Премахване на фон от снимка в PowerPoint

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Remove Background ни дава възможност да:
премахнем фона на картинката
да изтрием всички ефекти, които са сложени до този момент
да махнем фона на презентацията
 
Какво прави Shrapness ?
замъглява или "изостря" цветовете в снимката
добавя ефект на мозайка на изображението

Въпроси и отговори

 • Георги Кондев:

  Във версия 2007 няма такъв бутон и тази опция не съществува. Желателно е преминаването към по- нова версия.

  Георги Кондев:

  Още щом отворите PowerPoint под първия слайд ще откриете бяло поле, в което пише "Щракнете, за да добавите бележки". Това поле може да се коригира и да става по- голямо, според вашите предпочитания. Щом щракнете в него горния надпис изчезва и можете да пишете вашите бележки. :) Успехи!

  Ели Петрова:

  благодаря Ви, получи се!

  Tzenka Dimitrova:

  Защо не мога с Ctrl и x да прехвърля текста в Бележки? С версия 2010 съм.

  Георги Кондев:

  Здравейте. С ctrl + x Изрязваме обекта и го поставяме с ctrl + v. Надявам се да съм бил полезен. Успехи! :)

  Tzenka Dimitrova:

  Благодаря! Ясно ми е това, но просто при мен не става.


  Георги Кондев:

  Тогава използвайте класическия метод: маркирате текста, който искате да преместите, десен бутон на мишката върху него, от падащото меню избирате "Изрязване", след което щраквате в полето за бележки с десен бутон и избирате "Поставяне". Това би трябвало да проработи. Успехи!  

  Tzenka Dimitrova:

  С изрязването нямам проблем, обаче ми поставя текста не в бележки, а пак в слайда, ето как:

  С версия 2010 съм.


  Георги Кондев:

  Здравейте. По всяка вероятност се получава така, защото маркирате текста като щраквате с десен бутон на мишката върху правоъгълното поле, което обгражда полето за текст. Опитайте да маркирате текста по добрия стар начин: отидете с маркера на мишката в горния ляв ъгъл (между знака за водещ символ-точка и 2 чаши вода). Щраквате с ляв бутон на мишката, задържате и провлачвате надолу докато се маркира текста. След това вече знаете как да постъпите. Успехи!

  Tzenka Dimitrova:

  Благодаря!

  Tzenka Dimitrova:

  Изпробвах съвета, получи се! Още веднъж благодаря!

 • Дарина Иванова:

  Вариант за отстраняване на едноцветен фон във версия 2007 е от Format на Picture Tools, инструмент Color / Set Transparent Color. Недостатък при разнотонови фонове е, че може да се приложи само върху един цветови диапазон, а не може да се наслагва. 

  свобода василева:

  Здравейте! Натъкнах се на същия проблем. Прочетох препоръките и съм наясно какво трябва да правя. Благодаря!

  Paro Geroff:

  Във версия 2007 опитайте от Picture Tools  ----> Format ---> Recolor ---> Set transparent Color.  Инструмент Color в раздела Picture Tools, Format на версия 2007 няма.

  Алмерия Монева:

  Възможно ли след като сме премахнали фона на дадено изображение,  да го сменим с друг фон и как може да стане тази смяна на фонове?

  Дарина Иванова:

  Ако се използва програма Photoshop се използват слоеве и фона и изображението са различни слоева. Тук могат да се направят 2 картинки една върху друга (които не се припокриват изцяло) и се избере последователност в наслагването.

  Алмерия Монева:

  Благодаря!  Сигурно ще пробвам това наслагване.. Мислех си, че може да има  някаква хитринка, която да  вземе нещо от  Photoshop  и да го приложи, но...не всички мечти и представи са действителни...

  Дарина Иванова:

  Когато има няколко изображения могат да се обединят в едно чрез групиране.

  Diana Taskova:

  На мен не ми се получава премахването на фона с опцията Picture Tools ----> Format ---> Recolor ---> Set transparent Color. Премахва се само част от фона, не изцяло, къде бъркам?

