Настройки за системата. Дисплей, известия, приложения, захранване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
В кой подраздел на Система можем да изберем кои иконки да се показват в лентата на задачите? 
Известия и действия
Режим таблет
Многозадачен режим
 
В кой подраздел на Система можем да променим разделителната способност? 
Дисплей
Режим на таблет
Захранване и заспиване

Въпроси и отговори

 • Как да настроя втори монитор с HDMI кабел?

  Nikolov:

  Включих втори монитор с кабел HDMI към лаптопа си, но като превключа настройката в Project от един на два монитора (Duplicate или Extend) звука изчезва от видиото.Като превключа само на първи монитор се появява отново. Веднъж случайно в You Tube успях да чуя звук при включени два монитора, но при следващо включване пак изчезна. Сигурно има някаква причина за това или някаква настройка, която не съм направил. Много ще се радвам, ако някой сподели опита си в такива случаи.

  Краси Кръстев:

  Направи, основния ти монитор да е този на лаптопа, когато си Extend или Duplicate.

  Nikolov:

  Направих го, Краси, но пак ми спира звука, когато включа Duplicate или Extend

  Краси Кръстев:

  Добре да пробваме така :

  1. Виж с друг кабел какво би се случило;

  2. Ако другия монитор има друг порт, пробвай в другия порт.

  3. Project монитора има ли колони ... те работят ли ?

  4. Когато си в режим на Extend или Duplicate Кликни с десен бутон долу на "говорителчето" ( снимка 1 позиция 1 ) и избери Playback Device ( снимка 1 позиция 2 )

  Снимка_1

  След което в новоотворилия се прозорец ( снимка 2 позиция 1 ) в раздела Playback Device ( снимка 2 позиця 2 )

  Снимка_2

  И там съответно настрой звука да идва от лаптопа ти, а не да отива към HDMI кабела. ИЛИ ако втория монитор има колони, то тогава настройката я направи да отива към HDMI кабела.

  Nikolov:

  Мониторът е ACER KA220HQ, няма колони, но има портове за трите вида кабели. Лаптопът ми обаче има порт само за HDMI кабел. В прозореца Sound/Playback се вижда как звука отива към монитора, а не към Speakers.

  Nikolov:

  Краси, благодаря много! Направих Speakers Default и се получи!

  Краси Кръстев:

  За нищо, радвам се че едно от предположенията е проработило :)

 • Защо не откривам

  Nikolov:

  Свалих две офлайн карти, но не мога да ги намеря. Прерових навсякъде, но не ги намерих.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Би трябвало да са тук :

  C:\ProgramData\Microsoft\MapData

  Каква е идеята ти ? Да ги отвориш през друга опериционна система или чрез да ги прехвърлиш на друго устройство ?

  Nikolov:

  За съжаление ги няма там. Целта ми е просто да ги отворя без да използвам интернет.

  Краси Кръстев:

  За това те попитах каква е идеята дали ще ги местиш някъде, че да ги търсиш къде точно си свалил файлове с картите.

  Идеята е че ти ги сваляш във формат който се отваря през приложението на Windows 10 - (снимка 1 позиция 1).Отиди на старт бутона и изпиши Maps.

  Снимка_ 1

  Ако нямаш интернет връзка на устройството си ( лаптопа, компютъра ... ) всички населени места за които си свалил картите ( снимка 2 позиция 2 и 3 ) от Settings ( снимка 2 позиция 1), следва да можеш да ги отваряш през Maps приложението без да имаш интернет , за всички други населени места за които не си изтеглил файловете за " offline разглеждане " няма да виждаш нищо почти.

  Снимка_2

 • Как да го направя - настройки за системата, място за съхранение

  Диана Павлова:

  На моя лаптоп също имам два локални диска - "С", на който е записан Windows-a и по настоящем моите документи, снимки, музика и диск "D" с още други неща и с повече свободно пространство. Ако както препоръчвате новите неща да ги записваме в мястото с повече пространство трябва ли преди това да преместя папката "Потребители" където са ми моите документи, снимки, музика от диск "С" в диск "D" преди да променя настройките за място за съхранение?

  Иван Цукев:

  Моята препоръка е да са на едно място с цел по-проста система.

  От тази гледна точка, в този случай бих преместил на D: устройство всичките файлове.

  Диана Павлова:

  Благодаря за отговора.

 • Как да настроя монитора си?

  Силвия Станчева:

  Когато включа втори монитор (в случая телевизор) с кабел HDMI към компютъра си, работният плот с всички икони се появява на телевизора, а работният плот на монитора остава празен. На практика ми е активен вторият монитор(телевизора). Как мога да променя това, така че иконите на монитора към компютъра да не ми се губят, а телевизора да използвам за гледане на филми например(т.е. да управлявам компютъра от монитора, а не от телевизора).

