Command prompt

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Защо Command prompt /cmd.exe/ на Windoows7 32bit работи с 16 битови програми а Command prompt на Windows10 32bit не.

  Сергей:

  Правят ли се допълнителни настройки? Какви са ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето една полезна връзка, която мисля ще ти помогне да решиш проблема.

  Command_prompt_WIN_10

  Сергей:

  Защо във Win10 32bit command prompt /cmd.exe/ не стартира кирилизаторите bds.com, kbds.exe, cyr.com? Как да кирилизирам 16 битова програма стартирана в cmd.exe?

  Краси Кръстев:

  Горната препратка не ти ли помогна.

  Сергей:

  Не.16битови програми тръгват, но не се кирилизират

  Краси Кръстев:

  Регионалните настройки настроени ли са?

  Сергей:

  Да. Country - Bulgaria Languages - English,Български

  Сергей:

  Извежда ми съобщение: NTVDM.exe stoped working. Windows will close the program and notify you if solution is awailable

  Краси Кръстев:

  Ами може би все още не са си го решили този проблем от Microsoft.

  Виж ето тази тема тук има дадено решение и е проработило за някой.

  Ntvdm.exe problems

  Сергей:

  NTVDM блокира при стартиранетао на кирилизатора иначе работи Може ли да зададем въпроса направо на Microsoft?

  Краси Кръстев:

  Ами може пиши им ... доста странни проблеми се появяват с този win 10, не знам защо не са fix -нати вече смисъл едвали сме само ние дватама, които коментираме този проблем.Попаднах на доста теми, но ....

  Сергей:

  Аз си мислех ,че Вие като дистрибутори и фенове на Win10,ще го направите по-авторитетно.Предстои излизането на нов Service pack за Win10 през март2017.Във Win7 го нямат този проблем.Кирилизаторите си работят.

  Сергей:

  Мога ли да се надявам на съдействие за изясняване и решаване на проблема с 16 битовите програми при Windows10-32bit ?

  Краси Кръстев:

  Ами доколкото знам Aula, предлагат само обучения, но не и самия software.

  Пиши email до Мария.За да ти даде малко повече информация по отношение на това дали може да съдейства Aula като учебен център при решаването на този казус.

  Сергей:

  Може ли да и препратиш кореспонденцията по горе и от мое име да я помолиш за съдействие?

  Мария Балева:

  Здравей Сергей, В Аула предлагаме само онлайн курсове за компютърен софтуер. Не се ангажираме с дистрибуция на софтеура и не може да помогнем при всеки проблем, който възникне с него. Винаги може да зададеш въпрос свързан с курса във форума. Въпроси, които са извън темите показани в курса, понкяго са доста специфични (както е при твоя въпрос) и не винаги успяваме да съдействаме при тях. Разбира се, въпроса е отворен и всеки може да се включи с предолжение как да се разреши. Моя съвет е да пишеш и на Microsoft.

  Сергей:

  Мерси! Ще им пиша.

 • Защо когато изключваме компютъра просто не задържаме Shift?

  Ивайло Иванов:

  Каква е разликата между това да напишем в command prompt "shutdown /s /f /t 0" и просто да задържим shift докато избираме опцията shutdown?

  Захари   Даскалов:

  Защо ли? Трябва да се проработи, за да се разбере. От опит с тази техника знам, че до истината може да се стигне по няколко пътеки. Изграденият стериотип в действията е най-вярната реакция. Мисля аз.

 • Как да постъпя с хард дисковете?

  Иван:

  Имам малък лаптоп с диск С 32 ГБ SSD и съм сложил СД карта 32 ГБ . На диск С имам инсталирани само антивирусна програма и браузара опера . Всички други програми са служебни . Свободното място е 1-2 ГБ . Излиза ми съобщение че трябват 8 ГБ за да инсталира актуализация .

  Краси Кръстев:

  Здравей, Иван.

  Много интересен казус с който съм се слъсквал в практиката .... страхотно е че ползваш SSD за да може нещата да се зареждат по-бързо. Обаче когато става дума за Windows 32 ГБ e много много малко, още на втория Update може да получиш съобщениеот описано по-горе и колко и да триеш иформация от update - тите и да оптимизираш ... не мен веднъж не ми стигнага 128 ГБ ... тогава за мен е закон ако SSD е 128 ГБ, то най-добре е максумум AutoCAD + office пакет + Windows и нищо друго допълнително и излишно като програми на SSD - то и вече страничен харддиск примерно 500 или 1 ТБ или ако сървър където вече да качваш всякаква друга информация, която не е иснталация на програми .... реално малко SSD за бързо зареждане на програмите - около 128 по възможност 256 истраничен хард (сървър) които да е с по-голям обем, НО да е механичен съотвенто и по-евтин.

  Иван:

  Мога ли да си позволя да го оставя да не се надгражда ? И ако искам на диск С да ми бъде само операционната система и антивирусната програма колко ГБ минимум трябва да е ? Виждам че и сега се продават лаптопи с 32 ГБ памет . Значи наи-добре да не ги купуваме ? Благодаря много за отговорите .

  Краси Кръстев:

  Честно да си призная с не мога и да си представя как преди време първият ми компютър беше с 2 по 40 GB ... вярно че тогава ползвах за мен най-стабилната операционна система на MS - XP :) но все пак.

  Съвета ми е наистина минимум 128 да е мястото където са windows - a и най най основните програми който искате да зареждате. ако си купите лаптоп с 32 ГБ SSD то определено ще е само за операционната система и всичко друго ще е онлайн .... и пак според мен ще се наложи да триете стари update и да го почиствате с някоя пграмка за да няма главоболия.

  Иван:

  Лаптопа съм го купил преди 2 години . Диск С ще го ползвам само за ОС и за антивирусната програма защото нея немога да я инсталирам на друг диск . Как да освободя място на диск С ?

  Краси Кръстев:

  Пробвай да поизчистиш нещата с disk cleanup да поизчистиш малко нещата.

  Другото което е директно да триеш стари update файлове останали на C , НО трябва много да се внимава при триенето в папка Windows :)