Как да се защитим от вируси? Инсталация на антивирусна програма

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво се случва при актуализацията на антивирусната програма?
Актуализира се информацията за "новоизлюпилите се" вируси
Само се променя интерфейсът на антивирусната 
Нищо не се случва

Въпроси и отговори

 • Защо не ми се стартира Avira Launcher?

  Костадин Петков Костадинов:

  Имах Windows7 Profesional и инсталирана Avira.След ъпгрейт до W10 ми се запазиха програмите по екрана и при опит да видя Windows Defender ми се съобщи ,че той е деинсталиран. Разбрах че може да имам или него или в случая Avira. Обаче когато стартирам na Avira launcher няма ефект. Сега не знам дали Авирата е включена и дали имам защита. Няма я и иконката й в долния десен ъгъл. Моля за пояснение и помощ.

  Иван Цукев:

  Ако я няма иконката, не е стартиран.

  Пробвай да напишеш AVIRA в търсачката на Windows и виж дали се появява. Ако я няма там, със сигурност софтуера го няма. Пробвай с друг инсталатор от сайта им или друг софтуер подобен на AVIRA

  Тодор Тодоров:

  Моя избор е на ESET. Вече 9 години съм с него и проблеми съм нямал.

 • Кой е най-добрият избор за антивирусна програма?

  Юлия Иванова:

  Здравейте,

  През годините съм сменила много антивирусни програми, защото са ми били инсталирани или препоръчани от разни хора. Ползвала съм включително Aviva, AVG, Avast, Nod32, а сега си занесох компютъра на ремонт и, заедно с Windows 10, ми инсталираха 360 Total Security. Добра ли е тази програма 360 Total Security и добър избор ли е за постоянна защита?

  Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Първо много интересна тема за дискусия

  Попринцип от доста време може би от 6-7 години ползвам Avira Free и смея да твърдя че върши перфектна работа.Преди това бях с NOD 32 и AVG, махнах gi защото поне според мен Avira е доста по - лека. Попринцип винаги преоръчвам Avira, доста мой познати, работещи в сфера на технологиите, от доста време говорят за Avast и AVG, и в класациите точно тези две програми са на едни от първите места, така че вероятно няма да сгрешиш ако ползваш някоя от тях.

  Винаги може да се поспори коя антивирусна програма е най - добра. Мисля че всяка от по - популярните безплатни антивирусни програми би ти вършила перфектна работа.

  Ето една класация за 2016 и 2017 за безплатните антивирусни програми.

  https://www.techsupportall.com/top-5-best-free-antivirus-software-to-download-for-2016-compatible-with-windows-10

  https://www.pcmag.com/article2/0,2817,2388652,00.asp

  За посочената от теб антивирусна пограма нямам никакъв опит, и не мога да споделя каквото и да било.

  Интересно ми е други я ползват и като цяло коя Антивирусна програма ползват и я порепоръчват.

  Милен Христов:

  Използвам Avast free от над 4 години. Твърдя, че е много добра. Приятелите и колегите с други антивирусни програми "страдат" от вирусни атаки, докато Аваста е железен - и за поща, и за сърфиране.

  Захари   Даскалов:

  Търсих лотарийно отговор на въпрос за символично харесване, а то се случи по много важен и актуален въпрос. Благодаря за отговора. Но комплиментите са за експерт Краси Кръстев, който е може би гордостта на клуба ни Аula.bg. Днес с това харесване точките му в рейтинговата система станаха 100000. Желай здраве. С неговите компетентни отговори и коментари се опитват да се развиват и такива като мен, обикновени и по-напреднали в IT. Слава на Учебен център Аула!

  Гено:

  Аз съм windows 7 ползвам или avira , Dr web , Kaspersky , nano antivirus

  инж. Златко Петров:

  Докато NORTON INTERNET SECURITY беше на поносима цена си я купувах и мога да кажа, че никога не съм имал проблеми и никога не съм разбирал нито кога се опреснява, нито кога проверява, нито каквото и да било. Работеше на заден фон и не е създала и грам проблем. После цената скочи в пъти и започна една една проба-грешка. Така стигнах до Битдефендър. Може да е най-великата програма, но е УЖАСНА ЗА РАБОТА. Спира почти всичко. На моменти направо ти къса нервите с предупреждения, съобщения и какви ли не майна им Райна простотии. После няма отърваме и от рекламите им да си подновиш лиценза. После започнах да купувам ESET /30 лева не са много/ и за сега съм с него, но мисля, че има какво да се желае. Ако трябва да избирам - бих избрал NORTON INTERNET SECURITY. Сега гледам, че е на цена от 20 лева.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Златко.

