Как да надстроим Windows 7 или 8 към Windows 10?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как НЕ можем да надстроим Windows 10?
С пълна преинсталация
Със запазване на информация
Със запазване на част от информацията
 
Какво е важно да направим преди да преминем към Windows 10?
Да съхраним файловете си на друго устройство или в "облака".
Да изтрием файловете си.
Да не правим нищо.

Въпроси и отговори

 • Как да надстроя Windows 10 на лаптоп с лицензиран Windows 7?

  Милена Елисеева:

  Лаптопа е hp ProBook S-series. В предишен урок казахте, че преинсталирането на Windows 10 става по-трудно

  Краси Кръстев:

  Здравей, имаш ли тази windows иконка ( снимка 1 позиция 1 ) долу до часовника.

  Снимка_1

  Ако я имате, просто кликнете на нея и избере Upgrade и следва да си надстроите Window - са, няма какво да объркате доста user friendly е направено.

  Ако нямаш тази иконка, отиди тук : Надграждане към Windows 10

  Там натисни на бутона Upgrade now ( снимка 2 позиция 1 ) и следва да ти се свали един .exe файл от сорта на Windows10Upgrade9252.exe.

  Снимка_2

  Стартирай го и следва надграждането да започн. Подчертавам че трябва да си потребител ( user ) с правомощия на администратор ( admin ), за да можеш да го стартираш.

  Препоръка, съвета даден в урока най - важните неща да се запишат някъде в облак или на външен диск е много хубаво да се приложи, да не кажа задължително.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Милена Елисеева:

  Благодаря за изчерпателното обяснение. Проблемът ми е, че съм толкова компютърно неграмотна, че не знам кое е важно за записване и какво е "облак" и как точно става това записване

  Краси Кръстев:

  Ами най - важните си файлове на компютъра ( важни документи, любими снимки .... нещо което не искате да затриете :) ) ги взимате и ги копирате някъде на външно устройство ( флашка, външен хард диск или облак). Копирането става с десен клик върху файла/папката която искате да копирате, след което от падащото меню избирате Copy и след това отивате в папката ( във флашката, във външния хард диск ) и съответно пак клик с десен бутон на мишкат и този път избирате Paste, съответно вече файловете са записани. Малко подробно обяснявам как се копира един файл не знам наистина какво точно е вашето ниво на знание.

  Няма да навлизам в подробности, но най - така семпло казано на този етап от време облака е "един диск в интернет пространстовото в който може да запишеш файловете си - съответно имаш ли достъп до интернет имаш достъп до този диск сответно файловете".

  Съвета ми е не бързайте толкова с инсталацията на Win 10, щом не се чуствате толкова напреднала... изгледайте няколко модула от курса, защото в него освен за Win 10 се показват и някои основни принципи при работа с компютър ( било с Windows XP, Vista, 7,8, 10 ) и смятам че ще понапреднете в тази област.

  Ако пък нямате кой знае какво запазено на хард диска на компютъра си просто направете надстройката на Windows - а и повтаряйте упражненията показани в курса.

  Милена Елисеева:

  Благодаря! Аз също стигнах до извода, че трябва да понапредна с курса, преди да предприема конкретни стъпки

  Милена Елисеева:

  Здравейте, отново! По-горе писах, че съм с лицензиран Windows 7, но пропуснах да кажа, че ми горя хард диска още докато беше в гаранция компютъра и преди около два месеца пак се наложи да ми преинсталират Windows 7, та не знам до колко може да се брои, че ми е лицензиран. Иконката до часовника, която описвате липсва. Какво означава да съм потребител с права на администратор?

  Краси Кръстев:

  Здравей отнносно въпроса ти за потребител с права на администратор правилно си се досетила и за него си отговрила друга тема във форума.

  Ето тук : Какво означава да бъда администратор? в темата съм дал отговор на това какво точно означава.

  Ами ако я няма иконката направи Upgrade - a по втория начин по който съм описал по - горе.

  Що се отнася за Windows 7 дали е лицензирана отиди в Start менюто след което отиди на My Computer, кликни с десен бутон върху него и избери Properties ще ти се отвори един прозорец в който пише дали Win 7 e активиран ( лицензиран ), ако не е активиран ( лицензиран ) най - вероятно на отворилия се прозорец най - долу в раздела Windows Activation ще пише Windows is not activated

  Стефан Дойчинов:

  С уиндоус 7 ,легален ,съм , но не мога да ъпгрейтна 10-ката . От къмпютър - десен бутон пада меню , в което на долния десен ъгъл има прозорец с възмоности за настройки . Там има много позиции за актуализация на 7-цата и само една за 10 .За нея се говори в бъдеще време . Как да тане награждането ?

  Владислав Вътев:

  Прочети всичко написано в сатията( кратка е) изтегли си инструмента, запиши го на диск флашка и готово.

  Dowload_Windows

  Ако това те затруднява отиди на този линк Microsoft_download и следвай инструкциите. Успех

 • Защо не ме попита дали искам да инсталира на чисто или не?

