Картинки и HTML атрибути

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде се добавя празен src атрибут на img таг?
<img src="">
<img>:src
<img>[src=""]

Въпроси и отговори

 • Грациела Георгиева:
  Здравей,
  1. Провери дали това е името на изображението ти, тоест дали си го задал правилно.
  2. Провери дали точно в тази папка се намира изображението ти и изобщо дали тази папка съществува, къде си намира, тоест пътя до самото изображение, който задаваш в атрибута src.
  
  Злат Попзлатев:

  ами да това е пътя така съм наименувал папката и снимката

  Pavel Kamburov:

  Здравей, Някъде имаш пропуснат или сгрешен знак. Мисля, че е на ред 7, защото след него всичко се е интерпретирало като един цял ред. Провери дали навсякъде си затворил кавичките.

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Действително не си затворил качивките. Моят съвет е, когато пишеш код в редактор, който ти оцветява кода, то да следиш цветовете. Обикновено таговете са в един цвят, атрибутите в друг,а стойностите на атрибутите, тоест стиловете, са в трети. :)

  Злат Попзлатев:

  Горе на utf-8 сложих кавички накрая и оправих проблема със заглавието на кирилица, но снимката все още не ми се показва.

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Снимката трябва да е с наименование thebestphoto и да е с разширение jpg. Тя трябва да се намира в папка с име theimages, която папка да се намира в една директория с твоя index.html файл.

  Злат Попзлатев:

  Да, точно там се намира и така се казва.

  Злат Попзлатев:

  Мн странна работа и никва идея как да го оправя

  Грациела Георгиева:

  А индекс файлът ти в папка html-css ли се намира? :)

  Злат Попзлатев:

  Да, ето го

  Борис Митев:

  "color = blue" трябва да стане "color: blue"

  Що се отнася до картинката, твърде вероятно е в записа на името и да е използвана кирилица (например "e", "а" или "о"). Най-добре драгни картинката от Windows Explorer в Chrome и в адрес бара ще ти се изпише пътя до снимката. Копирай го и го сложи в HTML-а.

  Peter:

  Злат, направи го първо както е в урока. При теб има твърде много допълнителни елементи, стилове, марджини, ширини ... Почни от простото и по-нататък нагласяй пудренето :)

  Тодор Тодоров:

  Така едитнах кода ти и ще ти дам някои съвети как да работиш по-лесно с HTML и CSS.. Не си играй в таговете да задаваш CSS, а го направи с един външен файл или в главата отвори тага за стайл и в главата пиши всичко за CSS там. Но ако решиш примерно да правиш още една страница със същия стайл на текст, фон и другите настройки то ти ще трябва да го пишеш всичко това отново на всяка страница.. За това е най-лесно с външен файл на CSS, от който ще можеш само с един ред от код да оправяш цялата визия на всички страници :) Свали го от тук: https://onedrive.live.com/redir?resid=AEEE44199467378D!115&authkey=!AJiUL61jy9lWTFU&ithint=file%2crar

  Тодор Тодоров:

  Подкрепям мнението на Петър :) Забелязах, че си писах грешни CSS параметри. Научи основата на HTML и чак тогава се впусни в CSS :) За да можеш да научиш по-добре нещата, които ти се побесняват ги прави точно като учителя. Вече когато се почувстваш, че имаш нужното знание може да експериментираш и с твои кодове :)

  Лъчезар Николов:

  Злат, няма лошо да се упражняваш паралелно с изучаването на html и със css. Но както вече разбра css се пише на отделен лист, защото html-a се претоварва от форматирането и се губи основната му структура, а в html листа се поставя линк в head. Ето как - отваряш нов файл в редактора и го запазваш в същата папка с html файла с разширение .css След това в head контейнера поставяш следния код. Ако например си го преименувал като index.css пишеш този код: <link href="index.css" rel="stylesheet" type="text/css"> Ето:

  Тодор Тодоров:

  Напълно съгласен съм с теб :) HTML-а не трябва да се товари много , защото така сайта става тромав.

  Savina:

  Мисля, че е добре да уточните, че релативни линкове могат да се използват само когато сте указали на редактора къде точно в компютъра ви се намира т.нар. root folder - това е папката, в която се складират всички файлове на сайта - index.html, папка theimages и тн. В root folder-a редакторът, а после и браузърът ще търсят цялата необходима информация, за да покажат правилно страницата. Работя с различен редактор от АТОМ и не съм запозната с начина му на действие, но подозирам, че проблемът на Злат може да има отношение към това, че АТОМ не знае кой е root folder-a на сайта. А без това указание колкото и да мъчите HTML или CSS кода, релативният линк няма да се покаже правилно в браузъра.

  Тодор Тодоров:

  Въпросът не е в редактора, а в правилното писане на синтаксиса на езика. Кода може и с Notepad-а на Windows да се напише, но правилото е да е точно и правилно.

