Решение: Header на профилната страница

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Каква е ролята на този код?

  Даниела Найденова:

  Каква е ролята на този код, който е в началото на .css файла? * { padding: 0; margin: 0; outline: 0; }

  Борис Митев:

  По подразбиране голяма част от елементите в HTML имат предварително зададен padding, margin или outline. Селекторът * избира всички елементи, а стиловете в къдравите скоби променят стойностите по подразбиране на съответните пропъртите на 0. Така, когато подреждате елементи, се подсигурявате, че няма да се чудите, защо даден елемент е с 5px отстояние, а вие никъде не сте задали такова във вашия CSS.

  Пример за такова отстояние е p-тагът, който има margin-bottom зададен по подразбиране.

  Това, разбира се, не е задължително, но е една добра практика вашият CSS да започва с този глобален селектор.

 • Грациела Георгиева:

  Здравей, Изображението ти не става кръгло, защото пропорциите му са по-различни. Преди да му сложиш border-radius, то е било правоъгълно и вертикално. Ако беше квадратно преди това, то с border-radius щеше да придобие кръгла форма. Вариантът е да го направиш с квадратна форма, като го изрежеш.

  Злат Попзлатев:

  Добре, благодаря.

  Jullian Angelov:

  Мисля си - какво би станало, ако наместо да изрязваме и обработваме всяко изображение (в случая до квадрат), дефинираме квадратен блок, радиуси и в него да дефинираме изображението като елемент, но така, че с отмествания да може да го позиционираме за да се вижда желаната част от него? (Обаче остатъка от изображението трябва да не се вижда извън рамката.)

  Предимствата биха били, че сменяйки стила (дебелина, цвят) на кръглата рамка и мащаба през ширината да можем с лекота да поместваме изображения в рамка ( примерно елипса като на възрожденските портрети) и така правейки страница с множество повторяеми закръглени елементи да зададем рамката в стила, а на всеки портрет на място да задаваме само мащаба и отместването в един ред, така, че да се вижда само желаната част от изображението.

  инж. Юлиан Ангелов:

  И всъщност по- нататък от видеоурока за спрайтове научаваме, че това се прави по същата идея.

 • За какво е  "position: relative" ?

  Radushev:

  Здравейте, Може ли да ми разясните за какво се използва "position: relative;" защото и с него и без него ефекта си остава същия ?

  Борис Митев:

  Елементите с такъв стил стават отправна точка на координатната система при абсолютно позициониране на дъщерните елементи. Това означава, че ако има дъщерен елемент с position:absolute; top: 0; left: 0, to то той ще се позиционира в горния ляв ъгъл на родителя, за който е зададен position: relative. Ако няма такъв родител, ще се използва горния ляв ъгъл на страницата.

  Освен гореописаното - position: relative не прави нищо друго, ако не е зададен top, bottom, left или right на същия елемент. Тогава елементът се премества със съответният offset, но мястото му се запазва в потока от данните в DOM-а (останалите елементи не се разместват).

 • Как мога да вляза повторно в кода на урока?

  Radushev:

  Как мога да вляза повторно в кода на урока ?

  Ivan.tanchev_97:

  пробвай тук: http://sec.aula.bg:3000/get/21/edit

  Rumen Gotsev:

  за съжаление, подадената връзка не работи. аз вече опитах...

 • Защо се слага padding на section?

  Кремена Коева:

  И защо точно тези цифри?

  Ivan.tanchev_97:

  Името му е с таг< h1> и се залепва горе на страницата, което не е добре. Също така забележи margin-a на img-a и на aside-a.

  Според мен трябва да си пресметне човек как да напасне елементите, което като начинаещ ме затруднява..

 • Какъв е принципа на подреждане на настройките?

  Искрен Иванов:

  В css файла, как разбираме, кое да сложим на по-горен ред: display margin color font-size width и т.н. Какъв е принципът, по който се определя, кое след кое се подрежда? Има ли изобщо значение, защото ми направи впечатление в уроците, че когато се вмъква нова настройка, тя не се слага накрая, а се вмъква на определено място? Ако това не е случайно и наистина има значение подредбата, как да разберем, какъв е правилният ред?

  Кремена Коева:

  За мен принципно няма значение кое след кое се подрежда, но слагам на първо място display, след това width, height, и т.н. което е въпрос на личен избор. Правя го с цел по-лесно да се ориентирам в кода когато след това трябва нещо да променям.

  Искрен Иванов:

  Аз предполагам, че е това причината (за наше улеснение), но просто исках да съм сигурен, че за самия код няма никакво значение и е въпрос на личен избор.

  Борис Митев:

  Да, наистина няма някаква конкретна причина - просто лична преференция, както казва Кремена.

  Искрен Иванов:

  Много благодаря!

  инж. Юлиан Ангелов:

  Принципно няма значение, но за да се ориентирам по- лесно за себе си къде коя настройка да търся, аз съм възприел принципа първи да са настройките, които дефинират обекта ( позициониране, външни отстояния, отстъпи, бордер) и след това стилиранията му като подробностите са оставени за по- назад. И освен това подредбата на обектите, описани в CSS-а следва появата им в HTML-a, така, че като работя с Atom-a да не скролвам непрекъснато нагоре-надолу да търся различни неща, особенно с ниските и широки монитори ( 16:9), а HTML-a и CSS-а да са относително еднакво подредени. Опитайте - удобно е. Като стане CSS-a няколко страници - колкото става учебният пример към края на курса - така се работи по- удобно.

 • Как разбираме кога даден таг трябва да започва с отстояние?

  Искрен Иванов:

  В html файл, някои тагове започват с отстояние спрямо горния, но някои не. Как да разберем, за кои тагове се изисква такова отстояние и за кои не и всъщност, какво е значението на това отстояние?

  Иван Цукев:

  За самият HTML отстоянията нямат никакво значение. С тях или без тях, страницата ще се визуализира абсолютно еднакво.

  Ползват се единствено за наше улеснение докато пишем и си четем кода - да е по-подреден и по-разбираем.

  Искрен Иванов:

  Така и предполагах, но исках да съм сигурен. Много благодаря!

  Борис Митев:

  Отстоянията подсказват кой елемент на кой е дъщерен. Така без да се проследява логиката на страницата може по-лесно да се ориентираш. Принципно Иван е прав - html-ът може да го подредиш и на един ред ако искаш без никакво форматиране. По-ясно става обаче като видиш html тагът, който е подреден плътно вляво и после head и body, които са с 1 таб навътре (веднага разбираш, че те са деца на html).

 • Каква е идеята на "margin-right: -100%"?

  Едуард Александров:

  Не забелязах нагледно да се променя нещо при положителна и отрицателна стойност.

  Chvdr:

  Определя пространството извън елемента, от дясната страна. По-детайлно - виж https://cssreference.io/property/margin-right/