Медийни заявки и CSS файлове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как работят медийните заявки, поставени като атрибут на линк към CSS?
Работят заедно с медийните заявки вътре в същия CSS.
Игнорират медийните заявки вътре в същия CSS.
Работят само ако няма медийни заявки вътре в същия CSS.

Въпроси и отговори

 • Как 

  инж. Юлиан Ангелов:

  можем да изберем правилно при какви ширини на дисплея да зададем в медийната заявка? Преди 5 години когато изучавах този курс - всичко беше нормално. Направих пробна страничка, на телефона тя се държеше според очакванията и всичко беше ОК. Сега направих същото, но се оказа, че на малко по- съвременен смартфон и Андроид, браузърът интелигентно премащабира екрана за да побере съдържанието и екранните изображения и стойностите за ширина на дисплея се оказват по- малки или по- големи от нужните. Направих скрийншотове на екрана на телефона, за да видя размерите на дисплея, но се оказа, че размерите на jpg файла от скрийншота по никакъв начин не се засичат със зададените в CSS стойности. Другото - как да е, но големината на шрифтовете и направата на страничка с адаптивен дизайн се оказаха късачка за нерви. В крайна сметка по друг начин освен по метода пороба - грешка не можах да налучкам стойностите. Опитах да потърся WEB KIT за браузъри мобилна версия, но не намерих нищо по въпроса.

  Борис Митев:

  Трябва да се добави допълнителе <meta> таг в <head> частта на <html>: <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1, maximum-scale=1" />

  Така инструктирате браузърите да не се опитват да оразмеряват страницата.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Много благодаря! :)

  инж. Юлиан Ангелов:

  А можем ли да направим така, че HTML/CSS да разпознава ориентацията Portrait / Landscape на дисплея на мобилното устройство?

 • Може ли 

  инж. Юлиан Ангелов:

  медийните заявки да управляват не само CSS, а и HTML код? И така - ако могат - някои елементи от HTML кода да се появяват само с извикване от медийна заявка и това да вкарва в страничката елементи, които иначе ги е нямало.