Създаване на линейна диаграма. Добавяне на линия за тенденция.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се добавя линия за тенденция в една диаграма?
Кликваме с десния бутон на мишката върху съществуваща линия и избираме "Add Trendline"
Двоен клик върху съществуваща линия от диаграмата.
Кликваме с десния бутон на мишката върху съществуваща диаграма и избираме "Add Trendline"

Въпроси и отговори

 • Защо ексел ми смята различно трендлинията?

  Марина Радева:

  Версията ми е 2010. Данните ми са идентични, уж ги преписах, но изчислението на трендлинията е различно

  Иван Цукев:

  Разгледай различните опции за тренд линията. Има няколко алгоритъма за изчисляването и.

  Марина Радева:

  Да, изчислила съм я както е показано във видеото и на видеото излиза приблизително 80%... иначе съм ги разгледала всички начини за изчисляване, просто ми стана любопитно защо във видеото процентите са различни от моите

  Теменужка Тасева:

  Здравейте , забелязах ,че при Вас вертикалната ос започва от минус 20, съответно и тренд линията отчита от минус 20. Може би от тук идва проблемът.

  Аз също съм с версия 2010 ,но не успях да открия как се е получила при Вас тази диаграма с начало минус 20. Може ли да го опишете как сте го направили.
  Теодор Димитров:

  Може би проблема ти идва от Format Axis.Където пише минимум трябва да е 0 а не -0,2 според мен и ще се получи както е във видеото

 • Защо получавам две тренд линии?

  Теменужка Тасева:

  Пробвах различни варианти на линейната диаграма от урока.Получих две тренд линии Една реална линия на тенденция и една планирана.Нещо ме смущава.Би трябвало тренд линията да е една или има различни варианти, което аз без да разбера как, съм направила 

  Теменужка Тасева:

  забравих да посоча ,че работя с версия 2010

  Penka Ivanova:

  @Теменужка Тасева: Да има! Заставаш в горния десен ъгъл на диаграмата, така че курсора на мишката да стане на двупосочна стрелка с такъв наклон "/"; Кликваш с десен бутон на мишката и избираш "Cut"; Диаграмата изчезва!!!

  Теменужка Тасева:

  Колко лесно било!.А аз се измъчих защото докато се упражнявах доста диаграми нацвъках.. Благодаря

  Tsonka Giorina:

  Проявявам интерес към промените, живота просто не спира , само ние се променяме трудно.

  Mariana:

  Здравейте, как мога да комбинирам в една диаграма стълбове и линии. Например - суми и брой от нещо? Благодаря.

  Dianaiva:

  Аз използвам версия 2013, но мисля, че няма голяма разлика. 

  По въпроса защо получавате 2 ТРЕНДЛИНИИ - предполагам, че сте кликнали И ВЪРХУ ДВЕТЕ ЛИНИИ - веднъж върху линията Реален и сте избрали Add trendline/Logarithmic, още веднъж върху линията Планиран - Add trendline/Linear. Поне при мен при тази комбинация се получава това, което излиза на снимката при Вас.  
  Едната трендлиния може да махнете като кликнете някъде върху нея с десен бутон - най-добре около нея да няма други линии - и изтривате с Delete.
  Ако направите същото върху някоя от "нормалните" линии на диаграмата, заедно с нея се изтрива и съответната тренд линия. 
  Излишните ЦЕЛИ ДИАГРАМИ може да махнете като кликнете някъде на празно място в диаграмата с ляв бутон на мишката и натиснете бутон Delete от клавиатурата.
  Penka Ivanova:

  Да и  това е вярно, дори е много добре обяснено, но за версия 2013!

 • Дарина Иванова:

  Чрез настройка на вторична ос. Указанията според мен са разбираеми поради доброто онагледяване. http://www.excel-easy.com/examples/combination-chart.html

  Mariana:

  Благодаря


  Mila Georgieva-Petrova:

  Много благодаря за интересния и полезен урок и примери!

  Kocho:

  Никола Петров, графиката която си показал е УЖАСНА. Да, коректно показва какво може да се направи с Ексел, но каква полза има потребителят от нея?

  Какви изводи може да си направи?

