Работа с въшна памет “флашка”

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво се случва с файловете при преместване от флашка на компютър?
Те се копират
Те се преместват на компютъра и се изтриват от флашката
Те се копират на компютъра, но след като махнем флашката се изтриват от компютъра

Въпроси и отговори

 • Може ли

  инж. Юлиан Ангелов:

  Няколко съвета и пояснения за работа с флашка:

  1/ НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ФЛАШКАТА КАТО НА ОСНОВНО И НАДЕЖДНО МЯСТО ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ!!! Нагледал съм се на флашки, попаднали в пералнята, или с огънати USB куплунзи от това, че някой ги е закачил с ръка или коляно, докато са включени. Шансовете за спасяване на информацията от такива са ниски.

  2/ Информацията на флашката макар и рядко се съсипва и ако носите флашката на машини с различни версии на Windows. Ако у вас сте със 7, а на работа с XP или WIN 8 (засега нямам наблюдения за WIN 10) вероятността да се повреди информацията е доста голяма. Не знам защо става, но многократно съм опитвал да спасявам информация именно от такива. Затова не разчитайте на флашката като място, на което да държите единственото копие от важна информация. Тя е по- скоро като едно време „дискета за прехвърляне”.

  3/ При „грубиянско” изваждане на флашка или друг хардуер можете не само да загубите информация, но и да си повредите флашката, USB порта или в лошият случай и двете. Особенно неприятно е, ако това стане на лаптоп, понеже практически няма как да бъде ремонтиран. От пръв поглед се сещам само за два хардуера, които не излизат на иконката, за която спомена инж. Цукев – приемо-предавателят за безжична мишка и електронният подпис. Повечето съвременни безжични мишки са с приемо-предаватели, които едва се подават от корпуса на машината и много рядко се налага да се вадят, а за подписа – ако го ползвате рядко оставете подписването и изпращането на документите за накрая преди изключване.

  ЗАБЕЛЕЖКА: Понякога от иконката не можете да изключите флашката. WIN дава съобщение, че устройството е заето. Причината е, че или имате отворен документ или стартирана програма от флашката, или файловият мениджър има отворена папка във флашката дори и нищо да не правите, или понякога интернет браузъра скрито прави нещо с флашката и можете да я затворите едва след като затворите браузъра си, или антивирусната програма се занимава с нея.

  СЪВЕТИ: 1/ По подразбиране инсталацията на WIN оставя отворени иконки на системни приложения и процеси на малко по- скрито място. За да не забравяте да изключите флашката намерете иконката и я провлачете в лентата до часовника в таскбар-а. (това на WIN7) Същото можете да направите и с иконките на скайпа и каквото си пожелаете.

  инж. Юлиан Ангелов:

  2/ Ако въпреки всичко флашката не се изключва от иконката, или ви свиди да си затворите интернет страничките, то „приспете” компютъра си или го „хибернейт”-нете и когато чуете да спрат вентилаторите – тогава я извадете. Тогава няма активен вход/изход на USB порта, евентуално само захранване (което следи за събуждане през KEY/MOU и няма да стане беля. Хибернацията е удобна и за друго – машината заспива или се замразява и при включване отваря всички прозорци и приложения както са били със започнатата работа, дори и повечето от интернет страниците, които са били отворени – на аула, фейсбука и др. Някой страници все пак имат таймаут но са малко. Помни ги дори и да изключите машината си от електрозахранването. Проблем с хибернацията може да има само, ако драйверите на Power Management-a не са точните. Привидно в Hardware Monitor-a изглеждат нормално, но не работят. С фабричните драйвери това не се получава, освен ако нещо не е донастроено в менюто на BIOS-a където също има Power Management опции. Често тия, които правят инсталациите обаче не им обръщат внимание. Ако хибернацията ви работи и я намерите за удобна – лесно можете да настроите компютъра си да не се изгася, а хибернейтва. Можете да го настроите за постоянно от тук:

  инж. Юлиан Ангелов:

  Показаното с копирането на файлове с провлачване от или на флашката всъщност става винаги, когато копираме по този начин файлове от едно дисково логическо устройство на друго - не само с флашката. Същото става и ако копираме по този начин файлове или папки през локалната мрежа на друга машина, дори и да не е МАП-ната като логическо утройство,

 • Какъв е проблема при копиране на файлове?

