Текст в контейнер

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се показва текст, който не се събира на един ред в контейнера си?
Пренася се автоматично по думи
Не се пренася и излиза извън контейнера
Съкращава се с многоточие
 
Как се съкращава с многоточие текст, който не се събира на един ред в контейнера си?
С white-space: nowrap, overflow: hidden и text-overflow: ellipsis
С text-overflow: ellipsis
С white-space: nowrap и overflow: hidden

Въпроси и отговори

 • Eliyankova:

  Защото не сте задали в head частта кодировката на текста, с която да се разчита кирилица:

  Галина Иванова:

  Благодаря Ви за помощта. Защо този мета таг не е споменат в предишните уроци при работа с Atom? При използване на Notepad нямах проблеми с bg текст и визуализирането му.

  Eliyankova:

  Здравей Галина,радвам се,че съм помогнала. Аз също имах този проблем и решението му намерих във въпросите и отговорите между останалите участници и преподавателя ни след Урок2, Модул1.Погледни информацията и ще се увериш , че е много полезна. Има много подобни уточнения след повечето уроци. Поздрави и успешно учене!

 • Може ли в списък ( UL или OL) да се вмъкне нетекстов елемент - изображение или скрипт?

  Jullian Angelov:

  Може ли в списък ( UL или OL) да се вмъкне нетекстов елемент - изображение или скрипт. На пръв поглед изглежда абсурдно в списъка да се включват други елементи, но понеже той има свойствата на контейнер създава удобна възможност за управлението му. Конкретният повод заради който питам е заради възможността да вградя скрипт - часовник в меню с бутони, които нарочно имат дизайн подобен на часовника или скрипт с движещ се надпис.

  Борис Митев:

  Да, можете да сложите скрипт и картинка в списък, както и в повечето елементи, които имат съдържание. Добрата практика обаче повелява скриптовете и стиловете да са в head тага. Тъй като скриптовете блокират зареждането на страницата докато не бъдат изпълнени, още по-добра практика е скриптовете да се зареждат последни (в края на body) особено ако не модифицират визията на страницата (скриптът на google analytics например). Сценарият, който може да ви накара по някакъв начин да използвате инлайн скриптове вградени в конкретен елемент би бил някакъв доста стар скрипт, който използва document.write за директно инжектиране на съдържание. Това е много стара практика и не ви препоръчвам да свиквате с нея. Същото можете да постигнете със селектори като скрипта е поставен в head или в края на body.

 • Може ли описаното стилиране да се използва за стилиране на таблични елементи ( кутийки от редове и колони) за управление на позиционирането на съдържанието им? 

  инж. Юлиан Ангелов:

  описаното стилиране да се използва за стилиране на таблични елементи ( кутийки от редове и колони) за управление на позиционирането на съдържанието им? Накъде пишеше, че в най-ранните версии на HTML-а всички контейнери се изпълнявали с таблици.

  Мартина:

  Да, като си правиш table.html с вързан към него style.css файл.Създаваш таблицата в body-тага на html файла: TABLE, Създаваш редове с TR и клетки в един ред с TD. В CSS файла задаваш border, width, style, color, padding, margin и т. н. Можеш да обединяваш клетки хоризонтално и вертикално за нужните цели. Едно време lay out`-a на уеб страниците се е правил с таблици, но вече не се използват, защото много забавят браузера и ефектите стават накъсани. Освен това са с намалена възможност за стилизиране.В повечето случаи ги изплзват за ценови листи.