  Идеята на всяка графика е да може бързо и лесно да се възприеме най-важното, тенденцията, връзките и зависимостите между променливите.

  А тази графика не помага за това. Тя преповтаря почти 1 към 1 данните от таблицата. Само дето е много по-шарена и очите направо се побъркват кое по-напред да гледат.

 • Защо опцията за trendline не е активна?

  Mila:

  Искам да добавя trendline в колонна диаграма, но опцията не е активна, моля за съвет.
  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай да селектираш така че да избереш chart - a  ( снимка 1 ще те упъти как да стане това  ), a не само gridline ( хоризонталните деления ) както си направила сега.

  Mila:

  Здравейте, когато направих това в упражнението ми с линейна диаграма се получи. (фиг.1), но когато го правя в колонна диаграма не се получава (фиг.2)


  Краси Кръстев:

  Здравей, сега като се позагледах малко повече в графиката, поне визуално ми прилича че сте използвала възможността графиката да e в 3Д вид.... което довежда до този проблем.


  На снимка 1 - графика в 3D опцията за trenline я нямам, но на снимка 2 при обикновена колонна диаграма в 2D опцията за trendline си я има.

  Така че изберете обикновена 2Д диаграма при опционалността и много е важно като е 2D диаграма, коланната диаграма да е unstack - т.е отделните колони за всеки месец в случая да не са обединени в едно цяло.
  Svetoslav Dimitrov:

  И аз имам същия проблем.Благодаря ви за урока!

  Валентина Пенева:

  Чудесно е обяснено, благодаря, инж. Кръстев!

  Зоя Желязкова :

  Дами и господа, как да изтрия trendline -а?

  Зоя Желязкова :

  Да, отговорих си.Кликвам с десен бутон върху trendline-а и от падащото меню избирам Del.

  Никола Петров:

  Може и чрез бутона Delete от клавиатурата! Лек ден!

  Недялка:

  Благодаря, това ми беше супур полезно!

 • Как да разбера коя от trendline опциите е най-точна?

  Diyana Dobreva:

  Направи ми впечатление, че диапазона, който показват отделните trendline опции е различен и искам да разбера коя от всички показва най-реално търсеният резултат

  Краси Кръстев:

  По - скоро, поне за мен това е доста относително, зависи от набора от данни, които обследваш, т.е. ако набора от данни е линеен т.е. точките върху графиката образуват една почти линейна графика която се покачава или намалява с постоянен темп т.е. зафисимостта е линейна - > * F( x ) = x y=x * и искаш да сложиш тренд линия ... то тогава следва да използваш линейна трендлиния..... така че срямо данните ... в твоя случай какви са ?

  Diyana Dobreva:

  Ако правилно съм качила графиката, би трябвало да виждате , че линиите на приходите и печалбата се движат приблизително в една и съща посока.Задала съм exponential trendline за приходите и polynomial за печалбата. Очевидно трендлиниите за двете са доста различни, въпреки, че първоначалните данни са приблизително сходни.Защо се получава такава драстична разлика?

  Краси Кръстев:

  Ами нормално е да има разлика. Имаш почти едни и същи стойности по X и по Y за приходите и печалбите, НО има различно уравнение на кривата която ги изравнява.

  Експоненциална крива е формирана на база на Експоненциална функция. Графиката се описва с f(x) = y = e^x ( съответно e - неперово число )

  Полиномна крива е формирана на база на Полином ( многочлен ). В най - общ вид : f (x) = y = a (n) * x^n + a (n-1) * x^(n-1) ... +a1 * x + a0 . ( Едно квадратно уравнение ax^2 +bx + c e полином )

  Вижда се че двете функции са доста различни, няма как при едни и същи стойнссти на X и Y да дадат еднакви резултати.

  Ако направиш да речем само за приходите ( т.е. имаш едни и същи стойности на X и Y ) тези два вида Trend линии ( експоненциална и полиномна ) следва да получиш коренно различни графики.

  Най - лесно за разбиране е именно ако задаваш X в уравнението y = e^x следва получиш една крива, ако задаваш X в управнението f (x) = y = a (n) * x^n + a (n-1) * x^(n-1) ... +a1 * x + a0 , следва да получиш съвсем друга крива.

