Настройки на принтер – избор, промяна и проверка на статуса на принтер

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво представлява опашка на принтер?
Подредбата и последователността на файловете за разпечатване
Настройките на принтера
Подредбата на свързаните принтери към компютъра

Въпроси и отговори

 • Може ли три допълнения?

  инж. Юлиан Ангелов:

  Допълнения:


  1/ Когато инсталирате новозакупен принтер, той обикновенно идва със зареден консуматив 30% от номиналното количество и се води "демо консуматив". В края на инсталацията на принтера, обикновено инсталиращата програма предлага да изпечата демо за да се уверите в качеството на печата. Имайте впредвид, че някой марки принтери имат такива демо-та, че ви остават 10-тина процента от номинала на консуматива. Хубаво е човек да се порадва на новата придобивка, но знаейки за тази уловка преценете дали да печатате предложеното демо или "на месо" някой ваш файл или (ако принтерът го позволява) - ваши снимки, които искате да разпечатате. Повечето мастиленоструйни принтери са с консуматив разчетен на 350 - 540 страници печат при покритие 3.5 или 5% от площта на листа.


  2/ Разгледайте настройките на принтера в свойства/ properties. Ако е цветен, при някой модели по подразбиране е включена опцията да образуват черният цвят от трите цвята ( Yellow, Gyan, Magenta) и ако не го догледате, дори и да печатате само документи, цветният консуматив свършва бързо. 3-те цвята се харчат много по- интензивно докато се получи черен цвят. Направете го веднага след инсталацията, за да не го забравите Ако е черно-бял ( например лазерен) огледайте за опция за draft / печат на чернова и ако има такава и качеството на печата ви устройва намалете разхода на консуматив. Някой от цветните ( и лазерни и мастиленоструйни) също имат draft


  3/ Повечето вносители внасят у нас принтери на които инсталиращата програма оставя по подразбиране формат на хартията LETTER. Тя е с тазмери 8.5 х 11 инча и с малко се различава от нашата масово използвана А4. Ефектът е, че принтерът не отчита реалната големина на листа, и прекратява печата малко по-рано като допечатва последните 1-2 реда на нов лист и тогава започва новата страница отново на нов лист. Не е дефект, погледнете настройките в Свойства / Properties

  Краси Кръстев:

  @Юлиян Ангелов.

  Още едно много добро включване.

  По повод последното допълнение .... казусът е "Защо при разпечатване принтерът дава, че е свършила хартията, а тя не е?" :)

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря :) А за грешно подадената информация за свършила хартия - много често това се дължи или от лошо изрязана хартия или на зацапване на валячето на листоподващото устройство, което се плъзга по листите и не ги захваща. И понеже работи от бункера, вие не виждате какво става. Най-често зацапването е от прах или от праховидни частици от изрязването на хартията. Понякога хартията има леки заосенъци по ръба на листите на целият пакет заради луфтове на отрязващата машина и валячето не успява да ги вземе. Опитайте като завъртите пакета с листи на 180 градуса, ако не се получи - опитайте да ги обърнете "от гръб на корем". Обикновено това е проблемът. Ако валячето е зацапано то се заглажда от полепналите прашинки Обикновено това става с долният бункер за подаване на хартия. На неудобно място е, но обикновенно се вижда. Сравнително лесно се почиства с гумичката на молив с гумичка. Хубаво е гумичката да е средно твърда, за да не се маже но и да не се търка по точката на контакт и да е позаоблена от употреба. Силно желателно е след това с неизползвана бояджийска четка да махнете трошичките от гумата. Обикновенно проличава от леката промяна на цвета на валячето след натъркване. Ако принтерът е лазерен, трябва внимателно да се почисти мястото от евентуалните трошички от гумата, за да не попаднат те на барабана, защото може и да залепнат за него.

  За мастилата още нещо: Повечето мастилено-струйни принтери не измерват количеството изразходено мастило, а го изчисляват. Ако сложите демо консуматив, той счита че мастилниците са пълни и би следвало да свършат по показание за около 70% наличност. А ако подмените мастилницата с нова или презаредена, трябва да потърсите къде в настройките на софтуера се нулират показанията за наличие на мастило и да отразите че мастилницата е сменена. Ако презареждате мастилниците си - следвайте указанията на специалистите, които са ги презаредили. Някой от мастилниците имат чипове за защита, заобикалят се защитите, а мастилниците а организирани по различен начин. Те знаят тия особенности.