Представяне на HTML и CSS

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Препоръчвани редактори

1. Visual Studio Code

2. Atom

Редакторът не е от значние за преминаването на този курс и може да изберете различен. Това са двата, които препоръчваме от Аула.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво представлява HTML?
Интерпретируем език
Компилируем език
И двете
 
За какво служи CSS?
За подобряване презентацията на данните в HTML
За отделяне на презентационната част от структурата на сайта
За всичко изброено
 
Как се кръщава по подразбиране началната страница на всеки един сайт?
index.html
root.html
start.html

Въпроси и отговори

 • Може ли

  Даниела Йорданова:

  Знам, че курса е съвсем нов, но не виждам тетрадката към него. Благодаря!

  Мария Балева:

  Здравей Даниела, има още два модула, които трябва да се добавят към курса и след това ще може да се изтегли тетрадката :)

  Maria:

  По време на инсталацията на програмата ми се показа следното: Проблем предизвика спиране на правилната работа на тази програма. Windows ще затвори програмата и ще ви уведоми ако има решение.

  Лъчезар Николов:

  Някои антивирусни блокират инсталацията - например Касперски. Преди да започне инсталацията си спри антивирусната! :)

  Punchyou:

  Тук можеше да се спомене, че освен разширение .html, то може да бъде и .htm. Мисля, че това щеше да е полезна информация, ако да речем даден потребител по невнимание е пропуснал l-a.

  Ирена Дурева:

  Здравейте, защо при мен, когато използвам Atom, в долния край на екрана не се показва изкачащо меню , както е на урока? Тоест къде да открия Path Finder за да отворя създаденото от мен в браузъра?

  Punchyou:

  Можеш да натиснеш Open File или Open Folder, и да си отвориш файла директно

  Eliana Raytcheva:

  Когато коментираме, следва да членуваме подлога. Следователно : на български език се пише " курсът е нов", а не " курса е нов". Това е важно, затова го и пиша.

  Даниела Йорданова:

  Eliana Raytcheva Първо правилно определете кой е подлога и кое е допълнението. Срамота е за преподавател

 • Как да заредим кирилица?

  Vesela Hristova:

  Ако текстът е на кирлица, как да сложим БГ.

  Борис Митев:

  Погледнете коментарите под втори урок на първи модул.

  Лъчезар Николов:

  Ето как трябва да изглежда началото на страницата ти. Веднага след отварящият таг на контейнера head трябва да обозначиш кодирането на страницата си!

 • Защо Atom?

  Punchyou:

  Здравейте, използвал съм Атом и преди, но не знам защо се предпочита за правене на упражнения. Причините, поради които аз съм категорично против Атом, са : - всеки път се отваря все по-бавно и води до забавяне производителността на компютъра (установих че не само при мен е така); - липса на възможност да се запаметят последните настройки (бях му дал да запамети, че искам всеки път да ми отвяра определен файл, не го прави); - самата инсталация е бавна и размера на редактора е по-голям, отколкото на всички останали текстови редактори.

  Аз лично използвам Visual Studio Code и го препоръчвам много повече от Атом.

  Борис Митев:

  Не знам коя версия на Атом си ползвал, но не мога да се съглася с повечето ти аргументи (забавяне и запазване на отворени файлове). Използвам Атом като инструмент професионално, от както е излязъл, и нямам никакви подобни проблеми. Размерът на инсталацията е ~100МБ (на VS Code е два пъти по малък), а това зависи от броя плъгини които идват включени по подразбиране, за да улеснят бързата и лесна инсталация в началото.

  За мен изборът е по-скоро лична преференция. Аз лично не харесвам подхода на Майкрософт да копира наистина добри продукти и решения. За справка - Атом излезе началото на 2014, а VS Code точно година по късно, базиран на абсолютно същите технологии.

  Но пак ще кажа - това е мое мнение и аз съм направил своя избор. Между двата продукта практически няма разлика и изборът е индивидуален.

  Атом използвам и в курса, защото го познавам и мога да помагам ако има нужда.

  Владислав Иванов:

  Не знам относно забавянето, но чета и на други места, че има известно забаваня в реакциите на компютъра при опит да се отвори Атом, както и това с документите. Иначе аз на работа използвам Notepad ++ , но като цяло не ми допада, нзй-вече заради факта, че при евентуален ъпдейт ми премахва всички настройки, който съм си направил, и след всеки нов ъпдейт ми се налага да си ги слагам наново (което е дразнещо). Понеже тогава и аз бях започнал да изпозлвам Атом, опитах да убедя шефа ми да преминем на него, той отказа. По-късно срещнах vs code и си бачкам на него от вкъщи (когато се налага).

  Венета:

  Аз нямам никакви проблеми. нито забавяне при отварянето и зареждането на програмата, не знам дали няма общо с производителността на самия компютър, версията, антивирусната и т.н.. Моята "проблем" е, че се използва версия на операционна система, която въобще не познавам .. :)

  Борислав Даскалов:

  Здравейте, бих ви препоръчал да пробвате и Sublime Text 3 . Много богат редактор с много функции. Изцяло безплатен ! :)

 • Защо Атом, като може vs code?

  Владислав Иванов:

  Съгласен съм, че vs code в случая е по-добър от Атом

  Dimitrov:

  Някакво мнение за Bluefish ?

 • Как да се върне горната лента на "atom"?

  Иван Тодоров Ивантов:

  Как да се върне горната лента на "atom"?

  Боряна Велева:

  Здравей! Пробвай с бутона "alt" за PC. И мисля, че беше "command" за macOS.

 • Може ли да ползвам програмата програмата EmEditor за упражненията?

  Иван:

  Може ли..да ползвам програмата програмата EmEditor за упражненията.

  Ivan Pukov:

  Принципно не пречи да го използваш. Щом ти е по-удобен не виждам да има проблем :)

 • Може ли да се използва Code Writer?

  Константин Чалбуров:

  Здравейте, Ползвам Windows 10 и имам вградена програма, която се казва Code Writer. Тъй като съм много нов в тази област и не знам за какво служи исках да попитам, тази програма ще ми свърши ли работа или трябва да си инсталирам Atom?

  Александър Ангелов:

  Според мен ще ти бъде от полза аз лично ползвам Visual studio code и нямам никакъв проблем и все пак ето малко повече инфо : https://www.codementor.io/mattgoldspink/best-text-editor-atom-sublime-vim-visual-studio-code-du10872i7

 • Kalina Ivanova:

  Здравейте! Аз също работя с VSC. Начинът е абсолютно аналогичен. След като сте си направили папка explorer, отваряте VSC( File- open folder и я добавяте. След като си разпишете кода, запаметявате CTRL +S. От explorer си отваряте папката
  и кликате върху вече създаденият файл с иконата на браузера ви.