Линкове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се създават линкове?
С <a href=""></a>
С <link href="">
С <a url=""></a>
 
Какво представляват линковете?
Служат за отваряне на други страници и сайтове
Свързват HTML таговете с текстовото им съдържание
И двете

Въпроси и отговори

 • Може ли да се настрои Atom...?

  Даниела Найденова:

  Има ли опция в Atom, когато сме отворили няколко тага, по подразбиране да затваря най-ниския в йерархията? Например в page.html, когато създадем

  , освен него са отворени и и ако тази страница я правим с Dreamweaver, когато напишем , програмата автоматично си дописва първия таг, който трябва да бъде затворен -

  , което е доста удобно и освен че пести време, предпазва от доста грешки. И още един въпрос - има ли команда за визуализиране на страницата в браузъра (както е в Dreamweaver с F12)? Благодаря предварително!

  Даниела Найденова:

  Май трябва да си опресня началните уроци :) Ставаше въпрос за таговете &ltsection&gt, &ltbody&gt и &lthtml&gt - когато отворим &ltsection&gt, освен него са отворени &ltbody&gt и &lthtml&gt и Dreamweaver по подразбиране затваря този, който е на най-ниско в йерархията, в случай това е &ltsection&gt .

  Борис Митев:

  Атом поддържа инсталиране на допълнителни пакети, които ще ти свършат работа.

  Пробвай този:

  https://atom.io/packages/autoclose-html

  Даниела Найденова:

  Благодаря!

 • Борис Митев:

  Резултатът определено не е един и същ. Няма да издавам повече от това, за да не оказвам влияние на хората, които решават теста след видеото. Повече информация за двата тага може да намерите в интернет и да прецените сами какви са разликите:

  https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/HTML/Element/a https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/HTML/Element/link

 • Може ли в линка да се дефинира освен URL на страницата, в която да ни препрати и параметри към сайта?

  Jullian Angelov:

  в линка да дефинираме освен URL на страницата, в която да ни препрати и параметри към сайта? Във видеоурока е показан пример с Google. Можем ли да направим препратка, която да предава на Google параметри за търсене и ако (примерно) сайта ни е на финансова тематика, линка да задава на Google думи за търсене (котировки, петрол) или пък потребителско име и парола в сайт с оторизация. И ако може - как?

  Борис Митев:

  Линк може да бъде създаден към всеки един адрес, който виждате в адресната лента на браузъра. Копира се директно и се пейства заедно с всички параметри като href в кавички.

  Параметрите са описани в адреса след знака ? (за сървъра) и # (за клиента/браузъра).

 • Как да отворим?

  Георги Димитров:

  Въпросът ми е свързан с материя, която не е засегната в този курс. Страница с 3 iframe, респ. head, body i footer. Линковете ми са във footer. Преди с frames можех да укажа таргетните страници да се отварят в body, а сега с iframe ми се отварят като new. Как мога да насоча отварянето да става в body iframe?

  Борис Митев:

  Frameset и iframe са много остарял подход за създаване на страници и не се препоръчват. За това не са част от курса. С днешните технологии и наличието на JavaScript зареждане на ново съдържание може да стане във всеки един елемент в DOM. Ако държиш на iframes, подходът е да сложиш id атрибут на iframe тага и на всички линкове да зададеш атрибут target да указва същото id.

 • Защо не мога да вляза в кода на урока?

  Nina Hristozova:

  От няколко дни не мога да вляза в кода на уроците. Защо?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Нина.

  Имате предвид задачите след уроците, който са свързани с въвеждането на код ли.

  Ако става дум за тях имахме технически проблем, който нашите програмисти са отстранили.

  Nina Hristozova:

  Да. Веднага след урока се появяваше прозорец, в който можех да пиша кода на задачата в секции HTML и CSS, а в дясната страна незабавно да виждам действията и промените. Вече виждам всичко! Благодаря Ви!