Списъци с няколко нива. Особености и тънкости

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя е клавишната комбинация, чрез която можем да върнем едно ниво (наляво) при списъци?
shift и tab
tab
control и tab
 
Как може да дефинираме нов собствен стил за номерация на списък?
Ръчно въвеждаме текст пред всяко число
Чрез Define New Number Format и там въвеждаме текст пред числото
Изтриваме всякаква номерация и ръчно въвеждаме номерация и текст

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, влез в File ( MS бутона ) бутона след което влез в Options след което в Proofing ( позиция 2 на снимката ) след което в Auto Correct бутона ( позиция 3 ) след което в новоотворени прозорец отиди на раздела Auto Format as You Type  и виж дали има тик на Set left- and first- indent with tabs and backspaces (позиция 6 ), ако няма ( най - вероятно от това идва проблема ) тикче сложи и след това затвори последователно прозорците с ОК.Съжалявам че снимката е на версия 2007 а виждам че си написал че позлваш 2013, но наличния ми в момента компютър е с тази версия - настройките са идентични все пак, въпрос на малко по различен interface. Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Мариян Михайлов Русев:

  Благодаря за отделеното време на Краси !Изпълних точно указанията , но нищо не се промени.Така ,че въпроса защо tab и shift/tab местят текста само на дясно си остава

  Божана Дякова:

  Особеност се пише с 1н

  Веселка Димитрова:

  При мен е същото, както при Мариян Русев. Единственият начин за преместване на ляво е чрез backspace.

  Петър Триндев:

  При мен (Word 2007) има тикче на "Set left- and first- indent with tabs and backspaces" и клавишите работят както трябва. Може би, за да проработи тикчето трябва да се рестартира компютъра?! 

  Димитър:

  Increase Indent /ниво навътре/=Tab  &  Decrease Indent /ниво навън/=Shift+Tab

  Райна:

  Маркера трябва да е в началото на реда (Home), тогава Tab и Shift+Tab работят, а с Increase Indent и Decrease Indent винаги става

 • Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Вариантите за такава грешка са доста и така зададен въпроса на мен лично ми е малко трудно да отговоря директно какво може да си направил.. мога само да предполагам, затова ще ти кажа как най - бързо може да се справиш с този проблем.

  Маркирай си редовете в които имаш номерация и просто я задай наново.

  Ако пак не се появява опиши малко по - подробно проблема или прати файла на kr_krastev@abv.bg

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
 • Гинка Младевова - Как да въведа номериране 1

  Гинка Младенова:

  1.1, не успявам, когато натисна съответната иконка


  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай да селектираш целия текст и този който ще ти е на първи ред ( 1 ) и този на втори (1.1 ) и избери номерирането както съм посочил на снимка 1. Така първоначално Word ще ти номерира на всеки нов ред редовете с 1,2,3,4. ( снимка 2 ), тоест всичките редове ще са от първи ранг. След което редовете, които са втори ранг ги селектирай и им задай Increase Indent ( да минат с едно ниво надясно тоест 1.1, 1.2. ).Резултата е на снимка 3. Важно е когато искаш след 1 да имаш 1.1 реда който искаш да е 1.1. да си задала на Word да прдължава номерацията, както точно и ясно е показано и във видеото, ако номерацията започва отново от 1 ( снимка 4 ), като маркираш пак трите реда който искаш да са от втори ранг и им дадеш Increase Indent Word няма да ти позволи това да стане - снимка 5 - на нея се вижда че просто трите реда са малко по в дясно но номерацията вече не е 1.1, 1.2 и т.н.  ( това се получава с следствие на това че когато се избира такъв лист с иерархия задължително трябва над редовете който искаш да имаш номерация (1.1,1.2 например ) над този ред трябва задължително трябва да стой ред от по висок ранг, който да бъде свободен ( т.е. да си остане 1 например ), а редовете под него от втори ранг трябва да продължават неговата номерация.Моя съвет е да изгледате още веднъж видето и с обясненията по - горе от мен, да се опитате да хванете логиката на йеархичните номерации във Word.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Гинка Младенова:

  Благодаря ! Много често ми се налага да прилагам такава номерация.

  Yaneva:

  При мен стана веднага. Много необходим урок.

  Димитър:

  Изключително полезен урок, много добре и разбираемо показан. А материала е много приложим в форматирането на текстови документи.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, ( снимка 1 ) отиди на падащото меню и от там избери Define New Number Format.След което отиди на Define new Number Format и от NUmber Style избери А,Б,В ( български ).Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Тамара Гешева:

  Проблемът е точно във втората снимка - няма кирилица като избор - само цифри и латиница, както уточних във въпроса