Програми, папки, файлове и прозорци

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да създадем папка?
Ctrl + F
Десен бутон на мишката и Създай
Shift + Z
 
Как да маркираме няколко файла едновременно, ако те не са последователни?
С Ctrl и избор на файловете
С Alt и избор на файловете
С Shift и избор на файловете

Въпроси и отговори

 • Може ли да добавя още един шорткът?

  Юлия Иванова:

  Здравейте,

  За перманентно изтиване на файл, без да трябва да го пращаме в кошчето, да влизаме в кошчето и да го изтриваме оттам, може да се натисне директно Shift+Delete.

  Юлия Иванова:

  И още нещо - при селектиране на множество файлове. Да речем, че имаме 10 файла в 1 папка и трябва да селектираме 1, от 3 до 8 и 10. Можем да маркираме 1, да задържим Ctrl и да натиснем на 3, без да пускеме Ctrl, да натиснем Shift и да кликнем на файл 8, след което пускаме Shift и накрая, продължавайки да държим Ctrl, да натиснем 10. Така може да се ползват 2та клавиша в съчетание без единия да отменя другия когато са натиснати едновременно. Пуснете ли Ctrl, ще загубите предходната си селекция.

  инж. Тодор Тодоров:

  Аз ще дам няколко команди:

  CTRL + A - Селектира всички файлове CTRL + C (Copy) - Копира файла CTRL + V (Paste) - Поставяне Delete + Shift, който е казан от Юлия: Директно изтриване, но чрез тази команда веднъж изтрит файл не може да се върне. CTRL + Z - (Undo) - Възтовнови CTRL + W - затваря прозорец CTRL + R - прозорец за команди CTRL + X - Изрязване CTRL + F - Търсене CTRL + D - Изтриване

  Тези ще дам аз :) Надявам се да бъдат полезни. :)

  Kolyo:

  Благодаря за пълната информация.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Ето малко клав. комбинации и от мен: 1. Alt - F4 – Затваря активният отворен прозорец. Ако всички прозорци са затворени влиза в изключване на WIN 2. Ctrl – Alt – Del – (легендарните "трите клавиша") - извиква контролен прозорец от който можете да излезете, заключите компютъра, смените паролата и най-важното – да извикате таск-мениджъра от който можете да проследите натоварването на процесора и заетостта на паметта и да прекъснете принудително приложения или процеси.

  1. Win – отваря стартовото меню наместо START- бутона

  2. Win + D – Минимизира всички отворени прозорци (показва раб. плот)

  3. Win + M - Минимизира всички отворени прозорци (показва раб. плот)

  4. Win + E – Отваря файловият мениджър (Windows Explorer).

  5. Win + F Отваря търсачката на файл мениджъра (Windows Explorer)

  6. Win + L – Заключва компютъра ( ако има парола на Вашият потребител) иначе трябва да кликнете иконката на потребителят си, за да влезете.

  7. Win + P - Позволява включването на допълнителен монитор или проектор

  8. Win + R – Стартира RUN функцията за стартиране на команди

  9. Win + U Отваря „център на специалните възможности – лесен достъп, достъп за хора с увреждания и пр.

  10. Win + Pause – отваря „Свойства на системата” ( System)

  11. Win + F1 – отваря HELP прозореца на WIN

  12. Win + Ctrl + 1 + 2 + 3 – Alt – Tab, но изважда най-отгоре активният прозорец без да затваря другите

  13. Win + Стрелка нагоре – отваря прозореца на цял екран, WIN + стрелка надолу смалява прозореца, а при повторно натискане го минимизира

  14. Win + Стрелка наляво или надясно – премества прозореца в лявата или дясната половина на екрана и го намаля на половина, за д аима място и за друг

  15. Win + Shift + Стрелка наляво или надясно – премества прозорецът на друг монитор

  16. Win + Space – във WIN 7 позволява да сменим работният плот а във WIN 8 – превключва раб. прозорци

  17. Win + клавиш + - Увеличава мащаба на екрана (+ от малката клавиатуа при изкл. Num. Lock)

  18. Win + клавиш – - Намалява мащаба на екрана

  инж. Юлиан Ангелов:

