Цели и структура на курса за Word

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Връзки към урока

Сайт на майкрософт за сваляне на пробна версия (изисква регистрация)

MS Office

Въпроси и отговори

 • Къде се намира лентата за подравнявана на самата страница ?

  ВЛАДИСЛАВ:

  Къде се намира лентата за подравнявана на самата страница (например, ако текстът е много надясно, да го върна по-наляво и т.н.), тъй като при мен той не се вижда над страниците, както е във вашият случай.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако говориш за Ruler - a в Word - може да го включиш като отидеш на Ribbon раздела View и в секцията Show има Ruler - сложи цъкни и му дай отметка и вече ще имаш Ruler ( снимка 1 ).Надявам се да съм би полезен с отговора.

  ВЛАДИСЛАВ:

  Точно за него говоря. Мерси много :)

  Краси Кръстев:

  Радвам се че съм бил полезен.

  никола:

  ok !

  Емил Ваклинов:

  Здравейте, как да поставим "решетка" вурху документа, която да ни служи за подрявняване на текст с таблици?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Първо ако мога да те помоля когато задаваш въпрос който не е допълнение по темата, задавай направо нова тема , не за друго а защото така форума става малко по - подреден, пък и когато е нова темата шанса повече хора да я забележат и да ти върнат отговор и по - голям.

  Относно въпроса , ако искаш да поставиш Gridlines в Word, то отиди на Ribbon раздела View ( снимка 1 позиция 1 ) след което отиди на подраздела Show ( снимка 1 позиция 2 ) и след това сложи отметка на Gridlines ( снимка 1 позиция 3 ) и следва да се появи мрежа ( снимка 1 позиция 4 )

  Снимка_1

  Надявам се това да е търсения ефект и да съм бил полезен с отговора.

  Емил Ваклинов:

  Страхотно, получи се. Благодаря много! Започвам да подравнявам текста.

  Краси Кръстев:

  За подравняване по - скоро прегледай уроците за табулация.

  Например модул 2 :

  Урока : Работа с табулации за по-подредени документи

 • Защо при инсталация на английската версия не работи правописната проверка на български език?

  Димитрина Янева:

  Инсталационните пакети на MS Office 2010, които използвам са на български и английски език и са с корпоративен лиценз. От менюто "файл"-"опции"-"език" не се променя интерфейса на програмата, а само езика за правописна проверка и когато инсталацията е на английски правописната проверка на български език не работи.

  Димитрина Янева:

  Отговорът на моя въпрос се съдържа на този адрес : http://aula.bg/word-instalirane-i-izpolzvane-na-pravopisna-proverka-v-word , но преди да открия този отговор аз преинсталирах моя офис пакет на английски език, след което инсталирах езиков пакет на български език. След допълнителните настройки всичко заработи. Версиите с които аз работя са едно езични и не позволяват инсталиране на proofing tools bulgarian, към който води връзката за версия 2013 и по-ниската за версия 2010. Единственият начин по който се получи е с инсталиране на езиков пакет на български език, но той не се предлага безплатно от Microsoft.


  Краси Кръстев:

  Освен линка към урока който е дала Димитрина Янева бих добавил и да погледнеш двете теми във форума които са точно под този урок ще са ти определно от полза за справяне с проблема.

 • Дарина Иванова:

  В ексел се използва функция PROPER. В хелпа на ексел може да се прочете повече например с търсене за "Change text to upper, lower or proper font."

  Vania Kopcheva:

  Благодаря Ви много :)

  пенка кръстева:

  Как се правят надписи по осите на графики и диаграми в excel?

  Дарина Иванова:

  Единият начин е като се маркира зоната, която включва надписите и те автоматично се появяват в диарамата.


  Друг начин е като маркираме диаграмата и от подменютата на Chart Tools/Layout изберем  Axis Labels. Надписваме оста.

  Everflow:

  За съжаление в Excel я няма тази функционалност при смяната на големината на буквите, която е налична в Word. Лично за мен това е пропуск на разработчиците, при това голям (говоря от практична гледна точка - да правиш такива елементарни промени с функции, при условие че много по-просто, лесно и бързо би било да се кликне с десен бутон и да се избере нужната опция...

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

 • Въпрос как да си сваля пробна версия за упражнения

  Lilia Gancheva:

   Как да си сваля пробна версия 2013  на word i ekseel за упражнения след урока 

  Краси Кръстев:
  Здравей, ето линк към пробни версии

   https://products.office.com/bg-bg/?legRedir=default&CorrelationId=d84bb825-f597-45e6-aa88-0a6b24827df2


  Попринцип след урока под който задаваш и въпроса има линк ( снимка 1 ) 
  Lilia Gancheva:

  Благодаря

 • Здравейте! Защо когато копирам текст на български и го пренасям на нова страница във Word всички думи са падчертани с червена линия. Къде е проблема?

