Търсене на файлове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как НЕ улесняваме търсенето?
Като конкретизираме по-точно възможното местоположение на файла
Като зададем дата на промяна
Като не задаваме нищо

Въпроси и отговори

 • Как да видим само файловете от определен тип?

  Nikolov:

  Как да видим във файловия мениджър само файловете от определен тип? Например файлове с определено разширение - doc, pdf и т.н. Също така откъде да видим какви разширения на файлове съществуват и как се пишат?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  1.

  Относно първата част на въпроса :

  Ако в дадена папка имам доста файлове ( снимка 1 ) ,

  Снимка_1

  но искам да се виждат само Word файловете, обикновенно процедирам по следния начин в Search лентата изписвам *.doc ( снимка 2 позиция 1 ) и следва всички файлове с това разширение да ми се покажат ( снимка 2 позиция 2 ).

  Снимка_2

  2.

  Относно втората част на въпроса :

  Става най - лесно когато си отворил browser - a ( снимка 3 позиция 1 ) и отидеш на раздела View ( снимка 3 позиция 2 ) след което избереш тикче на File Name Extensions ( снимка 3 позиция 3 ) и готово вече имаш разширениеото на файла ( снимка 3 позиция 1,2, 3 ) в случай има само .png

  Снимка_2

  Снимка_3

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Ана Йонкова:

  Може би въпроса е по принцип какви видове разширения има и ако някой файл не успяваме да отворим - как да разберем кое приложение е нужно за да го отвори.

  Краси Кръстев:

  @Ана Йонкова.

  Здравейте, Ана Йонкова.

  Попринцип когато инсталираш една програма, тя става програма по подразбиране за отваряне на файловете създавани от нея. Не че не може да промениш това, да речем един текстов файл .txt файл може да бъде отворен и с Word, макар настройката на програмата по подразбиране за отваряне на този тип файлове да е Notepad.

  Иначе въпроса на Nikolov е доста ясен, става дума за търсене на файл с точно определено разширение, с цел по-бързо търсене на в папка с най-различни файлове.

  Nikolov:

  Здравейте, Краси. Ана Йонкова е права.Точно това беше вторият ми въпрос.Съжалявам, ако не съм бил точен при задаването му. Знам, че съществуват над 50 вида разширения. Къде мога да видя какви са тези разширения, и къде да прочета какви са файловете с тези разширения, от кои програми се създават и отварят? Дано този път съм бил точен.

  Краси Кръстев:

  Да, най - вероятно не съм разбрал, напълно въпроса.

  Ето нещо което ще помогне. Тук : File_list_extension

  тук са описани файловите разширения, като срещу тях е записано коя програма ( или какво точно представлява разширението ) ги отваря, в повечето случаи има и препратка към самия software.

  Например: PSD - Adobe Photoshop.

  Nikolov:

  Благодаря, Краси, намерих ги в посочения сайт.

 • Как да търсим наименование на файл, ако...

  Nikolov:

  Как да търсим наименование на файл или дума във файл, ако се сещаме само за за част от наименованието или думата? Мисля, че се използваше знакът "?". Бихте ли разяснили по-подробно.

  Стоян:

  Изписваме това, за което се сещаме в търсачката и най-вероятно ще открием търсения файл измежду предложените, защото освен по името Windows търси и в съдържанието на файловете.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Във WINDOWS все още работят старите DOS-овски правила за имената и шаблони за части от имената. Отпаднали са е единствено DOS-овските ограничения името на файла да е до 8 знака а разширението до 3 знака. Търсачката на рави разлика между малки и големи букви. Впрочем и интернет търсачките привеждат търсените думи до малки букви. Ако искаме да зададем име в което само отделни знаци, които знаем кои са нямат значение, използваме въпросителен знак. И този шаблон ще намери всички имена на файлове, където все пак има знак на мястото на въпросителната, без значение какъв е знакът. Ако там липсва знак (примерно името на файла е от 12 букви, а ние търсим такъв с 13 - него няма да го даде в резултатите. И това важи както за знаци в името на файла, така и в разширението. Така ако търсим колек???.doc шаблонът ще отсее всички файлове с имена от 8 знака, започващи с КОЛЕК и с разширение doc. Така ( ако има такива) ще попаднат и колекТОР.doc и колекЦИЯ.doc и колекТИВ.doc. Съвпадението че името на файла е от 8 знака е случайно и няма нищо общо със споменатото за DOS-а. Всяка въпросителна замества по един и само един знак от името или разширението. Не е задължително въпросителните да са поредни. Може да зададете d?kl?d.doc и в шаблона попада както doklad.doc, така и d-klad.doc ako има файл с такова заглавие. Ако искаме да заместим произволен брой съседни знаци - използваме звездичка. Така ОТЧЕТЕН ДОКЛАД.doc ще попадне в шаблон от типа ОТОКЛАД.doc като звездичката замени 'ЧЕТЕН Д' но ако има и други заглавия, отговарящи на условието, Така, ако има файл ОТчетно-изборен дОКЛАД.doc - ще намери И него без да изпуска и търсеният. Забележете че звездичката замества произволен брой букви. Малко по- внимателно трябва да се отнасяме с използването на повече от една звездичка при търсене - там понякога стават грешки. Все пак така можем да търсим ОТЕНАД.DOC ILI OT.d*

  инж. Юлиан Ангелов:

  Системата е "изяла" част от звездичките вероятно мислейки ги за част от PHP скрипт :(

  Виктория:

  Здравейте. При мен няма опция ,,Търсене''.

