Решение: Икона име и длъжност

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Борис Митев:

  При преминаване към inline стилове e останало style="color=#00aaff;" Трябва да се промени на style="color: #00aaff;"

  Злат Попзлатев:

  Промених го, но пак излиза така

  Борис Митев:

  Използван е краткият синтаксис за margin, но като css property е използвано margin-top вместо margin.

  margin-top: 50px 0 10px 0; трябва да стане: margin: 50px 0 10px 0;

  Злат Попзлатев:

  Благодаря, оправих снимката като позициониране, но е много малка. Как да я оправя?

  Peter:

  Злат, от картинките, които си пуснал виждам, че си с уиндоус 10. При него картинките се отварят с програма Photos. Щракваш горе върху моливчето - Edit и там ти излизат куп инструменти за редактиране. Почваш и търкаш, докато на края картинката се умори и придобие вида, който искаш :)

  Злат Попзлатев:

  s WINDOWS 8 съм

 • Борис Митев:

  Таговете H1 са затворене грешно с HI.

  Вили Димова:

  Поправих го. Благодаря!

  Ирена Дурева:

  Здравейте, не успях да разбера каква е функцията на header-a?

  Борис Митев:

  В head се слага т.нар. мета информация за страницата (информация която я описва и дефинира отделно от нейното съдържание). В тази информация се поставя например езикът, на който е съдържанието, външни връзки със скриптове и CSS, заглавие, гео-локация, описание и т.н.

 • Защо на маргините на текста не ми работят?

  Georgi Georgiev:

  Незнам защо зададените стойности на маргините не се визуализират. Другия проблем е с кирилицита - също не се визуализира правилно, а като йероглифи. Благодаря

  Борис Митев:

  Проблемът е в синтаксиса на стила "margin=50px 0 10 0px;". Трябва да стане "margin: 50px 0 10px 0;"

  Georgi Georgiev:

  Йес :)

  Georgi Georgiev:

  Но все пак има някакъв проблем, въпреки, че копирах вашия код, за да съм сигурна, че не пропускам някоя точица. Стойностите на margin-top на h1 се отразяват и на снимката. Мърдат се заедно пропорционално надолу.

  Борис Митев:

  Да, така е. За това на картинката има margin-top: -30px, за да се качи нагоре спрямо текста в блоковия елемент. Ако се увеличи margin-top на текста, трябва пропорционално да се намали margin-top на снимката.

  Viktor Uzunov:

  нито header, нито съкратен margin, нито font-family,нито color code някъде до сега не сте споменавали :) да беше 1 загадката за разгадаване добре, но цялата задача да е за разгадаване не смятам, че е Ок.

  Бисерка Бошикьова:

  Всичко при мен проработи, когато промених размера на h1 на 30 px.

 • Как да

  Yana Kirilova:

  бихте ли ми казали как да сложа вторият език под Английския,а не да са на един ред. Какъв е кодът?

  Грациела Георгиева:
  Здравей,
  Основеният проблем на твоя код, е, че НЕ следва основни принципи в HTML5, защото ти НЕ спазваш основни правила при писането му:
  1. Използваш тагове, които не съществуват в HTML5. Никъде не се поддържа, например, font като таг. Tова означава, че браузърът не знае как да интерпретира този таг и как да го покаже на екрана. За разлика от XML, където няма точно определени тагове, които да използваш, в HTML има САМО група от тагове, които са дефинирани предварително, знаем как ще се визуализират на екрана и браузърът ги разпознава, затова се придържаме към тях.
  2. И въпреки че използваш неподдържащи се тагове, то някои от тях са затварящи се. В това число и font. За да се визуализират нещата правилно, трябва при отваряне на даден таг, то да се изписва и затварящия, тоест отваряме <font>, но след това затваряме </font>.
  3. Влагането на тагове е една от най-големите грешки при писане на код в HTML. При отваряне на няколко тага, то те трябва да се затворят в обратна поредност на отварянето им. Пример: <div><p><img/></p></div>, но не е правилно <div><p><img/></div></p>.
  4. Използваш грешен синтаксис. Това означава, че не е правилно изписването на елементите в кода. В нито една версия на HTML няма подобно нещо: <font color="black" <h1....>>. НЕ може да се слага друг таг в скобите на отварящия таг. Таговете се влагат един в друг между отварящия таг със скобите му и затварящия таг с неговите скоби.
  
  Моят съвет е да се придържаш към по-новите версии на HTML, тоест HTML5. Използвай новите възможности на HTML, за да се визуализират правилно страниците ти. Премахни тагове като font, b, i, small. Замени ги със стилове в CSS като text-style, text-decoration или font-size. Отделяй CSS във външен файл от HTML-a и използвай класове, за да стилизираш едни и същи елементи в HTML-a.
  