  Благодаря за споделения опит.

  Едно много добро допълнение към темата.

  Геновева Димитрова:

  Аз също използвам вече няколко години Avast, върши ми работа и съм доволна.

 • Може ли да дам няколко съвета по темата за предпазване от вируси

  Юлия Иванова:

  Здравейте,

  Аз имам горчив опит с вируси на компютъра на баща ми и тук ще споделя няколко съвета с вас. 1. Съхранение на файлове 2. Какво да кликвам и свалям 3. Инсталация на допълнителни софтуери 4. Чистене на вируси

  1. Стандартно Windows се инсталира на диск С и ако се наложи преинсталация на Windows, то всичко, записано в диск С ще се изтрие, докато файловете, записани в другите дискове (D, E...) има шанс да се запазят, ако преинсталацията се извършва от хора, които знаят какво правят. Често използваните папки My documents, My pictures, My music, Downloads, Desktop се намират по подразбиране в С! Така че избягвайте да съгранявате важна информация в тези папки ИЛИ ги преместете в D например (така направих с компютъра на баща ми) и така ще сте по-спокойни за файловете си в случай, че се наложи преинсталация на операционната система.

  2. Кликвайте и сваляйте само неща, на които вярвате! Често се случва някой приятел в Skype, Facebook, e-mail да ви изпрати линк и - тъй като познавате човека - вие ще кликнете на линка. Съветът ми е: ако към този линк няма обяснение какво представлява линка, което обяснение е на български език и ви кара да вярвате, че именно този човек го е изпратил именно на вас, защото вас ви интересува темата - НЕ КЛИКВАЙТЕ на линка! Обяснения от типа "Hey, haven`t seen you for a while - look at this cute dress I found! (link)" - очевидно са спам и не трябва да ги натискате. Ако е изпратен просто линк без обяснение, преди да кликна на него, питам човека, който ми го изпратил, какъв е този линк и наистина ли той ми го изпраща. Друг вариант е да взема основния сайт от линка и да пусна в Гугъл Is this spam/a virus: (име на сайта) и все ще излезе някой форум, в който и други хора са се парили. Също така ако ви изскачат прозорци и казват, че сте спечелили в игра, в която не сте участвали или получавате имейл на английски от познат, в който обяснява, че е закъсал за пари и трябва спешно да му изпратите... може да не са вируси, но са злоупотреби и спам.

  3. Както съвсем леко загатна Иван Цукев в урока - когато инсталирате 1 софтуер, много често към него ви се предлагат и допълнителни софтуери. Аз НИКОГА, ама НИКОГА, НИКОГА не ги инсталирам, защото: -> са нежелани (най-малкото ми задръстват компютъра с излишни неща), -> досадни (може да ми променят някои свойства и персонализации по настройките на компютъра и да променят начина, по който работя нормално - например да ми заменят търсачката от Гугъл на Bing или Аsk и да се наложи да предприема допълнителни действия да си върна старите настройки, което е времеемко, излишно и досадно, а ако не знам как да го направя - мога да си проскубя косите) -> могат да съдържат вируси -> могат да отслабят защитите на компютъра ми и, въпреки, че те самите не са вируси, да предразположат компютъра ми към по-лесно заразяване с вируси. Така че ЧЕТЕТЕ, ЧЕТЕТЕ, ЧЕТЕТЕ, а не кликвайте машинално Next при инсталацията на софтуер и махайте всички отметки на неща, които не желаете, не знаете какво са и са различни от основния софтуер, който инсталирате.

