Инсталиране и използване на правописна проверка в Word.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Винаги ли има правописна проверка на български език в Word?
Не. Може да се окаже, че не е инсталирана и трябва да се инсталира допълнително.
Да. Абсолютно винаги си има вградена правописна проверка на български език

Въпроси и отговори

 • Какво да направя, ако правописната проверка в Word не работи?

  Кирилка Станкова:

  Нямах инсталирана правописна проверка за български език в Word и реших да си я сваля. Повторих всички стъпки, дадени във видеото. Получи ми се съобщение, че всичко е ОК, но трябва да се рестартира Word. Излязох от програмата, но като влязох отново в Options срещу Bulgarian стои отново Not installed. Ако сте разбрали проблема, имате ли предположение къде съм допуснала грешка или съм пропуснала нещо?

  Христина Машева:

  Здравей,

  коя версия на Word използваш?
  Кирилка Станкова:

  Да, забравила съм да посоча. Работя с Word 2010.

  Христина Машева:

  От там идва проблема. При изтеглянето веднага те препраща към Proofing Tools за Word 2013. Трябва да намериш за по-ниска версия. Аз също ще потърся и ако намеря ще пиша. Другия вариант е да си инсталираш по-новия офис пакет 2013.

  Кирилка Станкова:

  Благодаря за изчерпателния отговор!

  Бойка Иванова:

  Как да премахна грешно записани изрази и добавени към речника. Има ли такава опция?

  Zenny:

  Здравейте, Бойка! Има опция за премахване на грешно записани думи в речника. От File ->Options->Proofing отивате на Custom Dictionary както е показано на първата картинка. Показва се прозорец с файла на речника CUSTOM.DOC (default). В меню по надолу може да изберете езика на речника, макар, че и да не го направите пак ще ви се появят всички думи. Цъкате на Edit Word List... . Показва се прозорче, в което може да намерите и изтриете думи, които желаете. Успех!

  Бойка Иванова:

  Благодаря за отговора! Наистина ми послужи! Весели празници!

 • От къде да изтеглим безплатен инструмент за правописна проверка

  Ваня Драганова:

  При мен се оказа, че няма инсталирана правописна проверка за БГ, а и 25$ от сайта на Microsoft ми се сториха неприемливи, така че потърсих и излезе този сайт, от който се сваля безплатно

  http://www.itechtics.com/office-2013-language-packs-free/
  Инсталира се бързо и по стандартния начин, на пръв поглед работи без проблем.
  Краси Кръстев:

  Здравей, Ваня.

  Добро допълнение може и аз да го тествам, въпреки че реално в сайта на Microsoft - Proofing Tool е free ( както е показано и във видеото и на снимката която качвам ) 
  Veselka Manavska:

  Има и български спелчекинг, който се казва "ItaEst". Инсталира се много лесно на по-стари версии на Word. Не създава никакви проблеми.
  Ето и линк: http://softvisia.com/download.php?view.831

 • Може ли да ми помогнете да инсталирам правилно правописната проверка на български?

  Галина Тасева:

  Работя с версия 2007 и въпреки,че изгледах няколко пъти урока и коментарите след него, не успях да настроя правописната проверка на български.Извинете ме, че поставям въпроса за пореден път!

  Дарина Иванова:

  Преди време използвах "Кирила Корект" - допълнителна програма за коригиране. Според мен е много добра. Бихте могли да опитате да я инсталирате. Един линк: http://www.cyrilla.bg/CyrillaCorrect2010.htm

  Иван Цукев:

  Галина, тази грешка се появява, ако има несъответствие между верията на Word и версията на Proofing tools. 

  Сравни ги, за да видиш дали няма разлика.

  "Кирила" се използваше преди много години, когато нямаше proofing tools. Аз бих поразгледал по-подробно какъв е проблема с proofing tools и предпочитам да инсталирам него.

  Но все пак ако не става с proofing tools и Кирила е решение.
  Veselka Manavska:

  "Кирила Корект" е най-добрата за български. Цената й за домашно ползване е 20 лв. (съвместимост с Windows 8.1 и MS Office 2013 - http://shop.bmg.bg/product.php?ProductID=1). Мисля, че се предоставя безплатно за сваляне на работещи в БАН с предоставяне на служебен код за достъп. Безплатната версия на "ItaEst" също е добра и лесна за инсталиране. Върши работа за по-стари версии на Widows и Word. Разработка е на Българска Асоциация за Компютърна Лингвистика - http://softvisia.com/download.php?view.831.

