Картинки и HTML атрибути

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде се добавя празен src атрибут на img таг?
<img src="">
<img>:src
<img>[src=""]

Въпроси и отговори

 • Грациела Георгиева:
  Здравей,
  1. Провери дали това е името на изображението ти, тоест дали си го задал правилно.
  2. Провери дали точно в тази папка се намира изображението ти и изобщо дали тази папка съществува, къде си намира, тоест пътя до самото изображение, който задаваш в атрибута src.
  
  Злат Попзлатев:

  ами да това е пътя така съм наименувал папката и снимката

  Pavel Kamburov:

  Здравей, Някъде имаш пропуснат или сгрешен знак. Мисля, че е на ред 7, защото след него всичко се е интерпретирало като един цял ред. Провери дали навсякъде си затворил кавичките.

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Действително не си затворил качивките. Моят съвет е, когато пишеш код в редактор, който ти оцветява кода, то да следиш цветовете. Обикновено таговете са в един цвят, атрибутите в друг,а стойностите на атрибутите, тоест стиловете, са в трети. :)

  Злат Попзлатев:

  Горе на utf-8 сложих кавички накрая и оправих проблема със заглавието на кирилица, но снимката все още не ми се показва.

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Снимката трябва да е с наименование thebestphoto и да е с разширение jpg. Тя трябва да се намира в папка с име theimages, която папка да се намира в една директория с твоя index.html файл.

  Злат Попзлатев:

  Да, точно там се намира и така се казва.

  Злат Попзлатев:

  Мн странна работа и никва идея как да го оправя

  Грациела Георгиева:

  А индекс файлът ти в папка html-css ли се намира? :)

  Злат Попзлатев:

  Да, ето го

  Борис Митев:

  "color = blue" трябва да стане "color: blue"

  Що се отнася до картинката, твърде вероятно е в записа на името и да е използвана кирилица (например "e", "а" или "о"). Най-добре драгни картинката от Windows Explorer в Chrome и в адрес бара ще ти се изпише пътя до снимката. Копирай го и го сложи в HTML-а.

  Peter:

  Злат, направи го първо както е в урока. При теб има твърде много допълнителни елементи, стилове, марджини, ширини ... Почни от простото и по-нататък нагласяй пудренето :)

  Тодор Тодоров:

  Така едитнах кода ти и ще ти дам някои съвети как да работиш по-лесно с HTML и CSS.. Не си играй в таговете да задаваш CSS, а го направи с един външен файл или в главата отвори тага за стайл и в главата пиши всичко за CSS там. Но ако решиш примерно да правиш още една страница със същия стайл на текст, фон и другите настройки то ти ще трябва да го пишеш всичко това отново на всяка страница.. За това е най-лесно с външен файл на CSS, от който ще можеш само с един ред от код да оправяш цялата визия на всички страници :) Свали го от тук: https://onedrive.live.com/redir?resid=AEEE44199467378D!115&authkey=!AJiUL61jy9lWTFU&ithint=file%2crar

  Тодор Тодоров:

  Подкрепям мнението на Петър :) Забелязах, че си писах грешни CSS параметри. Научи основата на HTML и чак тогава се впусни в CSS :) За да можеш да научиш по-добре нещата, които ти се побесняват ги прави точно като учителя. Вече когато се почувстваш, че имаш нужното знание може да експериментираш и с твои кодове :)

  Лъчезар Николов:

  Злат, няма лошо да се упражняваш паралелно с изучаването на html и със css. Но както вече разбра css се пише на отделен лист, защото html-a се претоварва от форматирането и се губи основната му структура, а в html листа се поставя линк в head. Ето как - отваряш нов файл в редактора и го запазваш в същата папка с html файла с разширение .css След това в head контейнера поставяш следния код. Ако например си го преименувал като index.css пишеш този код: <link href="index.css" rel="stylesheet" type="text/css"> Ето:

  Тодор Тодоров:

  Напълно съгласен съм с теб :) HTML-а не трябва да се товари много , защото така сайта става тромав.

