Релативен режим на Macro Recorder - Use Relative References

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Трябва ли да запишем отново макроса, когато се получи Run-time error?
Не, достатъчно е да редактираме макроса
Да, като внимаваме какви обекти записваме
 
Стойностите за аргументите на характеристиката (property) Offset са:
положителни и отрицателни числа
само положителни числа
само отрицателни числа

Въпроси и отговори

 • А дали да показваме?

  Peter:

  А дали да показваме тук решенията на задачите за домашна работа? :)  Peter:

  П.П. Упражнението е за следващия урок - :)

  Димитринка:

  Здравейте, упражненията в края на урока (домашната работа :-) ) са за самостоятелна работа и не е необходимо да ги показвате във форума на Аула, ако правилно съм разбрала "тук". В следващия урок показвам решение на задачата (това е за всеки урок със задача за самостоятелна работа). Една задача може да се изпълни по различни начини. Достатъчно е процедурата да се изпълнява коректно, без грешка, тогава това е вярното решение.

  Cvetelina Raykova:

  Здравейте, направих теста, но при мен стойностите за отместване са (1,0). Не разбрах защо при вас бяха (-2,-3), а при мен  (1,0).

  Cvetelina Raykova:

  Гледах отново урока и си отговорих на въпроса. Във вашия пример избирате клетка H5 при начало на записа на макроса и след това Е3, което прави точно 2 клетки нагоре по колоната и 3 клетки вляво по реда.

  Иван Тихов:

  Браво Цветелина, но не можах да разбера от какъв зор го прави преподавателя и какво общо има това с целта на урока.

  Асен Петров:

  Един лошо направен курс. Първо на преподавателя въобще не му прави впечатление, че от от маркираната клетка "G" всичко се премества на "D" но и дава "излишни" според мен обяснения от типа (от къде произхожда думата - дебъг) което едва ли някои го касае. Достатъчно е да се каже какво се определя с нея. Да не говорим, че трябваше да премина цял един модул за да намеря отговора на въпроса на който не бе отговорено в дадения урок.

  Диян Милев:

  Имам ексел 2007, затова ли не мога да отворя файловете?

  Краси Кръстев:

  @Диян Милев, какво точно се случва излиза ли някакво съобщение или просто не се отваря файла.Версията в случая не би трябвало да е проблем.

  Диян Милев:

  изписва ми: Excel cannot open the file 'm1v12_final.xlsm.xlsx'because the file format or file extension is not valid. Verify that the file has not been corrupted and that the file extension matches the format of the file.

  Краси Кръстев:

  @Диян Милев, проблема определено не е във версията, симулирах проблема, който се е получил и то на 2016 версия - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Не знам какво точно как е станало, но се е записано друго разширение на документа при теб, а именно " m1v12_final.xlsm.xlsx " ( снимка 2 позиция 1 ) накрая на трябва да бъде xlsm разширението, а не както по - горе е записано .xlsm.xlsx, което предразполага разширение .xlsx което няма как да се отвори при положени че файла е със записан макрос вътре в самия него.

  Снимка_2

  Трябва да е само xlsm ( снимка 3 позиция 1 ), защото файла съдържа макрос в себе си.

  Снимка_3

  И вече няма да го има проблема при отварянето на файла.

  Снимка_4

  Странно как при теб се е получило .xlsx файла при положение че още при свалянето на файла от Aula директно се свали както трябва - m1v12_final.xlsm .

  Надявам се да сме разрешили казуса.

  Диян Милев:

  Здравейте Краси Кръстев, обмислям как да сваля фаила така че да няма " .xlsx ". Мисля да ли няма някакви настройки при сваляне на файлове от браузера...

  Диян Милев:

  Дали защото влизам в моят PC като users, не като administrator и затова по подразбиране и защита да ми се сваля файла с окончанието xlsx ?

  Диян Милев:

  Разбрах, свалих файла от друг браузър (chrome).Taка вече ми излиза само с окончанието "xlsm"

  Краси Кръстев:

  Препоръката ми е да ползваш основно Chome за browser, когато си в Aula.

  Диян Милев:

  Да, много защити има Мozilla browser благодаря