  Виктория:

  Как сте направили файла за Зеленият чай? Много красив и подреден изглежда.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Виктория.

  Отиди на лупичката (или пък просто върху старт лентата) в долния ляв ъгъл на windows (снимка 1 позиция 1), кликни с десен бутон на мишката, следва да ти се покаже менюто показано на снимка 1. След това отиди на Search (снимка 1 позиция 2) и кликни на нея, следва да ти се появи падащото мен с няколко възможности, ако избереш Show search box (снимка 1 позиция 3) следва долу в дясно вече да имаш не лупичката за която споменах по-горе, ами лентата за Search, точно както e показано във видеото.

  Снимка_1

  Споделям, как процедирам с тази лентата - никога почти не я използвам, затова оставям лупичката само, което ми пести място, защото долу в лентата си слагам едни от най-често използваните от мен програми. Тествай и виж как би ти било по-удобно.

  Благодаря ти :) , сега се замислих и се сетих че в 99% от случайте ако търся нещо го търся акто кликна на старт бутона и направо започана да пиша това което си търся, което ме накара току що да си спестя още място като махнах и лупичката :)


  По отношението на файла със зеленият чай, в курса по Word в Aula са разкрити тайните за съзадаване на страхотно изглеждащи документи направени с Word. В случая са приложени стилове, в последствие е приложена тема която ги е направила да излгеждат отлично, освен това са изпозвани техники за вмкъване на снимката и т.н. :)

  Виктория:

  Здравейте.

  Благодаря за помощта.

  Да, така и си мислех. Няма как зад тази красива картинка, да не седи пипкава работа. С удоволствие в бъдеще ще се запозная и с този курс.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Не чак токова пипкава работа колкото първоначлана инвестиция в знания и подготовка на шаблони след това става детска игра.

  Диана:

  До изглед не се появява това Търсене. От обясненото по - горе само успях да променя в лентата долу дали да е само лупа или правоъгълник.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Отиди на Control Panel, след което отиди на Programs and Features, там отиди на Turn Windows Features on or off и в прозореца сложи отметка на Windows search.

  Дени Димитров Велков:

  За търсене може да опитате клавишната комбинация ctrl+F

  Люляна Гайдарова:

  С ctrl+F търсенето е в текущата/отворената страница

  Николай Петров:

  Здравейте,

  Каква е причината да липса папката Windows search? Когато отворя файловия мениджър е необходимо да цъкна на лупичката, и след като изпиша нещо и натисна enter, чак тогава в рибън раздела се появява търсене.

  Камелия Колева:

  И при мен е така. Следя с интерес!

 • Защо при мен не излиза search лентата?

  Диана:

  При мен има само начало, споделяне и изглед, без това търсене..

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Кликни с десен бутон на лентата долу - някъде на празно място.

  Следва да ти се появи падащо меню от него избери Search.

  Там следва да имаш три опции показнаи на снимка 1

  Позиция 1 - да виждаш search лента долу в ленатата.

  Позиция 2 - да виждаш само "лупичката" долу в лентата

  Позиция 3 - да не виждаш нищо свързано с search опцията долу в лентата.

  Снимка_1

  Съответно ако избереш позиция 1 следва да виждаш поле в което може да правиш search.

  Диана:

  Имах в предвид тук не трябва ли да пише Търсене?

  Филиз Велиева:

  Като кликнеш тук (позиция 1) ще ти се появи и контекстуалното меню с "Търсене"

 • Какво означава .tmp файл?

  Диана:

  Файловото разширение tmp за каква програма е? Появили са ми се няколко странни файла с такова разширение.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  .tmp фйловете са временни файлове, които се появяват в при ползването на даден software - може да е всеки един softuear. Идеята на тези файлове е че съдържат времена информация за нещо свързано с софтуера ... т.е. не "бери грижа" за тях, напълно нормални са :) В момента в който затвориш програмта или си свършат работата на времене файл те изчезват.

 • Може ли да се търси по диапазон от дати

  Свилен Петков:

  Здравейте, как да търсим по разширение на файла и диапазон от дати? Имали възможност за се изключи тип файл и диапазон от дати?

  Irina Rupova:

  В търсачката на компютъра изписвате самото разширение, например : doc и ви се показват всички файлове с това разширение, подредени хронологично. Съответно ще си откриете диапазона от дати , който ви интересува. Друг начин-в определена директория задавете опция за изглед на иконите, в която се съдържа подробно описание за произхода на файла. Там в падащото меню задавате конкретна дата, която ви интересува. Има опция за подреждане на файловете от днес в обратна посока до най-отдалечения във времето/най-стар/ файл или в обратна посока-от най-стария файл до днешния.

  Росица Кузманова:

  При мен на мястото на Търсене изиза друго. Дано правилно съм направила снимката.

  Десислава Стойкова:

  Привет, Росица. При мен се визуализира по същият начин, когато съм натиснала в търсачката на файловият мениджър. След като напиша е нея критерият по който търся и натисна Enter се вижда и контекстуалното меню.