  Диана Бонкова:

  Здравейте, Преминах към WS 10, но при инсталацията нямах тази опция, а аз исках да изчисти всичко именно, защото вжните неща ги запазих в клауд, а всичко останало исках да се изчисти или дори само C:. Сега след като съм с WS 10 възможно ли е да се преинсталира наново и да изтрие изцяло C-to ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, мисля че може да го направиш по описания по долу начин. Само че преди това се увери че всичко най - важно е качено накъде :).

  Отиди в старт менюто и там отиди на Settings - снимка 1 позиция 1 и 2

  Снимка_1

  След което в новоотворилия се прозорец избери Update and Security ( снимка 2 позиция 1 и 2 )

  Снимка_2

  След което избери Recovery ( снимка 3 позиция 1 ) след което избери Reset this PC - GET STARTED ( снимка 3 позиция 2 )

  Снимка_3

  След което от прозореца Choose option избери Remove everything - снимка 4 позиция 1

  Снимка_4

  Надявам се да се получи така.

  Краси Кръстев:

  Може ли да ми кажеш, колко място имаш на диска на който е записан Windows -a ?

  Диана Бонкова:

  60 ГБ, преинсталирах го с опцията да запази файловете и да изтрие програмите, но не беше това целта.

  Диана Бонкова:

  60 ГБ свободни от 100 ГБ за диск C.

  Краси Кръстев:

  Ами, има предостатъчно място даже, да запази и back up на старата версия. Обикновено това е най - често срещания проблем за да не може да се Reset = неш windows- a . Съжалявам че така се е случило, интересно какъв е бил проблема ........ НО го погледни от хубавата страна, сега ще имаш чиста инсталация на всички най - често иползваните ти програми, даже може да инсталираш някоя по - нова версия :).

  Диана Бонкова:

  Абсолютно :) По-високи версии за още научени уроци :)

 •  Как да активирам windows 10?

  Iliya Angelov:

  Здравейте, версията на win 10, която ползвам е свалена от замунда, но не мога да правя никакви персонализации на PC, изисква активиране. Имате ли някаква идея за решението на казуса?

  Краси Кръстев:

  Здравей, отиди тук : https://www.microsoft.com/bg-bg/windows/get-windows-10 и виж как стоят нещата по отношение на лицензирането на Windows 10.

 • Може ли едно допълнение?

  Краси Кръстев:

  Ако правим инсталация не по показания метод, посредством безплатното предложение за Upgrade към Windows 10, ами си купим Win 10 и го инсталираме върху 7-ца или 8 -ца, следва да имаме опционалността показана на снимката.

  1. Запазване на всички файлове и програми;

  2. Запазване на файлове;

  3. Изтриване на всичко.

  Лейла:

  Здравейте, как мога да преинсталирам лаптопа с Windows 10 32bit към Windows 10 64bit?

 • Как да си настроя при стартиране компютъра ми да е с английски език, защото по време на инсталацията е зададен БГ и постоянно трябва да го превключвам при всяко стартиране?

  Петър С. Петраков:

  Как да си настроя при стартиране компютъра ми да е с английски език, защото по време на инсталацията е зададен БГ и постоянно трябва да го превключвам при всяко стартиране?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петър.

  Ето тази тема тук:

  Защо не мога да направя Windows 10 да ми е по подразбиране на български?

  е аналогична на твоя въпрос. Да става дума за точно обратното иска се Windows 10 да е на български, ти искаш да е на Английски .... "обратната" задача, решенеието на което е аналогично на "прават"а :).

  Препоръката ми да я прегледаш и да видиш къде точно се допускат прпопуски при настройката за това точно на кой език да бъде Windows.

  Петър С. Петраков:

  Краси, аз имах в предвид изписването на паролата и кирилизацията, защото при всяко стартиране в долният десен ъгъл ми пише БГР, на не ENG, но неправилно съм поставил въпроса. Иначе за самият Windows 10, се радвам, че ми е преведен.

  Петър С. Петраков:

  Краси получи се и при мен! Благодаря за съвета!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че е проработилп и при теб, Петър.

  Петър Петраков:

  Само че там където посочваш ми се показват само два езика, а при инсталацията ни са зададени и други които не се показват в настройките?!

  Краси Кръстев:

  Добре, пробвай да ги добавиш с бутона "+Добавяне на език"

 • Защо клавишът "Print Screen" не работи, откакто съм с Windows 10?

  Светослава Величкова:

  Здравейте! Откакто съм с новия софтуеър, клавишът "Print Screen" отказва да работи. Защо се получава така? Благодаря!

  Светослава Величкова:

  Ето го и отговорът: Отметката ми за "Клавишна комбинация за печат на екран" е била изключена.

  Друг начин за "екранна снимка" е използването на клавиш Windows + Print Screen, при което мониторът примигва, за да сигнализира, че е направен скрийншот на целия екран, който директно се запаметява в "Картини"/"Pictures".