Решение: Пин пред заглавие

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Защо правим това остиляване: 

  Георги:

  width: 0px; height: 0px; border: 8px solid #00aaff; border-top-width: 9px; border-right-width: 9px; и защо браузерът не може да чете квадрат само със стойности за width и height а им се задават нулеви стойности?

  Борис Митев:

  Браузърът може всичко. Горният запис може да бъде заменен с width: 18px; height: 18px; background-color: #00aaff; и ефектът ще е същият. Въпрос само на избор и това как е еволюирал кодът докато е бил писан. Няма правилен или грешен начин.

 • Peter:

  Злат, твоят index.html се различава доста от този на преподавателя. От ред 16 нататък. Почни от файла в урока и постепенно добавяй ред по ред от това, което е при теб.

  Seriously:

  h2 елемента трябва да се промени също, защото пинчето ще слее със заглавието.

  на

  Николай:

  Колега Попзлатев, Вие имате два h2 тага на редове 15 и 16 в html файла: Profile и Contacts. Пинчето се отнася за всички h2 тагове в html файла и тъй като при Вас са два, затова имате и две пинчета.

 • Защо кръгчето е after, а триъгълничето е before?

  Искрен Иванов:

  Не разбирам логиката... Кръгчето се намира на реда преди текста, а триъгълничето реално се намира на долния ред... защо са с разменени места и кръгчето е after, а триъгълничето е before?

  Борис Митев:

  before и after са псевдо елементи и имената им показват къде се намират спрямо елемента, който им е родител. Съответно ако ги позиционираме един върху друг, after ще покрие before. Това е и смисълът кръгчето да е after, а триъгълничето да е before (то искаме да се подпъхне под кръгчето и да не закрива иконката). Разбира се можем със z-index да им сменим местата, но за краткост просто избираме този елемент, който знаем, че ще се нарисува отгоре, за да го остилим като кръгче.

  Искрен Иванов:

  Сега разбрах. Благодаря за разяснението!

 • Как се появяват кръгчето и триъгълничето?

  Искрен Иванов:

  Може и аз да греша, но не си спомням, да сме гледали в някой урок досега, как се добавят елементи, които не са текст или прикачен файл. В случая, от това видео разбирам, че кръгчето и триъгълничето не са прикачен файл, а някакви елементи, които се появяват чрез код. Как става това, няма никакво разяснение...

  Борис Митев:

  Всъщност има цял урок за псевдо елементите тук: http://aula.bg/html-css-psevdo-elementi.

 • Защо ромбчето и кръгчето са позиционирани с почти еднакви мерни единици в левият край? 

  инж. Юлиан Ангелов:

  и ромбчето и кръгчето са позиционирани с почти еднакви мерни единици в левият край? Логично беше after макар и като празен стринг да се позиционира отдясно на надписа на h2 и препозиционирането което му налагаме да е доста по- различно.


  Един от ценните изводи в урока, който не беше споменат ( а с него се започва решението) е, че и в h таговете и в псевдоелементите може да вмъкнем и различни от стрингове елементи.

  Борис Митев:

  Изгледай урока за позициониране и си припомни разликата между position: absolute; и position: relative;

 • Какво е практическото приложение на фигурки като тази?

  Chvdr:

  Предполагам подобни пинчета в практиката не се правят много често (даже напротив, едва ли ще се наложи). Смисълът на всичко това е да се демонстрират огромните възможности, които предлага CSS. Нали?

  Борис Митев:

  Точно така. Идеята е с помощта на примерния проект да демонстрираме максимално възможностите на HTM и CSS. Пинчето е просто пример за това как може да се създават сложни елементи без нуждата от картинки.