Модификация на обемни елементи посредством един друг - Solid Element Operations

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как избираме елементите, когато искаме да отнемем частта от терена покриваща се с обема на фундаментната плоча?
Избираме терена в Target Elements, а плочата в Operator Elements
Избираме плочата в Target Elements, а терена в Operator Elements
Избираме терена и плочата в Target Elements
Избираме терена и плочата в Operator Elements
 
С кой клавиш или комбинация от клавиши визуализираме само избраните елементи в 3D прозореца?
F5
F3
ALT+  F5
ALT + F3

Въпроси и отговори

 • Михаил Проев:

  Предполагам, че е заради втория критерий, който обаче не мога да видя какъв е точно. Най-добре мога да отговоря, ако ми пратите файла. Опитайте първо да махнете втория критерий и вижте какво избира тогава.

  Milka Petrova:

  Моля да ми кажете за версия 21 и 22 къде да намеря папката с парапети Fences ànd realings?

 • Как след като направихме тази операция някак си да накараме ArchiCAD да ни сметне количеството отстранен терен например и да го ползваме все едно за смятане на изкопи?

  Daniel Donchev:

  Здравейте, Искам да попитам дали е възможно след като направихме тази операция някак си да накараме ArchiCAD да ни сметне количеството отстранен терен например и да го ползваме все едно за смятане на изкопи?!

  Благодаря предварително!

  Daniel Donchev:

  Някой дали ще може да каже има ли, няма ли такава опция!?

  Михаил Проев:

  Здравейте, имаше някакъв проблем с платформата Aula.bg миналата седмица и не можеше да бъде добавен screenshot с обяснения към отговора. Можете да видите текущия обем на елемент модифициран посредством SEO(Solid Element Operations) от палетата Element Information. Съответно да изключите другите показатели в прозореца на Element Information освен крайният за обем - тук се показва обема на терена като отнетата част е извадена. Ако желаете да получите обема на терена преди отнемането може да приложите операцията Clear All Connections, да получите целия му обем отново с Element Information и съответно да извадите от целия обем редуцирания и да получите обема на виртуалния изкоп, който в случая с терена от урок 4 на Модул 5 (M05V04) е 64.59 куб.м. След това не забравяйте да дадете Undo, за да не загубите направените отнемания по терена. Ако желаете да включите отнетата част в количества, които да получите след това с ArchiCAD, тогава може да направите едно копие на терена с Copy/Paste и да използвате SEO с операция Subtract, за да получите елемент, който да представлява изкопа, избирайки за target целия терен, а за operator терена след отнеманията Така полученият нов елемент може да поставите в отделен слой, който да бъде използван само за целите на количествената сметка.

  Daniel Donchev:

  Много благодаря!