Представяне на HTML и CSS

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Препоръчвани редактори

1. Visual Studio Code

2. Atom

Редакторът не е от значние за преминаването на този курс и може да изберете различен. Това са двата, които препоръчваме от Аула.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи CSS?
За подобряване презентацията на данните в HTML
За отделяне на презентационната част от структурата на сайта
За всичко изброено
 
Как се кръщава по подразбиране началната страница на всеки един сайт?
index.html
root.html
start.html
 
Какво представлява HTML?
Интерпретируем език
Компилируем език
И двете

Въпроси и отговори

 • Може ли

  Даниела Йорданова:

  Знам, че курса е съвсем нов, но не виждам тетрадката към него. Благодаря!

  Мария Балева:

  Здравей Даниела, има още два модула, които трябва да се добавят към курса и след това ще може да се изтегли тетрадката :)

  Maria:

  По време на инсталацията на програмата ми се показа следното: Проблем предизвика спиране на правилната работа на тази програма. Windows ще затвори програмата и ще ви уведоми ако има решение.

  Лъчезар Николов:

  Някои антивирусни блокират инсталацията - например Касперски. Преди да започне инсталацията си спри антивирусната! :)

  Punchyou:

  Тук можеше да се спомене, че освен разширение .html, то може да бъде и .htm. Мисля, че това щеше да е полезна информация, ако да речем даден потребител по невнимание е пропуснал l-a.

  Ирена Дурева:

  Здравейте, защо при мен, когато използвам Atom, в долния край на екрана не се показва изкачащо меню , както е на урока? Тоест къде да открия Path Finder за да отворя създаденото от мен в браузъра?

  Punchyou:

  Можеш да натиснеш Open File или Open Folder, и да си отвориш файла директно

  Eliana Raytcheva:

  Когато коментираме, следва да членуваме подлога. Следователно : на български език се пише " курсът е нов", а не " курса е нов". Това е важно, затова го и пиша.

  Даниела Йорданова:

  Eliana Raytcheva Първо правилно определете кой е подлога и кое е допълнението. Срамота е за преподавател

 • Как да заредим кирилица?

  Vesela Hristova:

  Ако текстът е на кирлица, как да сложим БГ.

  Борис Митев:

  Погледнете коментарите под втори урок на първи модул.

  Лъчезар Николов:

  Ето как трябва да изглежда началото на страницата ти. Веднага след отварящият таг на контейнера head трябва да обозначиш кодирането на страницата си!

 • Защо Atom?

  Punchyou:

  Здравейте, използвал съм Атом и преди, но не знам защо се предпочита за правене на упражнения. Причините, поради които аз съм категорично против Атом, са : - всеки път се отваря все по-бавно и води до забавяне производителността на компютъра (установих че не само при мен е така); - липса на възможност да се запаметят последните настройки (бях му дал да запамети, че искам всеки път да ми отвяра определен файл, не го прави); - самата инсталация е бавна и размера на редактора е по-голям, отколкото на всички останали текстови редактори.

  Аз лично използвам Visual Studio Code и го препоръчвам много повече от Атом.

  Борис Митев:

  Не знам коя версия на Атом си ползвал, но не мога да се съглася с повечето ти аргументи (забавяне и запазване на отворени файлове). Използвам Атом като инструмент професионално, от както е излязъл, и нямам никакви подобни проблеми. Размерът на инсталацията е ~100МБ (на VS Code е два пъти по малък), а това зависи от броя плъгини които идват включени по подразбиране, за да улеснят бързата и лесна инсталация в началото.

  За мен изборът е по-скоро лична преференция. Аз лично не харесвам подхода на Майкрософт да копира наистина добри продукти и решения. За справка - Атом излезе началото на 2014, а VS Code точно година по късно, базиран на абсолютно същите технологии.

  Но пак ще кажа - това е мое мнение и аз съм направил своя избор. Между двата продукта практически няма разлика и изборът е индивидуален.

  Атом използвам и в курса, защото го познавам и мога да помагам ако има нужда.

  Владислав Иванов:

  Не знам относно забавянето, но чета и на други места, че има известно забаваня в реакциите на компютъра при опит да се отвори Атом, както и това с документите. Иначе аз на работа използвам Notepad ++ , но като цяло не ми допада, нзй-вече заради факта, че при евентуален ъпдейт ми премахва всички настройки, който съм си направил, и след всеки нов ъпдейт ми се налага да си ги слагам наново (което е дразнещо). Понеже тогава и аз бях започнал да изпозлвам Атом, опитах да убедя шефа ми да преминем на него, той отказа. По-късно срещнах vs code и си бачкам на него от вкъщи (когато се налага).

  Венета:

  Аз нямам никакви проблеми. нито забавяне при отварянето и зареждането на програмата, не знам дали няма общо с производителността на самия компютър, версията, антивирусната и т.н.. Моята "проблем" е, че се използва версия на операционна система, която въобще не познавам .. :)

  Борислав Даскалов:

  Здравейте, бих ви препоръчал да пробвате и Sublime Text 3 . Много богат редактор с много функции. Изцяло безплатен ! :)

 • Защо Атом, като може vs code?

  Владислав Иванов:

  Съгласен съм, че vs code в случая е по-добър от Атом

  Dimitrov:

  Някакво мнение за Bluefish ?

 • Как да се върне горната лента на "atom"?

  Иван Тодоров Ивантов:

  Как да се върне горната лента на "atom"?

  Боряна Велева:

  Здравей! Пробвай с бутона "alt" за PC. И мисля, че беше "command" за macOS.

 • Може ли да ползвам програмата програмата EmEditor за упражненията?

  Иван:

  Може ли..да ползвам програмата програмата EmEditor за упражненията.

  Ivan Pukov:

  Принципно не пречи да го използваш. Щом ти е по-удобен не виждам да има проблем :)

 • Може ли да се използва Code Writer?

  Константин Чалбуров:

  Здравейте, Ползвам Windows 10 и имам вградена програма, която се казва Code Writer. Тъй като съм много нов в тази област и не знам за какво служи исках да попитам, тази програма ще ми свърши ли работа или трябва да си инсталирам Atom?

  Александър Ангелов:

  Според мен ще ти бъде от полза аз лично ползвам Visual studio code и нямам никакъв проблем и все пак ето малко повече инфо : https://www.codementor.io/mattgoldspink/best-text-editor-atom-sublime-vim-visual-studio-code-du10872i7

 • Kalina Ivanova:

  Здравейте! Аз също работя с VSC. Начинът е абсолютно аналогичен. След като сте си направили папка explorer, отваряте VSC( File- open folder и я добавяте. След като си разпишете кода, запаметявате CTRL +S. От explorer си отваряте папката
  и кликате върху вече създаденият файл с иконата на браузера ви.