Използване на масиви в Excel

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя е клавишната комбинация за въвеждането на масив в Excel?
CTRL+SHIFT+ENTER
CTRL+ENTER
CTRL+ALT+ENTER

Въпроси и отговори

 • Математически операции с масиви

  Иван Михайлов Слаев:

  Здравейте,

  Като гледам този урик и се свтих за едно изключително полезно приложение на ексел, а именно това, че може да обработва двумерни масиви (матрици) по различен начин (малко по математическо използване на ексел). За съжаление аз съм запознат само с някой основни неща като намиране на обратна матрица или умножаване на матрици. Моята молба е ако можете да покажете някой по интересни функции с двумерни масиви, как точно се избират и как се обработват?

  Иван Цукев:

  Всичко зависи от целта и конкретната задача.

  Самият Ексел може да се възприема като масив/матрица - но тук влизаме в терминология, която е различна, в зависимост от различните приложения.

  Един програмист би видял листа на Ексел като "двумерен масив" - колони и редове. Дори един ред с много колони е "едномерен масив". Тримерен масив е думерният масив на листа + в третото направление отделните листа (от там идва и името на 3D формулите.)

  Диляна Арнаудова:

  И аз се интересувам точно как се обработваха матрици

  Цветелин Стоянов:

  Гледайте "Матрицата" :) :) :)

 • как да изпиша формулата за averageif с масив?

  Tsvetana:

  как да изпиша формулата с averageif,но с определен масив в average range?ползвала съм примера от урока, но нароч1но съм добавила %, зада имам if и съм ползвала масиви за средна като искам едновременно да ги умножа и да ми даде средна за точно определени хора? Възможно е това и ако да как да изпиша формулата???

  Дарина Иванова:

  Вторият параметър на функцията трябва да е записан под формата на число или логически израз (при нас е формула, ако не греша).  Третият параметър не съм го използвала по показания начин (отново е израз, а се изисква да е зона).