Основни елементи на работния плот

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой от елементите НЕ е част от работния плот?
икони
таскбар (лента със задачи)
старт бутон
контрол панел
 
Какво е Кортана?
асистентът за Windows 10
антивирусна програма
името на новия браузър в Windows 10

Въпроси и отговори

 • Как да си инсталирам language pack?

  Dimana Tsvetinova:

  Искам да си сменя езика на уиндоуса от английски на български,но явно нямам инсталират езиковия пакет.Как да си инсталирам такъв за Windows 10?Потърсих в интернет, но за не намерих за уин.10.

  Иван Цукев:

  Следвай инструкциите от предходния урок. Там е обяснео стъпка по стъпка. Не се сваля отделно от някой сайт, а става през настройките на Windows:

  http://aula.bg/Windows-windows-na-balgarski-ezik-izbor-mejdu-angliyski-i-balgarski-nbsp

  Dimana Tsvetinova:

  Благодаря за отговора.Аз следвах инструкциите ,но стигнах до задънена улица.Натискам бутона"Български" и ми се явяват отдолу още три бутончета:SET AS DEFAULT, OPTIONS , REMUVE.Само OPTIONS е активно ,другите са сиви и не са активни.Натискам OPTIONS и имам следната опция:+ Add a keyboard.Натискам и него ,но тук имам възможност да си избера от много опции,дали българския ми да е на фонетична или кверти или още най-различни варианти.Аз съм си избрала Кверти варианта,защото така съм свикнала .Ето стигам до тук и не знам този пакет от къде да го настроя или инсталирам.

  Iliana Nestorova:

  отгоре стои language options/download и не забравяѝ да престартираш, едва тогава ще се появи на бг

  Stefan:

  Имам същия проблем като Димана, дава ми само "options" да избера, след като натисна 'download", обаче, започва да го сваля, след 4-5 секунди спира. Потърсих го в интернет да го сваля. свалям го, но за инсталацията ми изписва, че файлът е корумпиран или невалиден. Някой ако може да помогне, ще съм благодарен.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стефан.

  при спирането на Download - a изписва ли ти се нещо или просто свалянето спира в определен момент и след това отново нямаш опция за да нагласиш на Български.

  Да не само да оставаш с обежднието че нищо не се случва, последвай съвета на Илияна и "престартирай" .

 • Защо след като се опитам да "нулирам" системата при WIndows 10, компютъра зарежда до някъде и ме уведомява, че не може да бъде "нулиран", т.е. преинсталиран? 

  Петър С. Петраков:

  След инсталирането на безброй софтуерни програми програми, Win10, започна да не изпълнява доста команди, не стартира програми и зацикля-мисли, мисли,.... Предполагам, че с антивирусната програма, или с друг клинер съм отстранил някой системен файл?! След като изтеглих от интернет последната нова актуализация, донякъде се пооправи, но въпреки това не успява да изпълни някой команди и програми. Точката на възстановяване също липсва, въпреки, че я бях поставил веднага след инсталацията му?!

  Краси Кръстев:

  Интересно, антивирусната не отчита ли нещо!?

  Да не би да няма място на хардиска, макар че казваш че си успял да актуализираш до последна версия.

  В C:/ имаш ли папка от типа Windows.old ?

  Питам за old папка т.к ми се е случвало да си направя преинсталиране и някой системни файлове от преди остават в old папка.. папката е около 1 gb няма и толкова.

  Какво точно е съобщението което ти изписва повреме на преинсталиране?

  Интересен системен проблем който не съм срещал, но ми е интересно решението му.

  Може би Re install изцяло наново ще реши проблема изоснови, но е доста крайна мярка.

  Само да вметна, макар да обичам нововъведенията .... колко прилично работеше и работи Win XP .. :) .

  Петър С. Петраков:

  Антивирусната ми "Avast", беше посочила едни файлове за отстраняване и аз и разреших. Освен това бях инсталирал още няколко други антивирусни, които също отстраниха разни файлове, което предполагам, че предизвикало объркване в системата. Актуализацията от Интернет поопряви до някъде нещата, но не изцяло. Място в диска има доста и е от бързите.В момента опитвам с "Авира". Папка Windows.old точно не виждам, но в търсачката показва някакви подобни от типа"wow64_microsoft-windows-a..oldertool.resources..."... Преинсталацията я правя като стартирам бутон "Първи стъпки" в диалогов прозорец на "Windows defender securiti center". Аз с крайните мерки съм наясно, но опитвам да възстановя нещата от някой архив.

  Петър С. Петраков:

  Бях инсталирал "Оracle", и доста други неща...

  Краси Кръстев:

  Да ясно, ами нещо се е счупило сериозно .... :/ Ще търсим пък да видим.

  Ако намеря нещо подобно на казуса, ще постана, но засега какво тончо е станало и как да се разреши малко ми е мъгла.

  Ако стигнеш до решение и сподели и ти, ще ми е интересно как си решил проблема.

  Петър С. Петраков:

  1.Изключвам всичките антивирусни пакети. 2. Показвам всички скрити папки и файлове 3. В диспечера на задачите гледам всеки един процес колко памет отнема, за какво се използва конкретната програма, и от кого е писана...

  Петър С. Петраков:

  Колеги, аз мисля, че Windows 10, е най-добрата, най-съвършената версия до момента в сравнение с по-предните, по отношение на поддръжката. В момента да не се хваля много но ми се възстанови и работи отлично. 1. Изключих всички автоматични настройки и някой други програми деинстал.. 2. в Windows.. defender ..->старт.. на чисто. 3. следвам упътването 4. подавам парола 5. предлагат ми се няколкото актуализации, от която се избира една Направо съм впечатлен и изумен положително! Обичам Microsoft , и Aula.bg!

  Краси Кръстев:

  Супер е, че нещата са си дошли на мястото.

  Благодаря че сподели през какви стъпки си направил за да нормализираш Winndows. Много ценна информация!