Решение: Икона име и длъжност

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Борис Митев:

  При преминаване към inline стилове e останало style="color=#00aaff;" Трябва да се промени на style="color: #00aaff;"

  Злат Попзлатев:

  Промених го, но пак излиза така

  Борис Митев:

  Използван е краткият синтаксис за margin, но като css property е използвано margin-top вместо margin.

  margin-top: 50px 0 10px 0; трябва да стане: margin: 50px 0 10px 0;

  Злат Попзлатев:

  Благодаря, оправих снимката като позициониране, но е много малка. Как да я оправя?

  Peter:

  Злат, от картинките, които си пуснал виждам, че си с уиндоус 10. При него картинките се отварят с програма Photos. Щракваш горе върху моливчето - Edit и там ти излизат куп инструменти за редактиране. Почваш и търкаш, докато на края картинката се умори и придобие вида, който искаш :)

  Злат Попзлатев:

  s WINDOWS 8 съм

 • Борис Митев:

  Таговете H1 са затворене грешно с HI.

  Вили Димова:

  Поправих го. Благодаря!

  Ирена Дурева:

  Здравейте, не успях да разбера каква е функцията на header-a?

  Борис Митев:

  В head се слага т.нар. мета информация за страницата (информация която я описва и дефинира отделно от нейното съдържание). В тази информация се поставя например езикът, на който е съдържанието, външни връзки със скриптове и CSS, заглавие, гео-локация, описание и т.н.

 • Защо на маргините на текста не ми работят?

  Georgi Georgiev:

  Незнам защо зададените стойности на маргините не се визуализират. Другия проблем е с кирилицита - също не се визуализира правилно, а като йероглифи. Благодаря

  Борис Митев:

  Проблемът е в синтаксиса на стила "margin=50px 0 10 0px;". Трябва да стане "margin: 50px 0 10px 0;"

  Georgi Georgiev:

  Йес :)

  Georgi Georgiev:

  Но все пак има някакъв проблем, въпреки, че копирах вашия код, за да съм сигурна, че не пропускам някоя точица. Стойностите на margin-top на h1 се отразяват и на снимката. Мърдат се заедно пропорционално надолу.

  Борис Митев:

  Да, така е. За това на картинката има margin-top: -30px, за да се качи нагоре спрямо текста в блоковия елемент. Ако се увеличи margin-top на текста, трябва пропорционално да се намали margin-top на снимката.

  Viktor Uzunov:

  нито header, нито съкратен margin, нито font-family,нито color code някъде до сега не сте споменавали :) да беше 1 загадката за разгадаване добре, но цялата задача да е за разгадаване не смятам, че е Ок.

  Бисерка Бошикьова:

  Всичко при мен проработи, когато промених размера на h1 на 30 px.

 • Как да

  Yana Kirilova:

  бихте ли ми казали как да сложа вторият език под Английския,а не да са на един ред. Какъв е кодът?

  Грациела Георгиева:
  Здравей,
  Основеният проблем на твоя код, е, че НЕ следва основни принципи в HTML5, защото ти НЕ спазваш основни правила при писането му:
  1. Използваш тагове, които не съществуват в HTML5. Никъде не се поддържа, например, font като таг. Tова означава, че браузърът не знае как да интерпретира този таг и как да го покаже на екрана. За разлика от XML, където няма точно определени тагове, които да използваш, в HTML има САМО група от тагове, които са дефинирани предварително, знаем как ще се визуализират на екрана и браузърът ги разпознава, затова се придържаме към тях.
  2. И въпреки че използваш неподдържащи се тагове, то някои от тях са затварящи се. В това число и font. За да се визуализират нещата правилно, трябва при отваряне на даден таг, то да се изписва и затварящия, тоест отваряме <font>, но след това затваряме </font>.
  3. Влагането на тагове е една от най-големите грешки при писане на код в HTML. При отваряне на няколко тага, то те трябва да се затворят в обратна поредност на отварянето им. Пример: <div><p><img/></p></div>, но не е правилно <div><p><img/></div></p>.
  4. Използваш грешен синтаксис. Това означава, че не е правилно изписването на елементите в кода. В нито една версия на HTML няма подобно нещо: <font color="black" <h1....>>. НЕ може да се слага друг таг в скобите на отварящия таг. Таговете се влагат един в друг между отварящия таг със скобите му и затварящия таг с неговите скоби.
  
  Моят съвет е да се придържаш към по-новите версии на HTML, тоест HTML5. Използвай новите възможности на HTML, за да се визуализират правилно страниците ти. Премахни тагове като font, b, i, small. Замени ги със стилове в CSS като text-style, text-decoration или font-size. Отделяй CSS във външен файл от HTML-a и използвай класове, за да стилизираш едни и същи елементи в HTML-a.
  
  А сега по твоя въпрос - използвай div таг, който по подразбиране визуализира елементите, поставени в него, на нов ред. Използвай и вложени div тагове, за да разделиш езиците. Например: <div style="width: 150px; display: inline-block">Languages I know: </div><div style="display: inline-block">English</div> 
  <div style="margin-left: 150px;">Russian</div>
  
  Надявам се да съм ти помогнала и да съм била полезна. Ако има нещо, питай! :))
  
  Ирена Дурева:

  Здравей Грациела, прочетох отговора ти просто от любопитство,а научих много полезни неща.Благодаря!

  Емил Лалов:

  много вярно Грациела... нали HTML5 разглеждаме,а се връщаме към ИЕ6.половината уроци са за CSS..затова и не се постарах да се замисля над задачата.ако продължа да гледам клиповете,то твоите коментари ще са ми с по-голяма полза

 • Как да определя стойностите на пикселите?

