Използване на маркери за параграфи. Изтриване на празна ненужна страница.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво се използва иконката (параграф) за скриване/показване на символите на форматиране?
За да видим какво е реалното форматиране на проблемен текст
За да се напълни документът ни със странни и нечетливи символи
За майтап с колегите в офиса, които не знаят какво прави тази иконка

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, отиваш на излишната страница ( снимка 1 ) може да си пуснала параграф едитор - а или не - след което натискаш Delete от клавиатурата и готово.Ако без да изкаш си въвела страница с insert page break , то тогава пускаш параграф едитор - а ( натискаш позиция 1 на снимка 1 ) и отиваш там където пише page break ( снимка 2 )  маркираш надписа и точките page break и след това отново delete от клавиатурата.Надявам се това е отговора на въпроса, ако не опиши малко по конкретно и сложи снимка.

  Стефка Цонева:

  Благодаря Ви! Хубаво лято! 

  Димитър:

  Здравейте. Да попитам за премахването на бяла страница. Този начин е много хитър, с параграфа. Но има ли и друг начин? Благодаря.

  Koprinka Kalcheva:

  Маркираш бялото поле с мишката и даваш Delete

  Вергиния Балиева:

  има и друг 

  П. Чардакова:

  Ако не иска да се изтрие, пробвайте с Control+BackSpace. Мисля, че това важи, само ако страниците са разделени с Page Break.

  Павлина Стаменова:

  Винаги работя при включен "Параграф", което спомага за перфектна работа - от техническа и естетична гледна точка.

  Геновева:

  Кое бяло поле да се маркира с мишката?

  Краси Кръстев:

  @Геновева, под бяло поле се има предвид да маркираш голямото празно постранство между два абзаца, т.к. се предполага че щом имаш такова голямо пространство, следва да имаш няколко Enter - a или пък Page break. Съответно маркирайки това пространство да може да изтриеш с Delete тези няколко Enter - a и Page Break ( като за Page Break не винаги се получава по този начин, защото в повечето случай не се маркира Page Break - така както съм го описал в коментара си по - горе ).

  Препоръката ми е когато имаш финално оформление на един документ, за да се ориентираш какво се случва с неговото оформяне и защо се случва, е да си пускаш Параграфа .

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Геновева:

  Благодаря, успях да си изтрия празния лист чрез параграфа.

  Нели Неделчева:

  Благодаря!

  Зоя Желязкова :

  Страница може да се изтрие също с кликване в края на Page break и след това с клик на Backspace.

  Филиз Велиева:

  Друг начин за изтриване на Blank page in Word e: 1. View 2. Navigation pane се слага отметка 3. Появява се отстрани прозорец със страниците и след това се избират празните страници и с backspace се изтриват.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук : https://support.microsoft.com/en-us/kb/901125 може да прегледаш стандартни и не толкова стандартни маркери - как изглеждат и съответно описание за всеки един от тях.

  Михаела Мемова:

  Много благодаря!

  Kirilka:

  Благодаря за уроците,изключително полезно!

  Милена Методиева:

  Благодаря.И уроците и коментарите са изключително добри и полезни

 • Дарина Иванова:

  Ако под табулация имате предвид отстъп на първи ред - да.

  След като маркирате всички параграфи (или само онези, за които искате отстъп на първа линия, с използване на помощен клавиш CTRL) от лента Home / Paragraph / в частта Indentation от падащия списък на Special избираме  First Line. След това можем да настроим числото (по подразбиране при мен е 1.25 см).

  Най-често написаният документ вече има някакви форматирания и общото прилагане на отстъп на първа линия може да доведе до разместване на други места. Тоест препоръчителен е последен оглед преди отпечатване. 

  !!!! И още една препоръка: работете с включен бутон Show/Hide - Покажи/Скрий непечатаемите символи. Така се вижда, ако има излишни интервали на места, които променят подредбата.

  Геновева:

  Къде се намира бутона Show/Hide?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Геновева. Става дума за бутона посочен на снимка 1.

  Снимка_1

  Геновева:

  Благодаря

 • На някой случвало ли се е? 

  Пенка Софрониева:

  Забелязах, че когато правя pdf. на документ с повече страници и е включен маркерът за параграф, то страниците на pdf. документа се увеличават с една. Когато изключа маркера и след това направя pdf. на същия документ, тогава броя на страниците на pdf. документа е същият като в doc.файла т.е.едно към едно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, на коя версия на Word забеляза този проблем и може ли един screenshot с пуснати маркерите за параграф.

