Въвеждане на сложни формули в Word

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да активирам иконата за писане на уравнения? При мен не е активна.

  Виктория Чобанова:

  Символите под иконата са активни, но самата икона за уравнения не е.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Виктория.


  Това на 99 % съм сигурен че се дължи на това че файла в който искаш да вкараш формулата е .doc , а НЕ .docx

  Провери дали е така ( виж какъв е файла в който искаш да вкараш формулите ).

  Ако е .doc ( Word 97 - 2003 Document - ) го save as - ни като .docx ( Word Document ) - снимка 1 позиця 1.

  И друго което е направи си настройките на Word такива че винаги когато натискаш Save или просто save - ваш при затваряне на документа, то документа да се записва като .docx - това става като отидеш на File бутона - снимка 2 позиция 1, след което отиваш на Options ( снимка 3 позиция 1 ), след това в новоотворилия се прозорец Word Options ( снимка 4 позиция 1 ) отиди на Save ( снимка 4 позиция 2 ) и на Save files in this format ( снимка 4 позиция 3 ) избери Word Document ( *.docx ) - снимка 4 позция 4.Това е препоръчителна настройка ... т.е. save на документа да е в .docx формат.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Красимира Иванова:

  Благодаря на г-н Цукев за подбраните теми и чудесното им представяне!

 • Как да наклоним буквите?

  Альоша Исаев:

  Здравейте, опитах се да дам наклон на буквите (позиция 1 и 2 ), както в формулата образец, но ми се получи само на буквите (позиция 3), които нямат функцията Script.

  Дарина Иванова:

  Ако правилно виждам, трябва да сте в полето "Type your equation here." Тогава по правило текстът си излиза наклонен както е в математическия запис. Ако се появява нормално изписан, вероятно е избрана настройка за въвеждане на текст. Трябва да се избере формула (или нещо друго, което е за математически изрази).

  Румяна Илиева:

  Извинявам се за намесата, но в урока q е прието за индекс, а то е множител - трябва да е на един ред с К. Мисля, че е по-правилно да се изпише по долния начин. K_n=Kq^n=K(1+p/100)^n

  Мария Юнакова:

  Благодаря ви за ясните указания и разяснения! Имам питане, което се отнася към изготвяне на напътствия или разяснения, както вие правите тук при отговор на въпросите. Как да използвам червените стрелки при показване или указване на дадено разяснение? Предварително ви благодаря!

  Альоша Исаев:

  Здравейте Мария Юнакова. В полето " Въпроси и отговори" има най отдолу "Как се прикачват изображения". Когато изпълните стъпките и стигнете до точка 5 в ляво има колона с икони, като третата от горе на долу е стрелка. Активирате я, отивате на копираната картина, цъкате с мишката за начало на стрелката и с провлачване към проблема оформяте стрелка номер 1. По аналогичен начин създавате следващите стрелки. Нагледно съм показал иконата в този линк: http://upload.aula.bg/screenshot36ed2f3-56e0e7c.jpg

  Краси Кръстев:

  Ето и едно видео:

  Markdown

  В него накратко е обяснено, какво точно се случва когато задаваме въпрос с изображение.

  И Мария Юнакова, ако мога да ви помоля, когато имате въпрос който не е по темата създавайте нова тема доста по подреден става форума пък и шанса за по-бърз отговор е по-голям.

  Мария Юнакова:

  Благодаря Ви! Извинявайте за малката бъркотия! Не се бях запознала със всички възможности на сайта, а и пробвах първото си участие във форума.

  Краси Кръстев:

  @Мария Юнакова

  Да няма проблем :) разбирам.

 • Как да сменя шрифта във формула?

  Илияна:

  Имам затруднение с преминаване от шрифта Cambria Mat, който автоматично се включва във формулите, към шрифта, който ползвам в останалата част на документа (в случая Times New Roman). Моля, помогнете.

  Дарина Иванова:

  Според мен трябва да остане такъв какъвто е - това е шрифта за формули. На глед е много близък до Times New Roman. Ако в полето за формула се набира текст, той може да се форматира без проблем.

  Никола Петров:

  Ако ползвате Microsoft Equation3,0 , то, след отварянето на прозореца, отидете на Style ,Define и Size, Define и може да променяте шрифта и големината. Дано е станало ясно! лек ден и успехи!

  Илияна:

  По-рано използвах точно това, което показвате. Сега в 2013-та версия на офис-пакета се инсталира някаква по-нова версия. Дали може алтернативно да се включи варианта 3.0?

  Никола Петров:

  Дано новата версия запази функциите, които имаше досега - не знам как е при новата. Ето къде е в MS Office 2010. Надявам се да са го запазили! Лек ден и успехи!

  Дарина Иванова:

  Да, наистина при използване на команда Insert / Object ... допуска избор на Microsoft Equation 3.0

  Илияна:

  Благодаря за информацията. Все пак не би трябвало по-нова версия да дава в някакво отношение по-малки възможности.