Тънкости при настройка за разпечатване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да разпечатвам текста по-голям?

  Исмаил Исмаил:

  Имам предварително форматиран документ и искам текста и другите елементи да разпечатвам по-големи. Например ако имам текст с големина 12 и 14 искам да ги разпечатвам по-големи пропорционално, все едно да станат на 16 и 18. Може би страниците ще са малко повече от оригиналния документ. Има ли някаква настройка това да се реши на етап разпечатване, а не да се копира текста отделно и да се форматира наново целият документ?

  Антон Иванов:

  Исмаил, това може да зависи и от драйвера на принтера, но в общия случай, мисля, няма такава възможност. Бих ти препоръчал да използваш стилове (не само в този случай, винаги е по-удобно и има много предимства), и преди печат увеличаваш размера на шрифтовете на тези два съответни стила, а след това просто не записваш промените във файла, освен ако не ти трябват по-големи за постоянно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Исмаил. 


  Имам едно малко по различно предложение от това на Антон, което мисля че е малко по - бързо и ми се е случвало да ползвам в практиката.

  Пак си ползвай стилове и така нататък ( даже да не кажа задължително с цел по лесно управление стила на документа впоследствие реално може да искаш само Normal стила да стане малко по голям но другите Title ,Heading да си останат същите тогава бих направил така както предлага антон) , НО ако искаш пропорционално цялостно увеличение на шрифта на документа би станало лесно поне според мен по следния начин :

  Главната идея е да селектираш всичкия текст ( например с клавишна комбинация Ctrl + A ) в документа ти и след това пропорционално да го увеличиш чрез бутона показан на снимка 1 - с него може пропорционално да увеличаваш шрифта , т.е. ако си маркирал целия текст натискайки бутона за увеличаване на шрифта то следва всеки един от шрифтовете да се покачи с един pt - шрифт 11 -> става на 12, ако имаш текст с шрифт 26 -> 27 натискайки още веднъж ще станат респективно 13 и 28 ( покачването с 1 или 2 ...3 pt при еднократно натискане на бутона е до настройка ).Така вече постигаш с два клика увеличаване на шрифта пропорционално в целия документ....принтираш.... и след това с другия бутон до него ( снимка 2 позиция 1 ) респективно го натискш толкова пъти колкото си натиснал този за увеличаването на шрифта и пак се връщаш в изходната ситуация т.е. имаш големина на шрифта такава каквато е била в началото преди да ползваш бутона за уголемяване.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Исмаил Исмаил:

  Здравейте, много благодаря на Краси и Антон за полезните отговори. Много полезен трик Краси не знаех, че с този бутон може да се уголеми или умали пропорционално текста.

  Антон Иванов:

  Полезно беше и за мен, Краси, благодаря! ;-) Не се бях сещал, че тези иконки могат да вършат работа и за целия текст и по-точно това, което си маркирал.

  Юлияна Борисова:

  Благодаря Краси! Знаех, че по този начин се коригира размера на шрифта, но не се бях сетила, че ако селектираме целия документ, тази промяна ше става пропорционално на оригиналното форматиране и ще запази разликите...Много полезен трик!

  Daniela:

  Винаги съм се питала защо в ексела има такава опция за увеличаване на формата, а в Word не е същото. В началото пробвах с Ctrl + A и увеличавах Font Size, но това Grow Font запазва настройките на текста.

 • Zenny:

  Здравейте, понеже в момента нямам много време просто ви направих снимки как да смените цвета на линията. Ако не е ясно нещо пишете и ще ви опиша с текст. Успех!

  Таня Вълкова:

  Много благодаря. Прекрасно е че може да попитам и почти веднага някой да ми отговори. Отново много благодаря. Прекрасен и нагледен отговор. Но имам още един въпрос от къде взимате стрелките с номерца в началото за онагледвяане на отговора.

  Zenny:

  Радвам се, че съм помогнала :-) Относно стрелките - Аула имат собствен инструмент, който ползвам при отговорите. Ето тук може да видите нагледно всички възможности - http://blog.aula.bg/aula-screenshot-2/ :-)

  Stanislava Gospodinova:

  Много благодаря. Прекрасно е че може да задам въпрос и почти веднага някой да ми отговори.