Как да си настроя езиците? БДС и фонетична подредба на клавиатурата

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
От къде можем да си настроим езика за писане?
От Settings
От My Computer
От Notepad

Въпроси и отговори

 • Как да си настроя клавиатурата така, че да е различна за отделните приложения?

  Даниела Найденова:

  В предишните версии на Windows (XP, 7) можех да пиша на български в Word например, а като отворя браузъра, клавиатурата автоматично се сменя с английската, която е зададена по подразбиране. Така можех да работя паралелно на двете места, без да се налага да сменям непрекъснато клавиатурата. В Уин 10 обаче клавиатурата е глобална, т.е. ако сега отворя Word и пиша вътре на български, след това всяко следващо приложение ми се отваря с бг клавиатура (дори и да затворя Word, клавиатурата се запазва). Може ли това да се промени по някакъв начин, тъй като е доста дразнещо, когато трябва да се работи с няколко програми успоредно? Благодаря предварително! :)

  Грациела Георгиева:

  Здравейте, Ако правилно съм разбрала, следното трябва да ти свърши работа:

  1. Control Panel (директно може да се намери от Search-a)
  2. Clock, Language, and Region
  3. Change input methods (под Language)
  4. Advanced settings (от менюто вляво)
  5. В раздел Switching input methods има опция Let me set a different input method for each app window
  

  Дано да съм била полезна! Лек ден! :))

  Даниела Найденова:

  Мнооооого благодаря, Грациела! Точно това търсех, в предишните версии на Уиндоус явно е било чекнато по подразбиране, а в 10 са го скрили през 9 планини в 10-та... :) Още веднъж благодаря! :))))))

  Филиз Велиева:

  Ето и един нагледен вариант :)

 • Как да сменя клавишните комбинации за преминаване от един на друг език?

  Юлия Иванова:

  Здравейте,

  Понякога се случва да се наложи смяна на клавишните комбинации за преминаване между езиците. Например баща ми ползва само Ctrl за смяна на езика. Това може да стане от Control Panel\Clock, Language, and Region\Language\Advanced settings -> Change language bar hot keys, където може да се зададе клавишна комбинация за смяна между езиците, но и клавишна комбинация за включване на определен език (удобно ако ползвате повече от 2 езика).

  Краси Кръстев:

  Добро допълнение, макар че лично аз предпочитам настройките по подразбиране :), навремето време използвахме Flex type :) може би от там му е останал навика. А определено с Ctrl е малко гадно от гледна точка на това че доста от клавишните комбинации са с Ctrl и несъзнателно еднократното му натискане е доста вероятно, с това и несъзнателната промяна на езика.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Принципно е така, но в последно време хората ползват повече лаптопи, отколкото десктоп машини и на някой лаптопи клавишите са малко странно сгъстени и разположени (особено при HP). Настолните клавиатури много рядко имат подобни аномалии в основните си клавиши. И ако на работа си с една клавиатура, а в къщи с друга вечно "нещо не ти е така" с клавишните комбинации, докато Ctrl е винаги на едно и също място и без да гледаш клавишите безпогрешно се намира.

 • Как да направя менюто на английски език?

  Metodi:

  Как да направя менюто на български език.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Прегледай този урок от Модул 2 на курса

  Windows на български език. Избор между английски и български

  той ще отговори на въпроса ти.

 • Защо при мен не се показва, че е добавен английски език?

  Sonya:

  Здравейте, в моите настройки не се вижда, че е добавен английски език, но от лентата по-долу всъщност го има. Проблемът е, че искам да го премахна, но не мога. Може ли някой да ми даде съвет?

  Yanigeri:

  На моята езикова лента ми започва Английският с Eng не с Еn. Може би друг език ти показва, или друга вариация. Би трябвало да ти излиза, ако си го инсталирала. Иначе на настройките на езиците, като кликнеш на съответния език ти се показва освен "опции" и "премахни" , и две стрелкички. Ако не ти дава да го премахнеш, трябва да настроиш първо да ти е под основния език със стрелката надолу и тогава можеш да му дадеш премахни. А ако искаш да го добавяш даваш добавя:)не на език и ти се показват всички езици. Кликаш на този който искаш - English (United Kingdom) примерно и даваш продължи и инсталирай. Тогава вече ти го инсталира и си го имаш. :)

 • Как да настроя софтуерната клавиатура да съответства на софтуерната?

  Здравка Добровска:

  Не съм сигурна, че коректно съм дефинирала заглавието на въпроса, но проблемът ми е следния: Аз ползвам БДС клавиатура при писане. Забелязала съм, че мястото на част от специалните символи - примерно скобите, римско I и V и други подобни са на различни места при някои от клавиатурите. Примерно, на компютъра ми в къщи скобите се изписват чрез първия бутон най-вляво на първия ред (преди числото 1), а на компютъра в работата ми скобите са на последния бутон на третия ред (точно преди големия Enter). Спомням си, че съм влизала в някакви менюта на Windows, където можеше да се види пълното разположение на символите на клавиатурата, но или е било при предишна версия на ОС или просто аз не го откривам. А и да го открия не съм сигурна, че именно това е начина да си настроя клавишите ми да пишат това, което искам. Говоря, естествено, само за такива по-особени символи. Най-малкото ми се искам да си уеднаквя двете клавиатури - тази в работата и в тази в къщи в това отношение.

  Иван Цукев:

  Здравей, възможно е двете клавиатури да са на различно място клавишите. Това си е проблем. Особено, ако работиш на класическа клавиатура с декстоп и на другото място с някой лаптоп с умалена клавиатура, ти гарантирам на 99%, че са разместили клавишите, за да ги съберат.

  Тема е доста добра, защото и аз препоръчвам да се работи на две еднакви клавиатури. Това повишава много производителността ни.

  За това ще отговоря, с малко разширение. Има няколко варианта

  Препоръка 1 - еднакви клавиатури.

  Ако е възможно, купете си две идентични клавиатури вкъщи и в работа.

  Препоръка 2 - еднакви клавишни подредби

  В настройките за езици (language settings) Има няколко "български" клавиатури. Проблемът по-горе може да се окаже, че на двата компютъра са избрани две подобни, но леко различни подредби:

  Препоръка 3 - пренастройка на клавишите

  Ако след 1 и 2 все още има съществени разлики, ползвайте инструмент катo Keyboard Manager utility от Power Toys, за да си настроите клавишите, но това изисква допълнително време и инсталация на софтуер.

  https://docs.microsoft.com/en-us/windows/powertoys/install

 • Защо при мен остават всички тези клавиатури, въпреки, че са изтрити от настройките?

  Диана Бранкова:

  Защо при мен остават всички тези клавиатури, въпреки, че са изтрити от настройките?

  Константин Иванов:

  Нужен е рестарт на компютъра