  Savina:

  Мисля, че е добре да уточните, че релативни линкове могат да се използват само когато сте указали на редактора къде точно в компютъра ви се намира т.нар. root folder - това е папката, в която се складират всички файлове на сайта - index.html, папка theimages и тн. В root folder-a редакторът, а после и браузърът ще търсят цялата необходима информация, за да покажат правилно страницата. Работя с различен редактор от АТОМ и не съм запозната с начина му на действие, но подозирам, че проблемът на Злат може да има отношение към това, че АТОМ не знае кой е root folder-a на сайта. А без това указание колкото и да мъчите HTML или CSS кода, релативният линк няма да се покаже правилно в браузъра.

  Тодор Тодоров:

  Въпросът не е в редактора, а в правилното писане на синтаксиса на езика. Кода може и с Notepad-а на Windows да се напише, но правилото е да е точно и правилно.

  Лъчезар Николов:

  Потвърждавам, че Аtom, не е Dreamweaver и не знае, коя е основната папка /root folder/, затова трябва ръчно да се поставя всеки един файл в нея - html и css и изображенията в подпапка images!!!

  Лъчезар Николов:

  Що се отнася до синтаксиса - колкото по-елементарен е редакторът, какъвто е например Atom, за разлика от мощните редактори, като Dreamweaver или Coffee Cup или дори Brackets , толкова по-добре, трябва да се познава синтаксиса...Но пък това е целта - да се научи, без помощта на споменатите мощни редактори!!!

  Тодор Тодоров:

  Съгласен съм с теб, за да се научи някой как се пишат кодовете е добре да почне с някой по елементарен едитор. Аз бих препоръчал - Notepad++ или Notepad2 също добри и лесни едитори. Едиторите с вградените тагове и атрибути са направени за по-бързо създаване на даден проект, но в повечето случай програмиста се науча да работи с подобни програми и в даден момент, ако отиде на друг по-обикновен едитор зацикля и не може да продължи.

  илиян ваклинов:

  Просто няма сьздадена директория "" TheImages "" в "" imdex.html""

  Тодор Тодоров:

  Ще дам няколко съвета Не използвай файлове, които са именувани на кирилица; не използвай интервали за празно разстояние , а използвай долна черта. Просто съвет :)

  Лъчезар Николов:

  Нещо повече - файл наименован на кирилица не само не се инициализира, но вече качен на хост сървър, дори не можете да го изтриете после, защото не се разчита от същия.

  Ivan:

  Здравей Злат - мисля, че твоя проблем е в заглавието на снимката. Наиминованието на снимката ти е "thebestphoto.jpg" и когато задаваш директорията на снимкат трябва да завършва на thebestphoto.jpg.jpg Или по точно пътя трябва да е "theimages/thebestphoto.jpg.jpg" Опитай...

  Ivan Pukov:

  Съгласен съм с адаша. Най-вероятно си задал да не ти показват форматите на познати разширения и си кръстил thebestphoto.jpg при което си имаш още едно .jpg . Пробвай да преименуваш картинката от "thebestphoto.jpg" на "thebestphoto" и всичко би трябвало да работи коректно :)

  инж. Златко Петров:

  В крайан сметка след всички тия коментари снимката показа ли се? Аз не мога да ти помогна, но ми стана любопитно.

  Fatme Ismail:

  Злат,може да пробваш да активираш "разширения на име на файл"(file name extentions-на английски)от изглед(view-на английски).И при мен имаше същият проблем,така го отстраних.

  Мирослав Станчев:

  Злат, отвори си снимката, където и да е копирай пътя и го постави в <img src" ........ ''style="float: left; width: 200px; margin: 20px 0 0 110px;">

 • Защо след рефреш на информацията остава бял екран?

  Йордан:

  При мен,не става..изчезва ми цялата информация след рефреш и остава бял екран

  Борис Митев:

  Може ли screenshot, парче код, нещо?

