Йерархия на файлове и папки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С коя команда можем да стартираме файловия мениджър?
Windows бутона + Е
Windows бутона + C
Ctrl + V

Въпроси и отговори

 • Може ли да споделя нещо по отношение на Windows акаунтитите?

  инж. Юлиан Ангелов:

  ЕДИН СЪВЕТ: Когато инсталирате WINDOWS и стигнете до създаване на потребители, дори и да имате според версията на Windows кирилица - НЕ ИЗПИСВАЙТЕ ИМЕНАТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА КИРИЛИЦА! Зависи от особенностите на инсталарката, която ползвате, но най-често Windows не позволява да се създават папки в Users/ПОТРЕБИТЕЛСКО-ИМЕ/AppData а такива папки автоматично създават инсталиращите програми на някой приложения които са ви нужни, или утилитарни ( като Microsoft Framework, Adobe Flash Player и други), без които пък нужните ви приложения не се инсталират. Понякога според версията на инсталарката си WIN позволява, но в лошите случаи се срещате с проблема с кирилицата не веднага, а едва след като по изискване на Windows вече сте го и регистрирали с кирилското име (ако WIN е легален, естествено). Обходен вариант е (понеже инсталираната с потребител на кирилица инсталация все пак тръгва, макар и с описаният проблем, да си създадете нов потребител на латиница и да работите с него, ако можете ( в зависимост от версията на WIN да му дадете администраторски права) като обаче WIN не ви дава да изтриете първият потребител ( на кириица) и понеже е с повече от един потребите, всеки път трябва да минавате през менюто за потребители за да изберете този, който ползвате. Ако и без това на машината сиимате няколко потребителя - това вече не е проблем, но въпросът според казаното от инж. Цукев се разглежда по- нататък. А опит над казаното нямам само с WIN 10, понеже като съм брал ядове с всички предишни версии от 95 насам, по никакъв повод не съм си и помислял да създавам потребител на кирилица. Особнно неприятно е, ако всичко описано стане на чужд новозакупен лаптоп с легален WIN. А разликата в инсталарките идва от подверсията и отделно за кой пазар е била изготвена. Със закупените от лицензираните дистрибутори копия в повечето случаи обикновенно няма този проблем, но ако е с новозакупен лаптоп с полуинсталиран WIN от производителят - често го има.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, инж. Юлиан Ангелов.

  Много добро допълнение! Много добър съвет, от практиката, споделяте.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :)

  Tereza Spasova:

  Moga li da polzwam ofertata po natatyk

 • Какво стана с папката "Хистори", от по-ранните версии?

  Петър Петраков:

  Имаше папка в която с мишката почиствах ръчно историята при версия Win98, освен с клинерите. Сега виждам папка Темп, но не смея да трия от нея темповете освен от менюто, както препоръчва лектора?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петър

  Е сега са temporary files, да.

  Не си ли пробвал пак с някой клиинър да поизчистиш ненужни неща.

  Има доста Backup файлове междудругото от Update - тите на Windows.

  Преди време Windows 7 беше препълнил едно SSD в офиса и изтривайки определени определно ненужни файлове , освободихме около 8 GB.

  Петър Петраков:

  През 2002 - 2003 година редовно получавах списание Софтуер, и във всеки диск имаше средно по 120 - 130 програми, от много области. Аудио, видео, система, криптиране, ... общо над 12000 потребителски програми, а от тях за коригиране на грешки и за отстраняване на информация имаше доста. Често ми се е случвало да отстранявам и системни файлове, след което съм преинсталирам средата, което не е никак желателно, нова беше преди много години. след това дълго време използвах много от тези програми и при Windows XP. Сега в момента още се ориентирам при Windows 10, но доста от програмите ми още не съм ги пробвал, понеже са доста стари и от интернет "тегля" други. Конкретно за клинери съм ползвал много: Изи клинер, CleanCenter 2.30.1.1, ... и много други. Имаше програми като "бит дефендер", "МЦ афее", ... с магьосника, много са ...

  Петър Петраков:

  https://www.techspot.com/downloads/downloadnow/2866/?evp=cf1cc1741181f968c65cb118e1c5fb16&file=

  Краси Кръстев:

  Нещо, което мисля че ще е полезно и към темата.

  Тук:

  https://windirstat.net/

  Има един полезен софтуеар за изтриване на temp файлове и анализ на файловете в диска.

 • Защо...

  Дамяна Атанасова:

  Оказа се, че с Windows 10 са инсталирали LibreOffice 5.4, където Excel, Word и Power point са означени и изглеждат по различен начин. Могат ли да се деинсталират и да се инсталира Microsoft office или вървят с Windows 10 ?

  Боряна Велева:

  Привет! Да, може естествено. Стига да имаш администраторски права на конкретния компютър. Бях си сложила на личния MS Office.

 • Как да оправя местоположението на папка "Картини"?

  Антон Тонев:

  Понеже основните папки "Документи","Картини","Видеоклипове" и т.н. са по подразбиране на C: диска които в моя случай е SSD и не желая да го пълня със снимки например, реших да сменя местоположението му снимка 1.

  Слкед това обаче се получи следното нещо - снимка 2

  Или казано накратко сега целия D: диск седи като папка "Картини" -1 а на него реално има и много други неща. Не е като отделна папка както са например "Документи" и "Видеоклипове" - 2 Как мога да оправя този проблем? Искам въпросната папка "Картини" да си седи в навигационния екран както са другите основни папки, местоположението (съдържанието) и да е на D: диска и като кликна на нея да не ми показва съдържанието на D: диска а съдържанието на папка "Картини"!

  Peter:

  Тук давам линк към решение за уиндоус 7 и виста, но принципът е същият - десен бутон към папката - move - новото място. http://vmrejata.info/os/windows/400-suvet-premestete-failovete-si-na-drug-dql.html

  Peter:

  Всъщност - десен бутон върху папката, properties, там вече - move.