  Пламен Яков:

  Здравейте! Защо когато копирам текст на български и го пренасям на нова страница във Word всички думи са падчертани с червена линия. Къде е проблема?

  Краси Кръстев:

  Най - вероятно на новата страница има настройка правописната проверката да става спрямо английски език съответно подчертава всичко.

  Отиди долу и в ляво в лентата ( снимка 1 позиция 1 ) и промени проверката да е на български ( снимка 1 позциия 2 ) или директно я изключи - (снимка 1 позиция 3)

  Геновева:

  На мен не ми излиза този прозорец "Lenguage". От къде точно да го изкарам?

  Краси Кръстев:

  Отиди с мишката долу на лентата със състояния - ( снимка 1 позиция 1 ) и кликни с десен бутон след което ще ти излезне подменю ( като това на снимка 1 ) сложи отметка на Language ( снимка 1 позиция 2 ) и следва да ти се появи.

  Пламен Яков:

  Благодаря Ви!

  Геновева:

  Благодаря, открих го.

  Геновева:

  Също така ме интересува как да си направя менюто на целия компютър да ми излиза на български и отделно на word i excel да ми излиза на английски.

  Ирена Каменова:

  Благодаря!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, най - вероятно проблемът се крие в това, че операционната система е XP и съответно се опитвате да гледате уроците през по - новия player на Aula (този player, на който иконката на бутона play, е със зелена окраска)

  Затова препоръката ми е да отидете долу под видеото и да пробвате с другия player - на снимка 1 съм посочил бутона под видеото, чрез който може да смените вида на player-a.

  Цвета:

  Благодаря :)

 • Защо няма уроци за електронни документи и подредба на електронни бюлетини?

  Venko Stoev:

  Честно казано останах малко разочарован. Сякаш курса се фокусира върхо разясняването на основните инструменти с куп примери, а липсва предаването на ценни умения за: изработка на електронни документи, които да не се разместват при попълване и да имат клик отметки пр. Второто което липса е трикове за подредпа и списване на бюлетин (колони на текста ипр.) което според мен е също толкова ценно умение.

  Лилия Ласкова:

  Здравей, Венко. В курса сме се опитали да включим най-важните неща, които голям брой от хора да използват. За съжаление, Word е доста всеобхватна тема и няма как да бъде включено и обяснено абсолютно всичко. Съгласна съм, че това са полезни умения, но за допълнителните неща сме предвидили форума, където могат да се обсъждат допълнителни теми извън показаното в уроците. :)

 • Грациела Георгиева:

  Здравей,
  За съжаление аз не използвам OpenOffice Writer или друга алтернатива на Word за Mac OS. Това, което знам със сигурност, е, че имат подобен интерфейс и функционалности. Следователно са взаимнозаменяеми за различните операционни системи. Моят съвет е да погледнеш тази статия тук.

 • Как да оправя номерацията при Landscape ориентация?

  Илияна:

  В един документ трябваше да вмъкна една страница с Landscape ориентация. В резултат след нея се появи номерация, започваща от 0. Не успях да се справя, помогнете!

  Маргарита Николова:

  Здравейте. За да може един документ да им страници с различна ориентация, той се разделя на секции. Съответно след като сте вмъкнала тази страница, Word е възприел две различни секции и им е задал отделна номерация.

  За да се оправи, се влиза във Footer-а. -> Page Number -> Format Page Numbers. Слага се отметка на Continue from previous section и готово.

  А иначе, започва от 0, защото в полето на Start at стои стойност 0, която може да бъде променена.

  Илияна:

  Получи се, благодаря за помощта.

  Маргарита Николова:

  Радвам се, че съм помогнала :)

  Илияна:

  Имаше такъв момент. Страницата с Landscape и тази след нея се получиха без номера (въпреки че се отчита тяхното наличие в общия брой). Махнах отметката Different first page и номерата се появиха. Явно за Word документът си остава разделен на секции и всяка секция си има своята първа страница. Малко ми се вижда объркано.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Това може да направите по следнния начин:

  Отидете на References ( снимка 1 позиция 1 ) в раздела footnotes ( снимка 1 позиция 2 ) и натиснете стрелката в долния десен ъгъл на раздела ( снимка 1 позиция 3).

  Снимка_1

  Следва да Ви се появи прозорец подобен на този на снимка 2 позиция 1.

  Сложете отметка на Endnotes ( снимка 2 позиция 2 ) и след това в раздела Format ( снимка 2 позиция 3 ) изберете стрелката на падащото меню Number format ( снимка 2 позиция 4 ) и след това изберете начина по който искате да изглеждат цифрите - римски, арабски ... или пък с буквено означение ( снимка 2 позиция 5 ). С Apply съответно приложете направените промени.

  Снимка_2


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.