  А сега по твоя въпрос - използвай div таг, който по подразбиране визуализира елементите, поставени в него, на нов ред. Използвай и вложени div тагове, за да разделиш езиците. Например: <div style="width: 150px; display: inline-block">Languages I know: </div><div style="display: inline-block">English</div> 
  <div style="margin-left: 150px;">Russian</div>
  
  Надявам се да съм ти помогнала и да съм била полезна. Ако има нещо, питай! :))
  
  Ирена Дурева:

  Здравей Грациела, прочетох отговора ти просто от любопитство,а научих много полезни неща.Благодаря!

  Емил Лалов:

  много вярно Грациела... нали HTML5 разглеждаме,а се връщаме към ИЕ6.половината уроци са за CSS..затова и не се постарах да се замисля над задачата.ако продължа да гледам клиповете,то твоите коментари ще са ми с по-голяма полза

 • Как да определя стойностите на пикселите?

  Viktoriya:

  Здравейте! Бихте ли дали повече информация за тези пиксели, не разбирам защо например след като отстоянието трябва да е еднакво от всички страни, за стойности на top и bottom са зададени нулеви стойности.

  Георги Димитров:

  Не разбирам въпроса и мисля, че никъде няма нулеви стойности за top и bottom. Ако става въпрос за текста - никъде в условието няма еднакво отстояние на текста, а има еднакво отстояние на картината, което се определя от margin-left в тага <header и съответно от стойностите на margin в style na img.

  Владислав Иванов:

  Виктория, принципно в HTML се използват абсолютни и относителни единици за разположение на елементите в уеб страницата. Абсолютните единици са например метър, милиметър и т.н., но те не се препоръчват, а се препоръчват относителните стойности. Те са следните : - пиксел - иначе казано точка от екрана, като нейната абсолютна стойност зависи от разделителната способност на екрана. - em - в случая зависи от пикселите на самия елемент. За текст принципно по подразбиране е 16 px,освен ако не се зададе друго. Има и pt, но това по-скоро се използва в типографията. Надявам се да съм помогнал.

 • Защо?

  Jullian Angelov: --> Защо принудително позиционираме body с margin? Нали по подразбиране трябва да започне от 0 0?

  <

  header style="margin-left: 150px;"> --> с

  явно образуваме контейнер, какъвто има описан в http://html-5.ru/teg-header-html5 Защо беше предпочетено като вариант, като според наученото до тук беше по- логично с
  и работи с него? Защо е необходимо да отместваме целият контейнер и после да компенсираме отместването? photo.jpg

  Борис
  Митев

  Web Developer

  Jullian Angelov:

  Явно системата игнорира таговете против спам... Вторият въпрос е по каква причина беше използван header за дефиниране на контейнер, а не див който вече учихме?

  Борис Митев:

  Тага body сме го позиционирали с margin: 0, защото повечето html елементи имат margin и padding по подразбиране и се налага да ги зануляваме. Пробвай да махнеш margin и виж резултата.

  Теоритично можеш да направиш цял web сайт като използваш само и единствено div елементи. Това обаче пречи на четимостта на кода и не е добра практика, особено когато други хора четат кода ти и им се налага да го променят или да добавят нова функционалност. Добра практика (и това важи за всеки програмен език) да бъдеш колкото може по-описателен. Тагът header за всеки четящ кода означава че вътре се съдържа целият код от заглавната част на страницата (или нейният header) - нейното заглавие, менюто за навигация, логото и т.н. По имената на таговете се ориентират и паяците на търсачките (Google, Bing, etc.) за да обходят по-точно и категоризират по-добре съдържанието на страницата.

 • Може ли да реша задачата по друг начин?

  Буряна Пенкова:

  Този начин на решение на задачата изглежда професионален, на за мен е доста сложен. Видях, че когато се използва float, картинката и текстът се движат заедно - като че се обединяват в един обект. Затова позиционирах първо снимката, после наместих текста: отстояние отляво е 190px, което е = 20px (полето от картинката до левия край) + 150px (ширина на снимката) + 20px (поле отдясно на снимката). Но текстът продължаваше да е под снимката. Тогава използвах отрицателен margin като отстояние от горния край за текста. Ето какво се получи:

  А ето и кода

  Rumen Gotsev:

  Аз ползвам Linux Ubuntu 18 Bionic Beaver. Създайте специаЛНА функция за качване на изображения.

  Константин Петров:

  И аз съм го направил по друг начин (с доста нагаждане,но мой си начин), Не съм сигурен колко е вярно , но съм използвал наученото до тук. Нямам хедъри и отрицателни стойности на марджина, нито пък съм използвал този начин на задаване на марджина (margin: -30 0 0 -130) , все пак няма от къде да знам за него. Ето резултата: а ето и решението:

 • Защо не се оцветява текст?

  Станислав Инчовски:

  Здравейте, защо цвета с описанието на длъжността не се повлиява от зададения код?

  Исмигюл Сюлейманова:

  Изписали сте coolr вместо color.