Обект Workbook - най-често използваните команди (methods). Референции за обект Workbook

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
В какъв формат ще се запише файл "Пример" в инструкцията ActiveWorkbook.SaveAs "Пример"?
Excel Workbook (*.xlsx)
във формата по подразбиране
 
За какво се използва точката на прекъсване (Break point)?
Временно спира изпълнението на процедурата
Извиква други процедури
 
Изберете коректната пълна референция на обект Workbook.
C:\MyDocuments\m3v12_start.xlsm
C:\MyDocuments\m3v12_start
MyDocuments\m3v12_start

Въпроси и отговори

 • Защо файлът не се записва на посоченото от мен място?

  Георги Ангелов:

  Здравейте,

  Изпълнявайки стъпка по стъпка инструкциите от лекцията се опитвам да запиша файла на D:\Excel\VBA Examples. Обаче след изпълнение на процедурата, файлът се записва в Documents на устройство C:, независимо че изрично съм указал съсвем друго място. Опитах да приложа printscrn на проблема, но в полето за задаване на въпрос след прилагане на повече от два printscrn-а става невъзможно дописването на въпроса и/или прилагане на повече printscrns. Опитвах няколко пъти и вече за пети път пиша въпроса си.

  Георги Ангелов:

  Продължавам с тестовете. С процедурата path_example виждам, че местоположението на файл ThisWorbook e D:\Excel\VBA BG. След това в процедура WorkBook_SaveAs_Close добавям ChDir ThisWorkBook.path и след стартиране на процедурата файла "Пример" се записва в C:\Documents. При положение, че пътя е един, защо файла не се записва там?!

  Димитринка Вълкова:

  Здравей Георги. Точно така, Thisworkbook.Path определя референцията или пътя (папката) на файла, от който се изпълнява процедурата. Но има една особеност папката се намира на устройството D. Обърни внимание устройството по подразбиране е С. Командата ChDir променя само текущата директория, но не и устройството, т.е. търси на устройство С папка VBA BG. Но тъй като на С: няма такава папка, файлът се записва на устройството и директорията по подразбиране, а това е C:\Documents. За да се запише в папка на друго устройство, най-напред трябва да се смени текущото устройство, командата е ChDrive "D" . Обърни внимание, името на устройството е заградено в двойна кавичка. След това команда ChDir ще смени и папката по подразбиране. Надявам се, че отговорих на въпроса ти. Но ако има нещо неясно, пиши.

  Колкото до показване на изображение, аз също имах проблеми и затова най-напред въвеждам текста. След това в ново поле показвам printscrn-a.

 • В какъв формат ще се запише файл "Пример" в инструкцията ActiveWorkbook.SaveAs "I?eia?"

  Светлин Стоянов:

  Здравейте, отново за въпрос от теста към урока, който е в заглавието на въпроса ми. В кавичките на инструкцията трябва да стои "Пример". Видях, че и в работната тетрадка печатната грешка е същата на същия въпрос. Да, подразбира се, но за да подържа курса високото ниво, трябва да изчистим тези грешчици. Само мен ли ме дразнят? :( Поздрави!