  Дарина Иванова:

  Не бъркате - тази възможност е подходяща за едноцветни фонове. Изтрива се само онази част от фона, която съвпада изцяло с цвета от първото кликване с мишката.

 • Какъв е смисъла на прехвърлянето на текста в полето за бележки и Защо не мога да премахна фона на някои снимки?

  Румяна Търпова:

  Бих искала да попитам за смисъла на прехвърлянето на текста в полето за бележки и 

  защо за някои от бързите стилове за картини не може да се премахне фона.
  Краси Кръстев:

  Здравейте,


  Относно първия въпрос. 
  Понякога когато не искаме да натоварваме публиката с много текст върху самия слайд, който текст всички тръгват да четат и не слушат лектора, следва на слайда да има само една две думи и картинка.За подсещане на лектора по време на самата презентация текста се слага в Notes.Notes ( бележки ) не са видими за публиката по време на самата презентация, а само за лектора, който се подсеща с тях какво точно трябва да каже за захарта в случая.
  Не искам да навлизам в подробности кога точно се използват Notes, кога се налага в слайда да има повече текстова информация, кога се налага да има само картинка .... в курса освен работата с Power Point, много ясно са посочените техники за самото презентиране на това което сме направили в Power Point.

  Относно втория въпрос.

  Може ли малко по - конкретен пример за снимка на която искаш да махнете
  фона ( ако качите една снимка, при която не се получава премахването на фона  тук във форума ще е най - добре ).

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
 • Как да направя графика, закоято имам графичната част, НО нямам базата от цифрови данни?

  Илияна:

  За един постер трябва да използвам графики, които съм правила отдавна и ги имам на хартия. Изгубила съм първичните данни. Имам единствената идея да сканирам графиките от хартията, след което да подобря качеството, като премахна фона. Ако някой може да ме посъветва нещо, ще съм благодарна.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Mоже ли да постигнеш същата графика с малък набор от данни?

  Идеята е малка база от данни, но постигане на същата графика - но направена през Excel, Powerpoint, макар и да не е чак толкова подробна, но вида и да е същия.

  Вариант е след като я сканираш да изпозлваш някоя вектрона програма и да я дигитализираш.

  Илияна:

  Графиките са тримерни (3D surface). Мисля, че не бих могла да ги дигитализирам, нито да апроксимирам по малък брой точки. Идеята със сканирането и последваща обработка много ли е отчаяна и ненадеждна? Още нямам куража да опитам. Иначе като вид графиките са ОК, въпреки че са правени на по-стар софтуер.

  Краси Кръстев:

  Сложи една снимка ако си ги сканирала да ги видим тези графики, ако не е проблем.

 • Защо не успявам да запазя направените промени в Background Removal с Keep Changes?

  Ева:

  Здравейте,

  Натъквам се на следния проблем - посочвам зоните на снимката, които искам да останант след премахването на фона, но натискайки "Keep Changes", направените промени не се запазват, т.е. снимката се връща с първоначалното положение със запазен фон. Някой има ли идея на какво се дължи това?

  Поздрави!

  Боряна Велева:

  Здравей! Пробвай с личен документ, избери си изображение и приложи същите стъпки, които са показани в урока. При мен така се получи докато се упражнявах.

  Ева:

  Здравей, Боряна!

  Благодаря за отгвора! Наистина не разбирам какво имаш предвид с "пробвай с личен документ", но сега опитах да вкарам като Screenshot изображение, на което успях да премахна фона и да запазя така.

  Не знам защо не се получаваше първия път. Ако някой има идея, моля да я сподели, за да знаем, ако се получи в бъдеще пак.

  Поздрави!

  Viktoria:

  Ева, и при мен не се получи първия път, но това, което забелязах е че преди Remove Background, не бях направила Reset Picture. След това се получи. Може би се дължи на това.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, когато излезнеш от режима на премахване на фона директно / или да те попита / да запазиш промените.