Подготвяне на референции

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Учебна версия на софтуера

https://www.autodesk.com/education/free-software/3ds-max

Тест за преминаване към следващия урок

 
Трябва ли да имаме референции, за да направим модел?
Не
Можем и без, но няма да получим конкретен модел

Въпроси и отговори

 • Кой е най добрият начин за поставяне на референциите?

  Марияна:

  Може ли да ми обясните как точно се поставят наличните референции на отделните равнини? Какво е необходимо да бъде съобразено / пиксели на изображението, размер на изображението и/или друго/, за да се получат добре подредени референции?

  Дидо:

  Привет! Има различни начини. Предполагам, че питата най вече заради пропорциите. Това е ключовата дума. Създавате си референции, които са със квадратна пропорция - например 1024х1024 px след това си правите във 3D Max плейн със квадрана форма със приблизителните размери на обекта който правите. Например ако е чаша плейна може да е 15 х 15 см. След това слагате изображението със референцията. Може да го драг-дропнете върху плейна директно. Или да приложите материал на плейнът във който материал да сложите във Diffuse канала Bitmap , който да е вашата референция. След това скалирате плейна със изоббражението така че да съвпадне като размери със някой примитив който знаете че например 15 см. висок точно колкото и чашата. Другият вариянт е използвате точни размери. ако знаете че чашата ви е 15 см висока и 6 см широка си създавате плейн със тия пропорции. СЛед това във Photoshop си изрязвате точно референцията / обикновенно от фронтална гледна точка / така че да е плътно. Така би следвало да имате картинка която като сложите върху плейнът с точни размери да не се скалира грешно а точно да пасне защото сме създали еднакви размери и на референцията и на плейна. Надявам се, че съм успял да помогна! Ако имате още въпроси питайте :) PS: видеата във курса показват единия от методите

  Марияна:

  Благодаря!

 • Защо не мога да отварям файловете от упражненията?

  Миглена:

  Здравейте, защо не мога да отворя файловете от упражненията - тези за версия 2016 ? Аз работя с версия 2016. Изписва ми съобщението , че не могат да се отворят, защото са създадени от по-нова версия. Какво да правя ? Благодаря.

  Миглена:

  здравейте , справих се, отворих файла и сама сложих текстурата от урока на ново.

  Дидо:

  Поздравления!

 • Защо няма файлове към уроците и за по-стари версии на МАХ?

  Лилия:

  Аз работя с по-страра версия на 2013 на МАХ и не мога да отварям работните файлове.Възможено ли е да се качват и за по-стари версии за  да можем всички да ги ползваме?

 • Здравейте,как да направя изображението (1) прозрачно ,така че да се вижда грида,кординатната система както е при (2)

  Светлозар Георгиев:

  Здравейте,как да направя изображението (1) прозрачно ,така че да се вижда грида,кординатната система както е при (2) ?