  Пенка Софрониева:

  тук страниците са 58/58

  а когато включа маркерът за параграф стават 59/59. Всъщност проблемът с увеличаването на страниците се появява в самия docx. документ, и няма връзка с трансформирането му в pdf.

 • Здравейте, обработвам текстове създадени с Open Office и искам да изчистя няколкото  интервала използвани за отстъп на нов абзац. Има ли възможност да се автоматизира изтриването им. Пробвах с начално форматиране, но те остават.

  Petko Petkov:
    Късно следобед след занятията Джеферсън Томс влезе в едно автоматично кафене, за да пие кафе и да подготви уроците си. Седна на една маса, нареди грижливо философските книги пред себе си и тогава видя девойката, която даваше наставления на келнерите-роботи. Имаше тъмносиви очи и коса с цвета на ракетен огън. Тялото й бе слабо, но със сладки извивки, и като я зяпна, Томс усети буца да засяда на гърлото му и внезапно си спомни за есен, вечер, дъжд и светлина на свещи.
    Ето как любовта дойде при Джеферсън Томс. Макар и да бе обикновено доста сдържан млад мъж, той се оплака от обслужването на роботите, за да се срещне с нея. Когато тя се приближи до масата му, той едва можеше да говори, завладян от чувства. Въпреки това успя някак си да я покани да излязат заедно.
    Девойката, която се казваше Дорис, бе странно затрогната от ниския чернокос млад студент, че се съгласи веднага. И така започнаха мъките на Джеферсън Томс.
    Откри, че любовта е прекрасно нещо, и все пак изключително обезпокояващо, въпреки задълбочените му познания по философия. Но любовта бе нещо смущаващо дори в епохата на Томс, когато космически кораби прекосяваха бездните между световете, болестите бяха измрели, войната немислима и почти всички сериозни или маловажни проблеми бяха решени по образцов начин.
    Старата Земя бе в много по-добра форма откогато и да е било преди. Градовете й блестяха с пластмаса и неръждаема стомана. Все още запазените й гори бяха старателно поддържани островчета зеленина, в които човек можеше да отиде на пикник в пълна безопасност, тъй като всички зверове и насекоми бяха прибрани в чисти зоопаркове, пресъздаващи със завидно умение условията им на живот.
    Дори климатът на Земята бе регулиран, фермерите получаваха дажбата си дъжд между три и три и половина сутринта, хората се събираха на стадиони, за да гледат програма от залези, а веднъж годишно на специална арена се създаваше ураган като част от празненствата на Световния ден на мира.
  
  Емил:

  finde/replace or macros

  Petko Petkov:

  Все пак намерих решение макар и нестандартно. Текста се записва в .pdf на Open Office и отварям файла с MS Word. Като настроя текста на стандарт без отстъп за нов ред празните интервали се явяват като нов ред.

 • Как да защитя документ в Word с парола?

  Mila Georgieva-Petrova:

  Здравейте, може ли малко помощ как да защитя документ в Word, от кое меню се добавя парола? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Mila Georgieva-Petrova.

  Отидете на таб Review ( снимка 1 позиция 1 ) и там кликнете на Restrict Editing ( снимка 1 позиция 2 ), следва да се появи палета Restrict Editing ( снимка 1 позиция 3 ).

  Снимка_1

  Има три стъпки в които да ограничите промяната на документа. Най - общо:

  Снимка 2 позиция 1 - това е първата стъпка тя по отношение на разрешението за форматиране.

  Снимка 2 позиция 2 - това е втората стъпка, която касае промяна на текст. Може да забраните промените в текста. НО ( снимка 2 позиция 3 ) може и да маркирате текст и да дадете права на определни хора да го редактират, без да имат парола.

  Снимка 2 позиция 4 - тук вече може да зададем парола, която ако се знае от потребителя той може да премахне всякакъв вид забрани.

  Снимка_2

  Натискайки бутона Start Enforcing Protection ( снимка 3 позиция 1 ), може да зададете парола ( снимка 3 позция 2 ) с която да предпазите документа от промени от хора които не знаят съответно паролата.

  Снимка_3

  Има още доста опционалности по отношение на заключването на документа. Може да направите в сиво например абзациите, които сте оставили да могат да се променят от точно определени хора, дори и да не знаят паролата на документа.

  Ако имате нещо друго което търсите като опционалност по заключването на документите, пишете тук в тази тема от форума ще помогнем с каквото можем :).

  Mila Georgieva-Petrova:

  Благодаря много за изчерпателния отговор! Изключително полезно!

  Стела Павлова:

  И аз благодаря за изчерпателния отговор!