на свързване с него, може ли да не е включено устройството постоянно в контакта, т.е. има ли по дълготрайна батерия с която може да си го сложиш в джоба и да си имаш мобилен интернет почти нявсякъде, ако излезнеш.

  Друг съвет е да провериш и други доставчици, сравни цените.

  Още един съвет, ако ще ползваш интрнет само за чат и някое друго онлайн видео, то ако имаш мобилен интернет на телефона - около 8 GB на месец на висока скорост, ТО направи си един Hot Spot от телефона и следва да си имаш един приличен интернет, без да плащаш допълнително.

  Това е което мога да ти препоръчам.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Алмерия Монева:

  Благодара! Става въпрос за курс, видеата му са по 45 мин. има и консултации един път в седмицата също по 45 мин. Уроците са около 20, ще го ползвам на лаптоп. На вилата не могат да ми предложат интернат по кабел. Затова си търся вариант с мобилен. Тези 60 ГБ са пълната скорост на месец.

  Маргарита:

  Не е лошо да разпиташ и за съответните такси при промяна на местоположението. Доколкото знам някои оператори начисляват такса при всяка смяна.

 • Защо самолетния режим се включва по подразбиране при стартиране на Windows 10?

  Методи Атанасов:

  Въпреки, че е включен самолетен режим имам активна безжичната връзка.

  Краси Кръстев:

  Пробвайте така :

  Отидете на старт бутона и кликнете с десен бутон на мишката. Следва да ви излезнат опциите показани на снимка 1.

  Снимка_1

  Изберете Device Manager ( снимка 1 позиция 1 ).

  В отворилия се прозорец ( снимка 2 позиция 1 ), отидете на Network adaptors ( снимка 2 позиция 2 ) , и там изберете с десен бутон на мишката Wifi адаптора ( снимка 2 позиция 3 на моята снимката в момента аз съм отворил LAN мрежа, но е същото), след това изберете Properties ( снимка 2 позиция 4 ).

  Снимка_2

  В новоотворилия се прозорец изберете ( снимка 3 позиция 1 ) отидете на раздела Power Managment ( снимка 3 позиция 2 ), след което отиде на дайте отметка на Allow computer to turn off this device to save power ( снимка 3 позиция 3 ), и след това ОК, за да запазиш промените.

  Снимка_3


  Надявам се така проблема да се разреши.

  Методи Атанасов:

  Благодаря!

 • Как да променя скоростта на домашната мрежа....?

  Венета:

  Как да променя скоростта на домашната ми мрежа при трансфер на данни от , т.е. като копирам данни от лаптопа към компютъра да не ми копира с миникални килобайти. Мисля, че някъде оттук беше ,но не знам дали е оттук и какво да избера. Много ще съм Благодарна за помощта :) Ползвам интернет през Wi-fi приемник вкъщи

  Иван Цукев:

  Здравей, ако не са правени никакви допълнителни настройки, скоростта ще бъде максималната, която условията и рутера позволяват.

  Ако нищо не е пипано и скоростта е бавна, проблемът не е в тези настройки, а някъде другаде. И е по-добре да не ги променяш, защото може повече неща да се "оплескат" :)

  Търси проблема по-скоро в рутера и неговите настройки, отколкото в компютъра.

  Ако вече нещо е пипано по компютъра, опитай се да си спомниш къде е пипано и задай настройките по подразбиране.

  Венета:

  Благодаря за отговора. Оправих настройките за шерването и скоростта се оправи. Случаят е, че използвам Wi-fi, а не кабел и затова скоростта е доста по-ниска :)

 • Защо не виждам видеото?

  Зорница Петрова:

  Здравейте, имам проблем от скоро на един от лаптопите ми не мога да гледам видео урока. Чувам, но не виждам. Това допълнителна настройка ли е, която не съм отметнала някъде с Chrome?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Зорница.

  Какво точно виждаш на екрана?

  При няма проблем с видеото - чувам и виждам всичко, и ползвам Google Chrome (снимка 1 позиция 1).

  Препоръката ми е като за начало да пробваш с промяна на видео плеъра в Аула - пробвай с алтернативите му (снимка 1 позиция 2)

  Снимка_1