  4. Чистене на вируси. Баща ми веднъж беше направил всичко, което посъветвах в горните точки да не се прави. Отне ми 2 дни - цял уикенд - да ровя из интернет и да се опитвам да изчистя вирусите (системата беше много бавна, отказваше да работи, навсякъде се появяваха изскачащи прозорци... беше ясно, че е заразена). Какво се оказа? Той си е инсталирал, заедно с някаква друга програма, и някаква търсачка (не помня как се казваше - имаше някаква птица...) и тя се беше намърдала като търсачка по подразбиране и беше изместила Гугъл. Пуснах Avast и махна някои вируси, но очевидно не всички. Потърсих в Гугъл и изскочиха форуми, в които се обясняваше, че тази търсачка отслабва защитите на компютъра към вируси - деинсталирах я. От списъка с неща, които Avast засече, се разрових в Гугъл и намерих съвети как се чистят. Някои от вирусите трябваше да се изчистят с точно определен софтуер, а не всички бяха вируси - някои бяха malware. Тъй като антивирусните програми "се бият" една с друга, трябва да се деинсталира едната, за да се инсталира другата. Инсталихат Avira, която познавах от моя компютър - изчисти други вируси. После инсталирах Kaspersky - ей тази програма прави чудеса! Ако сте заразени с вирус - препоръчвам моментално инсталиране на Kaspersky, който ще изчисти ако не всичко, то почти всичко. После инзталирах 2-3 анти-malware и анти-spyware програми, препоръчани във форумите (но които бях чувала, не вярвам сляпо на форуми)... Наложи се стартиране в Safe mode, малко бъркане в регистрите... но нямаше загубена информация. Баща ми обаче след това, без да ми каже, беше занесъл компютъра на сервиз и казал "Има вируси, преинсталирейте Windows" - като му го връщали от сервиза казали, че това е първият компютър, който някой им носи, в който няма нито 1 вирус.

  Та изводите от тази история са: четете много, не се доверявайте на всичко, което четете и проверявайте от поне няколко източника, по възможност официални или заслужаващи доверие. Четете точно какъв е вирусът и как се маха - внимавайте, консултирайте се с познати, които разбират и като цяло най-добре не бъркайте в регистрите. Винаги е добре при заразяване да пуснете няколко антивирусни +анти-malware+анти-spyware, за да сте по-сигурни в изчистването на вируса и после да се върнете към обичайната си (или по-добра) антивирусна програма.

  Надявам се, че бях полезна! :)

  Краси Кръстев:

  Доста подробна и полезна информация.

  1176:

  Беше ми от полза, благодаря

  Svetlana Petrova:

  Благодаря за споделения опит!

 • Може ли без допълнителна антивирусна програма?

  Николов Никола:

  Здравейте, с Уиндоус 10 съм почти откакто е излязал, и не съм имал сериозни проблеми със защитата.Нужно ли е да си инсталирам и друга антивирусна програма,или само защитната стена е достатъчна? Разглеждал съм мнения в различни форуми по темата и нещо интерсно е следният коментар: ''Всеки win има нужда от добра антивирусна. Изключение донякъде правят хората, които прилагат сериозни други драконови мерки и не са за всеки. Но иначе въпроса е забавен, защото самият win 10 е един пълноценен легален троянски кон, тоест е един вирус сам по себе си. А един вирус нуждае ли се от антивирусна?! Въпрос на гледна точка. "

  Ивалина Иванова:

  Можем да инсталираме безплатните антивирусни програми Avira или AVG. Друг вариант е да си закупим.

  Краси Кръстев:

  Ето една тема:

  Кой е най-добрият избор за антивирусна програма?

  от форума в която са коментирани някои от най - често използваните антивирусни.

  Надявам се да ви е полезна.

 • Коя е най-добрата антивирусна?

  Виктория:

  Здравейте. Реших да споделя мнение. Аз използвам Аваст от доста време и съм много доволна. Доста бързо работи програмата, за нула време проверява целия компютър за вируси, а ако намери веднага блокира адреса. Няма да сгрешите, ако я използвате.

  Иван Цукев:

  От безплатните, аз съм ползвал Avast, AVG и Avira. И трите са доста добри решения като за безплатно :)

  От време на време само някои прекаляват с рекламите, но примерно сега съм с Avira и нямам натрапчиви оферти за upgrade към платена версия.

  Краси Кръстев:

  Да допълня темата с още една тема във форума в която има дискусия за антивирусни програми.

  Кой е най-добрият избор за антивирусна програма?