  Изброените от мен клав. комбинаци за за работа с файлове в Windows Explorer ( файл мениджъра). Използвани в някой продукти ( примерно PhotoShop) може да имат и друго действие. Всъщност Windows Explorer е отговорен за цялата дейност на операцонната система WIN и за стартирането и на прложенията и на процесите, но няма намеса в изпълнението им, освен на Internet Explorer с който е интегриран ( и заради което преди 16-17 години съдиха Майкрософт) и по тая причина IE не може да се деинсталира. Като следствие от интеграцията с IE идва това, че ако в адресната лента на Windows Explorer ( Файловият мениджър) напишете URL на сайт, файл мениджърът отваря с IE URL-a. В по- старите версии на WIN страниците се отваряха направо във файл мениджъра.

  Elena:

  Благодаря за тази информация.

  Петър Петраков:

  Инж. Ангелов, отличен изчерпателен отговор! Браво! Благодарности и от мен!

  Севдалина Моллова:

  Благодаря!

  Velizar Varbanov:

  Файлове може да се селектират и със задържане ляв бутон на мишката и заграждане в павоъгълник. :)

  Velizar Varbanov:

  правоъгълник

  Борис Симеонов:

  Да. Благодаря за клавишните комбинации.От време на време трябва да се преглеждат.

  Райна:

  И още нещо относно селектирането, така нареченото обратно селектиране.. Ако трябва да селектираме по-голяма част от файловете, по-лесно е да селектираме това, което не искаме да селектираме (т,е, това, което е по-малко) и избирайки от Edit, Invert Selection се размаркирва това, което сме селектирали (по-малкото) и се селектира това, което искаме да бъде селектирано.

  Svetlana Petrova:

  Благодаря на всички, за споделените клавишни комбинации!Наистина е много ценна информация, особено за начинаещи като мен.

 • Как можем да копираме или преместим списък от папки или дърво от папки, без на копията да се променят дата/час на създаване? 

  инж. Юлиан Ангелов:

  можем да копираме или преместим списък от папки или дърво от папки, без на копията да се променят дата/час на създаване? Понякога файловият мениджър ги променя на дата и час на копирането или преместването, друг път оставя оригиналните, но не съм намирал нищо писано по въпроса и не мога да разбера защо става така. А е особенно полезно когато спасяваме данни да се запазят и датата и часът на създаване на папките. Иначе изглеждат "подстригани като чимшир" и може да се загуби фантомна информация. С файловете няма проблем - техните дата и час на създаване не се променят.

  Захари   Даскалов:

  Като прочитам, разбирам за себе си, че това е проблем на архивирането / предимно на папки и не толкова на файловете. Основния проблем намирам в стериотипа на мислене и зрителната памет на индивида, нека разираме като мен и колегата Ангелов и тъпите машини, които изпълняват зададеното им действие. Нека не забравяме, че компютрите имат памет, но не мислят като нас. Аз за себе си съм решил по най-примитивен начин. Отваряйки "папки или дърво от папки" с цел копиране за информация хронологична, правя снимка с камера цифров апарат и си архивирам в архив във формат .jpg. Това ме удовлетворява за ориентация. Разбира се Win е предвидил PrtScn и т.н., което също е удобна екстра. Самото копиране на архиви ги препраща венаги към модифицирането им, което е проблема във въпроса. Така съм разбрал аз.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Здравейте! :) Компютрите мислят точно така и толкова, както и колкото мислят програмистите, които за направили съотв. програми или подпрограми. А там прозира дори и националният манталитет и дори филмовите клишета, с които е възпитано поколението програмисти, които активно работят. Освен това над тях стоят дизайнери, които налагат рамките за това, как да изглежда продукта им. И така, както американците са възприели клишето короните на дърветата за декоративно озеленяване да се оформят като сфери, така по американски образец полека-лека това стана стандарт на озеленителите и у нас.