  Гинка Младенова:

  КАК ДА ЗАДЕЙСТВАМ ПРАВОПИСНАТА ПРОВЕРКА на бълг. език. -Версия 2013. Точни, последователни действия? Благодаря!

  Мария Русинова:

  Изтеглих както е показал инж.Кръстев, но отново ми показва ,че не е изтеглено.Използвам Windows 8.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Мария Русинова. Писала си под тема в която нямам коментар ... пиши под темата в която съм дал обяснение за тегленето за да видя за какво става дума и съответно ако мога да съм полезен с някакво разяснение.

  Елица Попова:

  Здравейте, и аз имам проблем с инсталирането на proofing tools. Офис пакетът е 2007, операционната 8.1. Свалих "Инструменти за проверка на Microsoft Office 2007 Service Pack 2 (SP2)", както и (SP1). И в двата случая получавам, че "няма засегнати продукти". (аналогино както при Г-жа Галина Тасева)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елица може да има разминаване във битовото издание на версиите, проверете колко бита е операционната система, проверете колко бита е версията на MS Office пакета, съответно вижте и тази на пакета - proofing tools

  Пробвайте и с SP 3 SP3_Proofing tools

  Съвета ми е ако имате възможност за инсталиране на MS Office 2013 го препоръчвам, има някои допълнителни неща в по - новите версии които вършат доста полезни неща.

  Елица Попова:

  Здравейте, Краси! Не стана и със SP3. Операционната система е 64 бита, но не знам къде да проверя колко бита е Офис пакета.

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да го провериш като отвориш един документ ( word, excel, power point ... ) и отидеш на MS Office бутона и там отиди на на resource мисля че беше ( сега в новите версии е Account ) и там в Resource трябва да се ориентираш трябва да има About MS Office кликни на него или ако има бутон до него и ще разбереш точно коя версия си инсталирала.

  Това е с което мога да помогна ... разтърсете се за други proofing tools из интернет , това е което мога да ви препоръчам. Имал съм подобен проблем с версия 2010 и съответно разрешението беше след търсене и пробване докато накрая просто намирах точно този който проработи. Обикновенно грешкат аидва от раминаване във битовете на версии, НО не е задължително.

  Изчистване на Registry файлове може също да помогне.

  Елица Попова:

  Здравейте, Краси! Благодаря за отделеното време. Това, което намирам като версия на Офис пакета е 12.0.6749.5000 SP3 MSO 12.0.6743.5000. В тези цифри ли е закодирана информацията за битовете? Все, едно...отчаях се... свалих поне 10тина варианта и нищо не работи. Изчистването на Регистри леко ме плаши, но само това остана...

 • Как да работя със стилус (писалка за таблет) на Word и Excel?

  Исмаил Исмаил:

  Искам да си взема таблет със стилус (писалка за таблет). Искам да пиша на ръка със стилус на български език и да конвертира текста директно в печатни букви. Проверих в интернет има на Английски език, проверих и Windows 10 функцията за стилус на български е неактивна, а на Английски си работи. Постоянно ще се работи на Word и Excel. Някакво решение на този проблем?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Исмаил.

  Пробвал ли си с руски ? Самия Win 10 на български ли ти е или поне "download - нал" ли си Language пакета на Български език който е за win 10 - снимка 1 ?

  Регионалните настройки на BG ли са ?

  Снимка_1

  Пробвай ако всичко е нагласена на български, да видиш какво ще се случи. Порпинцип когато става дума за български, нещата не са най - читавите, затова и първото нещо за кеото се сетих да те попитам е дали си пробвал с руски.

  Исмаил Исмаил:

  Да, сега пробвах на руски език и видях, че има пакет за сваляне на ръкопис на руски, но на български език няма. Windows-а не предлага такъв пакет за теглене. Дори когато Windows-a e на български пак не е налична тази функция. Пробвах да работя на руски и си работи и определено става и на български език. Благодаря Ви много!

  Стефани Стоянова:

  https://www.itechtics.com/office-2010-service-pack-2-sp2-direct-download-links/ За потребителите на MS 2010 ;)