Антетка с различна визия само с няколко клика

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какъв параметър трябва да създадем във блока на антетката, за да направим различни визии за нея?
Visibility
Rotation
Visual block

Въпроси и отговори

 • Има ли възможност за създаване на йерархия от групи?

  Милена Христова:

  Здравейте, има ли възможност да създадем някаква йерархия в групирането. Пример: Искам да имам Sheet Sub Set - Идеен проект, в него два други Sub Set - Ревизия 1 и Ревизия 0, Съответно после Технически проект, и в него още две групи и т.н.?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милена.

  Идеята е супер!

  Попринцип не е проблем да създадеш Sub set структура на няколко нива (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Но трябва да се внимава, след това как се връзват полетата (fields) и да се има предвид условието един Sheet = един чертеж, което предразполага, че вече вмъкнат един sheet (Layout) в даден sheetset следва че ако искаме да го вмъкнем още веднъж, то ще трябва да направим копие на sheet-a.

  Освен това не бива да се пропуска и факта че задавайки името на обекта в sheetset - a то обикновено се задава в антетката, това име може да звучии по един начин в ИП, по друг в РП, може да смени по време на ревизиите.Освен това обикновено датата на издаване на проекта също се задава на ниво sheetset. Горните няколко насоки изхождат от това че Sheet set - a сам по себе си има Custom properties (снимка 2) - в който може да добавим полета, който са общо валидни или за Sheet set - a или за отделния sheet (снимка 3 позиции 1 и 2). Т.е всяко поле което е записано да вземе информация от Sheet set - a ще бъде променно за антетката, която присъства в чертежите.

  Например датата на предаване, която не искам да я пиша всеки път я връзвам към sheetset - a тя е там и е записана, появява се в антетката.Щом е вързнаа за някой ред от sheetset -a то значи че е общо валидна и не я променям, или записвам за чертежа. Какво би се случило ако трябва да я променя заради промяна заради ревизия или промяна на фазата на обекта. Променям я заради различната дата на предаване на ревизия 1, това се променя и в ревизия 0. Естествено може да се направи поле което да е кръстено резизия 2, да се направи тази промяна и в антетката ( по специално полето което е свързано с дадените за да се отрази. Това обаче е още едно нещо което трябва да се съобрази и да не се пропусне, иначе би довело до чудене защо не се случва.

  Горния пример е общовалиден за всичко което записвате в Custom Property на sheetset- a и го връзвате за самия sheetset за да не го пишете за всеки чертеж.

  Снимка_2

  Снимка_3

  Не е проблем, но трябва да се гледа и цялата концепция. Важното процеса да е опростен до малки съставни части и да ви пести време, съответно и други ресурси.

  Въпрос на гледна точка и глобална организация на целия обект.

  От практиката която имам сме действали винаги с различне sheetset за ИП, ако има нова ревизия за ИП пак правим отделен sheetset, за работния пак нов sheetset за ревизиите му пак нов sheetset. разбиваме на по-малки парченца, това разбиване позволява малко повече гъвкавост по отношения на промени и пести време.

  Милена Христова:

  Благодаря, така ще трябва явно с нов sheetset за всяка фаза. На мен ми се искаше в един да се събират всички фази с всички ревизии.

  Краси Кръстев:

  Може и така, програмта го позволява, въпрос на оганизация на процеса е, всеки може да подходи по удобен за него начин.