Как да форматираме числа, валути и проценти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Важни бележки към темата:

Това дали Excel възприема точка или запетайка като разделител за десетична запетая зависи от настройките на Windows и настройките на Excel.

Поведението на Excel може да се коригира от две места:

1. От Region and Language на Windows. (намира се в Control Panel)

2. От настройките на самия Excel (Options -> Advanced -> Use system separators)

Използването на точка или запетая е строго определено и ако е настроено използване на запетая например, а числата се въвеждат с точка, то Excel не ги възприема като числа и не могат да се сумират или да се използват други математически операции и функции.

Използването на различни регионални настройки може да промени и въвеждането на формулите, като например да замени използването на точка и запетая при разделяне на параметрите със запетая.

Освен ако нямате сериозна причина да работите по друг начин, препоръчаният начин е да изберете формат Bulgarian (Bulgaria) в регионалните настройки на Windows и да оставите настройките по подразбиране в Excel (тоест отметка на Use system separators).

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой е бързият клавиш за форматиране на клетки?
CTRL + 1
SHIFT + 4
Десен клик с мишката
 
Къде се вижда истинската стойност с пълна точност, въведена в Ексел?
В полето за въвеждане на формули точно под рибън интерфейса
В самите клетки от работното поле
В долния десен ъгъл на интерфейса

Въпроси и отговори

 • Как мога да допълня липсващите данни в екселски файл?

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Моята версия на преизчисляването на продажбите от $ в лева. Коя функция да използвам за преизчисляване на продажбите в лева? Тук отново съм ползвала =SUMIF(Q:Q;U2;S:S), където Q:Q е range; U2 - criteria ; S:S -sum_range, това са фиксинга на БНБ за $ за деня. Това го раздърпвам за продажбите на съответната дата. Недостатъкът тук, е че за следващата дата правя корекциите ръчно. Просто до тук стигат познанията ми. Ако някой може да предложи продължение на моя вариант или по-добро решения би било чудесно.

  Daniela:

  Здравей, Ако можеш да уточниш къде въвеждаш следващата дата И в коя клетка се налага да въвеждаш ръчно На мен не ми стана ясно това Ще се опитам да ти помогна

  Daniela:

  И провери в настройките на ексел options дали пресмятането е отбелязано ръчно

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Получи се :) !!! не съм го показала и обяснила достатъчно ясно, затова направих допълнителна таблица с която да илюстрирам по-добре въпроса. В колона А са всички продажби по дати, като на една дата може да има и 20 продажби, а може да има 2-3 продажби.За да намеря каква е левовата равностойност на всяка продажба въвеждам колона в която трябва да поставя валутния курс за деня. Използвам =SUMIF(F:F;A2;H:H) ,където F:F е са датите от таблицата на БНБ , А2 е датата на продажбата за която трябва да поставим валутния курс за деня и H:H са записани валутните курсове на БНБ за всеки ден. Тази формула я дърпам докато свършат продажбите, след което само умножавам продажбата в долари по курса. Много благодаря за всичко ! Чувството е невероятно ! Това е наистина доста елементарно, може би за някой напреднал, но за мен е един малък успех!

  Daniela:

  Можеш да използваш също и VLOOKUP.

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Благодаря за препоръката, ще опитам и с VLOOKUP веднага щом стигна до тази функция.

  Никола Петров:

  Дано това да помогне!

  Всички числа са измислени!

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Благодаря! Проблема и сложността при мен идва от това ,че има един доста голям обем от данни, които са с различен курс на долара, в зависимост от деня на продажбата и курса на БНБ за този ден. Затова използвам функцията SUMIF за да сложа срещу всяка сума съответният курс на $ за деня според БНБ.