  Viktoriya:

  Здравейте! Бихте ли дали повече информация за тези пиксели, не разбирам защо например след като отстоянието трябва да е еднакво от всички страни, за стойности на top и bottom са зададени нулеви стойности.

  Георги Димитров:

  Не разбирам въпроса и мисля, че никъде няма нулеви стойности за top и bottom. Ако става въпрос за текста - никъде в условието няма еднакво отстояние на текста, а има еднакво отстояние на картината, което се определя от margin-left в тага <header и съответно от стойностите на margin в style na img.

  Владислав Иванов:

  Виктория, принципно в HTML се използват абсолютни и относителни единици за разположение на елементите в уеб страницата. Абсолютните единици са например метър, милиметър и т.н., но те не се препоръчват, а се препоръчват относителните стойности. Те са следните : - пиксел - иначе казано точка от екрана, като нейната абсолютна стойност зависи от разделителната способност на екрана. - em - в случая зависи от пикселите на самия елемент. За текст принципно по подразбиране е 16 px,освен ако не се зададе друго. Има и pt, но това по-скоро се използва в типографията. Надявам се да съм помогнал.

 • Защо?

  Jullian Angelov: --> Защо принудително позиционираме body с margin? Нали по подразбиране трябва да започне от 0 0?

  <

  header style="margin-left: 150px;"> --> с

  явно образуваме контейнер, какъвто има описан в https://html-5.ru/teg-header-html5 Защо беше предпочетено като вариант, като според наученото до тук беше по- логично с
  и работи с него? Защо е необходимо да отместваме целият контейнер и после да компенсираме отместването? photo.jpg

  Борис
  Митев

  Web Developer

  Jullian Angelov:

  Явно системата игнорира таговете против спам... Вторият въпрос е по каква причина беше използван header за дефиниране на контейнер, а не див който вече учихме?

  Борис Митев:

  Тага body сме го позиционирали с margin: 0, защото повечето html елементи имат margin и padding по подразбиране и се налага да ги зануляваме. Пробвай да махнеш margin и виж резултата.

  Теоритично можеш да направиш цял web сайт като използваш само и единствено div елементи. Това обаче пречи на четимостта на кода и не е добра практика, особено когато други хора четат кода ти и им се налага да го променят или да добавят нова функционалност. Добра практика (и това важи за всеки програмен език) да бъдеш колкото може по-описателен. Тагът header за всеки четящ кода означава че вътре се съдържа целият код от заглавната част на страницата (или нейният header) - нейното заглавие, менюто за навигация, логото и т.н. По имената на таговете се ориентират и паяците на търсачките (Google, Bing, etc.) за да обходят по-точно и категоризират по-добре съдържанието на страницата.

 • Може ли да реша задачата по друг начин?

  Буряна Пенкова:

  Този начин на решение на задачата изглежда професионален, на за мен е доста сложен. Видях, че когато се използва float, картинката и текстът се движат заедно - като че се обединяват в един обект. Затова позиционирах първо снимката, после наместих текста: отстояние отляво е 190px, което е = 20px (полето от картинката до левия край) + 150px (ширина на снимката) + 20px (поле отдясно на снимката). Но текстът продължаваше да е под снимката. Тогава използвах отрицателен margin като отстояние от горния край за текста. Ето какво се получи:

  А ето и кода

  Rumen Gotsev:

  Аз ползвам Linux Ubuntu 18 Bionic Beaver. Създайте специаЛНА функция за качване на изображения.

  Константин Петров:

  И аз съм го направил по друг начин (с доста нагаждане,но мой си начин), Не съм сигурен колко е вярно , но съм използвал наученото до тук. Нямам хедъри и отрицателни стойности на марджина, нито пък съм използвал този начин на задаване на марджина (margin: -30 0 0 -130) , все пак няма от къде да знам за него. Ето резултата: а ето и решението:

 • Защо не се оцветява текст?

  Станислав Инчовски:

  Здравейте, защо цвета с описанието на длъжността не се повлиява от зададения код?

  Исмигюл Сюлейманова:

  Изписали сте coolr вместо color.

 • Може ли текста Web Developer да се качи по-нагоре и как?

  Данаил Атанасов:

  Може ли текста Web Developer да се качи по-нагоре и как? Ето го и моя код. Написан е самостоятелно, на база първите уроци. Моля за коментар и/или забележки.

  Марин:

  В този пример в style на тагът h1 margin-bottom трябва да бъде -(някаква стойност). Примерно margin-bottom: -10px; или целия ред ще изглежда така:

  <

  h1 style="margin-top: 38px; font-weight: normal; margin-bottom: -10px;"> ...

  Kalina Ivanova:

  Защо задачата за упражнение не се припокрива с преподаденото от уроците? Упражняваме се на това ,което не знам. За margin-а никъде не се споменва, че може да има отрицателни стойности. Разбрах го от теста. Синтаксиса също се различава от преподаденото. Header ?! На базата на видео уроците трудно може да се реши задачата, освен ако имаш някакъв опит.

 • Защо?

  Tonislav Zhoevski:

  Здравейте! На снимка 1 успях да постигна желания резултат, като не искам да скрия, че първо изгледах видеото с отговора и после започнах да пробвам знак по знак. Обаче за да "настроя" кода за правилен отговор, реално ми се наложи да направя някои промени и добавки показани на снимка 2. Въпросът ми е на какво се дължи това, защо има разлика? Ползвам Windows 10 и отварям през Edge, ако това са бележки от значение.

  Поздрави на всички!