  Красимир:

  Случвало ли ви се е да копирате файлове на флашка(или външен хард диск) и след известно време на копиране да ви изпише "the file destination is too long"? Това ми се случва когато си правя резервно копие на външния хард и е много неприятно след 40 мин. копиране, да ти откаже с подобно съобщение. Как си копирате големи файлове от рода на 800GB или 1ТБ? Четох из нета инфо за този проблем(имат го и други хора), но като направя стъпките, с които са описали решението му при мен не се получава. Пробвах и с total commander и да сменям разни настройки, които въобще не ги знам за какво са. :) Това, което е сигурно, че наистина пътя на файла е много дълъг, като го проверя(папка в папка, в папка, в папка....).

  Антони Радованов:

  Случвало ми се е определено, но според мен се случва заради имена на файлове, и най-вече папки които са прекалено дълги и най-вече когато са на кирилица. Не мисля че проблемът е от размера на самия файл. Опитай да скъсиш имената или да смениш файловата система на флашката или външния твърд диск. Мисля че файлова система FAT32 има известни ограничения спрямо файлова система NTFS.

  Красимир:

  Да, като променя името или преместя файла няколко папки на зад се оправят нещата. Така процедирам. Интересно ми е, че съм ги копирал на компютъра без проблеми преди време на стария уиндоус. При качването на файлове в "onedrive" пък ме накара няколко файла(около 20-тина) да ги преименувам за да ги качи. Както и да е. И това отива в графата "неразбрани проблеми". :)

  инж. Юлиан Ангелов:

  FAT32 поддържа файлове до 4 GB. Операционната система може да випоказва размера във мегабайти или гигабайти, но зависи как го изчислява тя. А на флашката или екторите на диска, един сектор е 512 байта и един килобайт заема два сектора от файловата структура. По принцип КИЛО е 1000 Мега - 1000 кило. Но в шестнадесеттичната бройна система числото 1024 е "кръгло число" затова един килобайт е 1024 байта а един мегабайт 1024 килобайта. На тая база някога търговци на хардуер продаваха един и същи "приказно голям" твърд диск от 504 мегабайта като 528 мегабайта с 15 долара разлика в цената и от това си купиха леки коли. И така - зависи как ОС изчислява големината на файла - 1000 х 1000 х 1000 или 1024 х 1024 х 1024 - вие виждате различни стойности в пропърти на файла, но физически той си остава това което е и изисква нужните сектори - под или над 4 GB. Затова и файловете ви може да не се събират. За големина на папка няма ограничение, но за файловете в нея продължава да важи същото ограничение. Ако флашката ви е по-специална ( примерно направена да зарежда операционна система ), то повечето продукти изготвящи такива флашки изискват флашката да е на FAT32. Същото изискват и някой смарт телевизори, ако искате да гледате филми от флашка, така че в този случай ще трябва да се примирите с ограничението от 4 GB заради FAT32

  инж. Юлиан Ангелов:

  Колкото до имената на файловете - това не е сериозен проблем, нито че са на кирилица, освен ако файловете не са създадени като линкове от браузър. Според съобщенията на WIN можете да копирате или създававате дайкове с дължина на името + пътечката за достъп до 31 символа. На практика на моята машина има файлове с имена над 180-200 символа (дори не съм се занимавал да установя колко), така че това не е проблем. Кирилицата след късните версии на WIN 98 също не е проблем. Единствено файлове създадени като шорткъти от Internet Explorer имат имена почти двойно набъбнали по дължина заради един проблем с кирилските букви в имената, който се разглежда подробно в курса за WordPress на Аула. Като допълнение - Същият проблем прави SMS-ите на кирилица двойно о- дълги, те се "чупят" на два SMS-а и се таксуват и двата.