Конзола

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи конзолата?  
За разглеждане на HTML структурата
За разглеждане на CSS структурата  
За разглеждане резултатите от изпълнението на JavaScript  
За всичко изброено  
 
Какво представлява конзолата?
Инструмент на браузъра  
Външна JavaScript библиотека
Отделно приложение  

Въпроси и отговори

 • Какво означава изследване?

  Петър Петраков:

  Под изследване се разбира само четене на програмата създадена в случая с HTLM и CSS, или и редактиране? Може ли след като кликнем в "елементс" и в реда два пъти с мишката, да редактираме променлива или елемент, след което да го запишем вероятно с трите точки най-отпред в реда? В конзолата има ли възможност да се запише редактиран елемент от ред в програмата?

  Петър Петраков:

  Въпросът ми е, когато редактираме конзолата в интернет, без да знаем в кой сървър е поставена програмата, може ли тя да се запише вече като редактираната, и с отразената нова стойност, защото програмата не е компилирана, въпреки, че не знаем в кой сървър е, понеже JavaScript е открит скриптов език? То в такъв случай, как ще си защитим труда от чужди корекции?

  Борис Митев:

  Редакциите в конзолата не се запазват в програмния код. Те са направени за удобство при програмирането и тестването - един вид временни промени, за да се види някакъв резултат. Ако резултатът ви харесва - нанасяте промените в кода.

 • Кой елемент трябва да се инспектира, за да разберем в интернет в кой сървър е качена страницата (сайта), и адреса?

  Петър Петраков:

  Всеки потребител в интернет с компютър има адрес, този адрес може ли да се покаже в конзолата при инспектиране на даден елемент? Конкретно при социалните мрежи, когато си открием профил, той автоматично се разпространява и записва в няколко сървъра, или само в един централен сървър, който примерно е в САЩ?!

  Борис Митев:

  Тази информация не можете да получите от конзолата, ако програмистите не са я предвидили изрично. Гледайте на конзолата като средство за разглеждане на кода, който се изпълнява и възпроизвежда като страница в браузъра. Това е начин да разберете т.нар. frontend. Сървърите и базите данни са и трябва да останат скрити за такива инструменти, иначе това би представлявало огромна пролука в сигурността.

  Петър Петраков:

  ИП адреса го виждам под дос, но сървъра в който е сайта и доставчика на интернета вече се затруднявам как да разкодирам по цифрите.

  Петър Петраков:

  Скриването в сървърите вероятно е с друг език за програмиране, а не с HTML и CSS и JS, защото тези не се компилират, нали?

  Ivan Pukov:

  Ако искаш да разбереш , къде е разположен ( на кой сървър и коя хостинг компания) отиваш на сайта https://whois.icann.org или https://www.whois.com/whois/ въвеждаш домейна и ще покаже информация за дадения домейн ( от къде купен , колко дълго ще е активен , кой е хостинга и още куп информация. ) . Друг вариант е да му дадеш ping през cmd-то и по ИП да си набавиш нужното инфо