  НО! да се върнем към темата. Ако влезете в една папка в която има мултимедия - нека да има два клипа или музика, WIN показва само имената на файловете с иконки на приложенията с които се отварят. И цялото внимание на разработчиците на Windows Explorer е насочено към показването на файловете в малки иконки. Те така обичат да визуализират досадно подробно и по филмите им училищният зъболекар ходи с шапка като зъбна корона. Смешно ми е като си помисля за другите им лекари. Даже и да влезете в Details - там на никой от немултимедийните файлове не се вижда големината или датата на създаване. Затова ако правя нещо по- деликатно в тия папки ползвам за файл мениджър програмата за запис Nero - тя показва всичко за файла (без резолюцията на графичните файлове) - както във Windows 98 и XP и така е удобно и практично и в тях личи манталитета на предишното поколение разработчици. Има настройки на папките, които дават възможност да аранжираме изгледа на папката, но са така замислени, че трябва да ги правим папка по папка ( за папките за които това има значение за нас), като те не се отнасят за дъщерните им папки. И след преинсталация на Windows тези настройки се губят, освен ако не се направи друг един трик, който обаче изисква време и внимание, но пък дава ред други преимущества, но за това ако представлява интерес ще пиша отделно. А за папките с немултимедийни файлове - Ако копирате големи обеми информация - примерно ако преинсталирате чужди машини и спасявате данни, и като не знаете кое е важно за потребителят, на когото е машината, едно такова уеднаквяване на датата и часа на създаване унищожава много фантомна информация за самият потребител - примерно дали дадена папка е копирана там преди Коледа или преди 2-3 седмици и той го помни според момента, който е важен за него. А ако това ви е ежедневие? Опитвах да архивирам папките. В самият архивен файл ( ако надникнем в него през архиватора) датите са запазени. Но явно при разархивирането от взаимодействието с Windows Explorer ди записва към момента на разархивиране. Също ако добавите в папката файл чрез копиране или преместване - невинаги променя датата и часа на папката, макар че в нея е настъпила промяна.

  Захари   Даскалов:

  Уважаеми Юлиян Ангелов, Видимо не мога да Ви бъда полезен и съм избързал, кото се обърнах с "колега". Това е друг виц и при добра среща мога са разкажа. Благодаря, че ми обърнахте вниманието и към Nero-то. Правил съм го, когато съм архивирал на дискове и съм отпечатвал като протокол върху формат А4, който съм свивал в обложка, нека го разбираме опаковка. Рядко ми се случва да дочета отговори и коментари.

  Петър Петраков:

  Под ДОС опитахте ли с по-стари команди и програми?

  инж. Юлиан Ангелов:

  По- рано на копираните файлове през DOS сесия имената им бяха сведени до ограниченията на DOS-a - 8+3 и така ако копираме или преместваме примерно папка със счетоводна програма, потребителските файлове се преименуваха. Всъщност преименуваха се всички файлове, но даже и след преинсалиране на счетоводната програма ( което е свързано с оторизация, или брой инсталации при едно купуване или нещо такова), то в крайна сметка потребителските данни оставаха недостъпни. Отделно, че се получаваха преименувани файлове с еднакви (??) имена в една и съща папка което създава неудобства при по- нататъшна обработка и опасност от кръстосани клъстери и загуба на информация. Това ме накара да стоя далеч от DOS като правя тия неща, иначе с DOS-а боравя от версия 2.0 насам и го познавам.

  Людмил:

  robocopy [[ ...]] []

  Прочети тази статия! https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/robocopy

  Людмил:

  Също така и тази може да съм ти бил полезен! https://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/ac9248ed-4a84-4589-b00c-6791064d287b/keeping-the-date-modified-the-same-when-doing-a-copy?forum=w7itproui

  Людмил:

  Не съм тествал, но се оказа, че има и програма!

  https://sourceforge.net/projects/robocoprobocopy/

  Peter:

  Ползвал съм robocopy с опция /dcopy:t - за запазване на т.нар. time-stamp на папката. И от мен един линк с полезни програми при копиране на файлове - https://itstep.bg/blog-bg/nyakolko-programi-za-podrezhdane-na-vashite-fajlove-windows/ .

  Barash Kodzhaali:

  Ако случайно затворите браузъра и изгубите сайта, който сте посетили, отворете празен браузър и натиснете Ctrl + Shift + T = възстановява старата ви сесия.

  Захари   Даскалов:

  Ctrl + Shift + T = възстановява старата ви сесия Благодаря. Ако не запомня поне съм записал.