  Лъчезар Николов:

  Потвърждавам, че Аtom, не е Dreamweaver и не знае, коя е основната папка /root folder/, затова трябва ръчно да се поставя всеки един файл в нея - html и css и изображенията в подпапка images!!!

  Лъчезар Николов:

  Що се отнася до синтаксиса - колкото по-елементарен е редакторът, какъвто е например Atom, за разлика от мощните редактори, като Dreamweaver или Coffee Cup или дори Brackets , толкова по-добре, трябва да се познава синтаксиса...Но пък това е целта - да се научи, без помощта на споменатите мощни редактори!!!

  Тодор Тодоров:

  Съгласен съм с теб, за да се научи някой как се пишат кодовете е добре да почне с някой по елементарен едитор. Аз бих препоръчал - Notepad++ или Notepad2 също добри и лесни едитори. Едиторите с вградените тагове и атрибути са направени за по-бързо създаване на даден проект, но в повечето случай програмиста се науча да работи с подобни програми и в даден момент, ако отиде на друг по-обикновен едитор зацикля и не може да продължи.

  илиян ваклинов:

  Просто няма сьздадена директория "" TheImages "" в "" imdex.html""

  Тодор Тодоров:

  Ще дам няколко съвета Не използвай файлове, които са именувани на кирилица; не използвай интервали за празно разстояние , а използвай долна черта. Просто съвет :)

  Лъчезар Николов:

  Нещо повече - файл наименован на кирилица не само не се инициализира, но вече качен на хост сървър, дори не можете да го изтриете после, защото не се разчита от същия.

  Ivan:

  Здравей Злат - мисля, че твоя проблем е в заглавието на снимката. Наиминованието на снимката ти е "thebestphoto.jpg" и когато задаваш директорията на снимкат трябва да завършва на thebestphoto.jpg.jpg Или по точно пътя трябва да е "theimages/thebestphoto.jpg.jpg" Опитай...

  Ivan Pukov:

  Съгласен съм с адаша. Най-вероятно си задал да не ти показват форматите на познати разширения и си кръстил thebestphoto.jpg при което си имаш още едно .jpg . Пробвай да преименуваш картинката от "thebestphoto.jpg" на "thebestphoto" и всичко би трябвало да работи коректно :)

  инж. Златко Петров:

  В крайан сметка след всички тия коментари снимката показа ли се? Аз не мога да ти помогна, но ми стана любопитно.

  Fatme Ismail:

  Злат,може да пробваш да активираш "разширения на име на файл"(file name extentions-на английски)от изглед(view-на английски).И при мен имаше същият проблем,така го отстраних.

 • Защо след рефреш на информацията остава бял екран?

  Йордан:

  При мен,не става..изчезва ми цялата информация след рефреш и остава бял екран

  Борис Митев:

  Може ли screenshot, парче код, нещо?

 • Ivan Pukov:

  Може ли да уточните , къде не ви показва снимката и какви действия сте предприели...

  Даниел Донев:

  Вместо снимка над имената и професията ми показва икона на снимка,а действията,които съм предприела предполагам ги виждате на екранните снимки.

  Проблемът е,че в документа ми,който е озаглавен "Моята първа страница"вместо да излезе снимка на екрана се появява нещо като икона за снимка. Вижда се в горния ляв ъгъл на документа над ЕЛИЦА ДОНЕВА.

  Иван Цукев:

  Здравейте, от кода се вижда, че сте посочили файла donevi.jpg да бъде зареден от папка images

  Докато от показания скрийншот, файлът се намира в папка Pictures и то в подпапка donevi

  Иван Цукев:

  Като цяло препоръчвам да минете първо курса по Windows 10 - чрез него ще се ориентирате по-добре за структура на папки, подредба на файлове и организацията в компютъра. http://aula.bg/kurs-windows

  Курсът по HTML изисква да имате такива познания.

  янко димитров:

  Здравейте.И при мен е на лице проблемът с снимката изписва един "х" в квадратче

 • Защо при мен няма лента с менюта 

  Мирослава Георгиева:

  Защо при мен липсва лентата с менюта в atom? Инсталирах го за втори път и пак не се появява

  Ганка Мирчева:

  Здравей, пробвай да натиснеш alt клавиша? При мен така се появява.

 • Защо не ми се визуализира снимката?

  Исмигюл Сюлейманова:

  Изчетох коментарите, проверих за грешки но пак не се показва снимката. Атом ми предложи програма за Windows 7, а аз съм на Windows 10. Дали това е проблема? Моля за съдействие?

  Исмигюл Сюлейманова:

  Проблемът ми е отстранен. Направила съм разместването на файловете, когато html файла ми е отворен, в режим на работа. Същият е бил извън директорията HTML. Съществуваха два файла с разширение html.