  Краси Кръстев:

  Здравейте, за да са активни и два монитора натиснете клавишна комбинация от клавиатурата  Windows бутона + P, следва да се отвори прозорец в дясно на вашия екран (снимка 1 позиция 1), там изберете Extend (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  След това отидете в Настройките (снимка 2 позиция 1) и по специално Display (снимка 2 позиция 2), там са означени двата екрана както на снимка 2.Кликнете на този който искате да бъде вашият основен монитор (снимка 2 позиция 3), следва правъгълника да стане син.

  Снимка_2

  След това отиде малко по надолу в отворения прозорец и сложете отметка на Make this my main display (снимка 3 позиция 1), след което кликнете на Apply (снимка 3 позиция 2)

  Снимка_3

  Следва и двата монитора да са активни, да са независими един от друг, т.е. на единия може да сложите прозореца с филма който искате да гледате, а на другия монитор да правите нещо друго :). Монитора който сте избрала за основен е този на който ще се появяват иконките.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Силвия Станчева:

  Определено отговорът беше полезен, за което благодаря. Получи се, но с малък проблем. Сега двата монитора са независими един от друг, но иконите се появяват на допълнителния монитор /телевизора/, а не на основния. При кликване на иконата се отваря прозорец на основния монитор. Как да си върна иконите на основния монитор?

  Краси Кръстев:

  Предполагам че в момента сте настроили телевизора да ви е основния монитор и затова и иконките са там. Може ли да повторите стъпките на снимка 2 и 3 от горния ми коментар, като селектирате другия екран и го зададе като основен. Така следва иконките да се преместят на другия монитор.

  Обръщам внимание че левия и десния екран обозначен в прозореца Display може да не съвпада с реалното физическо разположението на двата ви реални екрана.За да разберете как точно е разположението на вапите монитори спрямо обозначение в прозореца Display, обърнете внимание на това как са разположени те в Display прозореца като позиция 1 и 2, след което вижте как преминавате с мишката от единия в другия монитор, дали отляво надясно или от дясно наляво, така най-интуитивно ще се ориентирате кой монитор къде се намира.

  Ако смятате че сте екраните са точно така както трябва и искате да бъдат, то тогава може да отидете на екрана с иконките да изберете клавишната комбинация Ctrl + A, така селектирате всички иконки на десктопа, и с избиране задържане и влачене да преместите всички иконки наведъж на другия екран.

  Пак обаче съм на мнение че не сте задали правилния основен монитор... пробвайте да ги размените. Иконките остават там където е основния монитор.Това че даден прозорец се отваря на единия или другия монитор зависи от това къде е бил последно преместен, т.е. ако отварям видео плеар и го провлачвам на даден монитор, при следващото му отваряне на този прозорец в случая видео плеъра ще се отвори на същия този монитор, без значение главен или не. Това къде се отваря прозореца на дадена програма не винаги е меродавно КОЙ точно е основния монитор.

  Надявам се това разяснение да помогне.

  Силвия Станчева:

  Благодаря за изчерпателния отговор. Успях да се справя с проблема с Ваша помощ. Сега вече всичко е както трябва да бъде.

 • Защо се получава прекалено "разтягане" на картината върху втория монитор (свързан с HDMI).

  Momchil Kolev:

  Здравейте, чудех се дали някой е срещал следния проблем. Картината, която виждам на втория монитор (телевизор свързан с HDMI) е прекалено "разтегната" т.е. иконите, които стоят на taskbar виждам само половината от размера им, часовникът вдясно почти не се вижда и ако реша да отворя прозорец на втория монитор неговите бутони за минимизиране, максимизиране и затваряне също излизат извън рамките на монитора. Ще се опитам да поставя снимка за да съм по-ясен.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Момчил.

  В офиса съм имал подобен проблем с монитор 27 инча, което си е малък телевизор. Проблема се оправи от самото меню на монитора. Имам предвид огледай дали някъде в мен/тата на телевизора си нямаш нещо от сорта на "fit picture ", "overscan" , "pixel perfect, 1:1, или подобно, в някой случаи даже са единици, т.е. може да е станало нещо там, така че търси също Vertcal и Horizontal и виж да не би те са изменени така като стойност че да не включват цялата картина в рамките на телевизора. Обикновено това, което те съветвам да намериш и да поразръчвакш се намира в менюто на телевизора в непосредствена близост до настройката за приемане на сигнала от HDMI., НО все пак зависи от самия телевизор ... така че на 90 % трябва да е някъде там.

  Momchil Kolev:

  Здравей Краси, Много благодаря за отговора, точно в десетката. Нямаше да се сетя да търся в менюто на ТВ. Проблема е решен.

  Краси Кръстев:

  Супер! Супер е че сега ще си гледаш филмчета на голям екран :)