 • Ivan Pukov:

  Може ли да уточните , къде не ви показва снимката и какви действия сте предприели...

  Даниел Донев:

  Вместо снимка над имената и професията ми показва икона на снимка,а действията,които съм предприела предполагам ги виждате на екранните снимки.

  Проблемът е,че в документа ми,който е озаглавен "Моята първа страница"вместо да излезе снимка на екрана се появява нещо като икона за снимка. Вижда се в горния ляв ъгъл на документа над ЕЛИЦА ДОНЕВА.

  Иван Цукев:

  Здравейте, от кода се вижда, че сте посочили файла donevi.jpg да бъде зареден от папка images

  Докато от показания скрийншот, файлът се намира в папка Pictures и то в подпапка donevi

  Иван Цукев:

  Като цяло препоръчвам да минете първо курса по Windows 10 - чрез него ще се ориентирате по-добре за структура на папки, подредба на файлове и организацията в компютъра. https://aula.bg/kurs-windows

  Курсът по HTML изисква да имате такива познания.

  янко димитров:

  Здравейте.И при мен е на лице проблемът с снимката изписва един "х" в квадратче

 • Защо при мен няма лента с менюта 

  Мирослава Георгиева:

  Защо при мен липсва лентата с менюта в atom? Инсталирах го за втори път и пак не се появява

  Ганка Мирчева:

  Здравей, пробвай да натиснеш alt клавиша? При мен така се появява.

 • Защо не ми се визуализира снимката?

  Исмигюл Сюлейманова:

  Изчетох коментарите, проверих за грешки но пак не се показва снимката. Атом ми предложи програма за Windows 7, а аз съм на Windows 10. Дали това е проблема? Моля за съдействие?

  Исмигюл Сюлейманова:

  Проблемът ми е отстранен. Направила съм разместването на файловете, когато html файла ми е отворен, в режим на работа. Същият е бил извън директорията HTML. Съществуваха два файла с разширение html.

 • Борислав Даскалов:

  Няма го Live редактора,има проблем със зареждането на JS Bin горе в ляво :) Това е бъг в сайта :)

  Иван Цукев:

  Здравейте, да, в момента местим сайта на нов сървър и тази функционалност временно не работи. Съвсем скоро я пускаме отново, извинявам се за неудобството.

  Борислав Даскалов:

  Иван Цукев, благодаря за информацията :) Но можеше някъде да го напишете за да знаят потребителите поне :)

  Поздрави !

  Борислав Даскалов:

  Иван Цукев знам,че тук не е мястото на темата,но оправете си и сертификата на сайта :) В момента е в not secure :) Aко има опция да се свържете с мен на лично съобщение,ще ви кажа и още неща относно платформата :-) Поздрави !

  Иван Цукев:

  И това е проблем, който ще се реши след миграцията към новия сървър.

  Самият сертификат е ОК, но все още има страници, които се достъпват през http вместо https и за това може броузърите да дават съобщения.

  Борислав Даскалов:

  инж. Иван Цукев, ето това имам предвид :) Поздрави !

  Иван Цукев:

  Да, сертификатът е валиден, но това предполагам е FireFox и малко се престарава. В момента местим към нов сървър и заради технически проблем не може да пуснем всички на SSL - дори един линк към блога ни, от който идва SSL проблема, може да даде такава грешка.

  Знаем за проблема и работим по него, за да прехвърлим висчко на SSL, Което ще ни реши доста проблеми. Извинявам се за неудобството, но все пак като човек, който минава HTML курса, може да го ползвате и като учебен материал :) Как една картинка или линк, които на са https, а са http, Може да извади съобщения, които да стресират потребителите, че връзката не е сигурна :)

 • Къде греша?

  Vasil Panayotov:

  Направих всичко според урока, следвах и съвети от форума, но не успях да изкарам снимка. Къде греша?

  Борислав Даскалов:

  Ако покажеш какво си направил, ще може да ти се помогне. Направи екранна снимка и я публикувай тук. Така ще може да ти се помогне по-добре :)