  Diyana Dobreva:

  Благодаря за подробният и професионален отговор. Ако имам експоненциална и полиномна трендлиния за печалбата, двете линии ще вървят в съвсем различна посока. как да разбера коя от двете ще ме ориентира по-точно каква печалба да очаквам?

  Краси Кръстев:

  Trend линията ти дава осредняване на стойностите не ти дава какво да очакваш реално.

  Т.е. аз имам база от данни за обект X ( било печалба към то месец, брой продукти за месец ) и тази база от данни е доста голяма, т.е. имам една добра представителна извадка за поведението на обект X през този дълъг период на обследване ( имам много стойности за X и много стойности за Y ). Правя графика от тях, която графика се получава ( в твоя случай е доста "назъбена" "колеблива" с доста инфлексни точки ( с много покачвания и падания във времето ). Ако имам такова изследване и искам да видя осредняването на тези стойности и по - точно места с инфлексни точки аз лично бих използвал Полигонална крива която да описва именно тези места и да ме ориентира при какви условия имам спад или покачване на Обекта X спрямо времето за което го обследва.Колкото повече инфлексни точки искам да имам и колко по подробно искам да опиша мойта графика посредством осредняваща крива, толкова по - висок ще избера да е реда на полинома - ако искам описването да е по - добро.

  На снимка 1 позиция 2 съм показал от къде може да се смени реда на полинома.

  Снимка_1

  Diyana Dobreva:

  Изключително Ви благодаря за подробните отговори и отделеното време.Сега вече нещата са доста по-ясни:)

  Зоя Желязкова :

  Харесват ми професионалните отговори на Краси Кръстев!Благодаря, Краси!

  Никола Петров:

  Може да използваме функциите FORECAST или TREND, които дават еднакъв резултат, но и двете се отнасят за данни, които да очакваме в бъдеще. Функцията FORECAST: и функцията TREND: Лек ден и успехи!

 • Илия:

  Знам че тези данни ги взима от самата графика но как може да си направим (зададем) формула от графиката ?

  Илия:

  =$'U 3'.D23 - това не го разбирам =$'U 3'.I23

  Краси Кръстев:

  Здравей, интересен въпрос, но с така подадената информация ми е малко трудно да преценя какво точно се случва. Има ли възможност да ми изпратиш файл в който е поменстена тази формула с графиката към нея.Искам по-подробно да видя файла, за да мога да дам по конкретен отговор иначе така аккто е написана все едно дадения диапазон $U3:D23 разделен на диапазона $U3:I23 , дава подобните точки в графиката. Аз точно такъв конкретен казус не съм имал досега.Ще ми е интересно да разбера откъде идва наистина формулата.

  Наистина ако имам файл ще мога да дам по-конкретен отговор.

  Изпрати файла на kr_krastev@abv.bg ако е ти е възможно.

  Краси Кръстев:

  Радвам се че разрешихме казуса, макар и в разговор двама на двама.

  Нека все пак да споделим до какъв извод стигнахме.

  Накратко:

  Както се вижда на снимка 1 позиция 1 към основния файл има връзка (link) към файла от който се взимат стойностите за посочената от Илия по-горе формула.

  Снимка_1

  Листа от който се взимат тези данни е с име U 3, затова и формулата е = 'U 3' (снимка 2 позиция 1) след което съответно се взема съответната клетка като препращането е изписано !D23 (снимка 2 позиция 2) и формуалта стана ='U 3'!D23.

  Снимка_2

  Т.е. формулата не беше вързана към графика, ами към друг лист.

  Листа съответно намерихме като потърсихме във външните препратки (снимка 3 позиция 2) Existing connection в раздела Data (снимка 3 позиция 1) и съответно ни се отваря прозорец с връзки в които можем да видим къде точно е този външен файл с цел коригирането му.

  Снимка_3

  Това е накратко по-отношение на тази формула.

  Дарина Иванова:

  Разгледах формулата във въпроса, но не забелязах удивителен знак, с който се означава листа. Кога се получава това (да няма удивителен знак)? Кога се добавя знак $ преди име на лист?

  Краси Кръстев:

  Не няма $, само в снимката на Илия, по- горе е записана така самата формула е 'U 3'!D23