Видове колонни диаграми. Опростяване на претрупани диаграми

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
 Как можем да пренаредим и разпределим данните?
Чрез Duplicate Slide
Чрез Transitions
Чрез Arrange
Чрез Replace
 
Какъв тип данни се представят в колонната диаграма?
Данни по тримесечие, разпределени по категории
Данни по месец, разпределени по цветови групи
Данни по графи, разпределени според честотата си
Данни по подразбиране, разпределени в три колони

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, може ли само преди да дам отговор да уточним за кой тип диаграми тренд линията не ти е активна.

  Моето предположение е че става дума за колонии диаграми от типа Stack ( тези които са с натрупване  - снимка 1 ) ако е този тип при него тренд линията се прави по малко по "заобиколен" начин.
  Потвърди ако там е проблема да ти покажа начин за справяне с този проблем.
  Валентина Кръстева:

  Липсва изобщо при колонните диаграми. Но установих че ако в Excel-ския файл променя колонната диаграма в линейна и след това я копирам във файл на PowerPoin, и след това променя пак линейната диаграма в колонна - тогава  опцията за трендовата линия вече е активна!!! Явно трябва първо да е налична в Excel файла!

 • Как да добавя хоризонтална линия в диаграмата с определена стойност?

  Iva:

  Да речем, че имаме таргет за продажби от 120 000лв. Как можем да добавим нова хоризонтална линия в диаграмата, която да показва този таргет? Много благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Iva.

  Да може да се постигне по няколко начина.

  Тук може в тази тема: Как да удебеля само отделни линии от координатната мрежа (-5% и 5%) показани на графиката?

  има описание как може да стане това.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата към която те препратих.

  Никола Петров:

  И от мен: Лек ден и успехи!

  Формулите: Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Формулите: Лек ден и успехи!

  Iva:

  Здравей Никола, как се появява тази червена пунктирана линия и плъзгачът от дясно?

  Никола Петров:

  Трябва да имате активиран Developer(Разработчик). Ето откъде може да направите това. Стрелка 5 показва мястото, където ще се появи. Ако го имате активиран, от него се избира показаното: ![](http://upload.aula.bg/screenshot3c3dd9a-c151657b.jpg Чертаем формата на избрано от нас място и след това натискаме десен бутон.Отваря се прозореца Format Control и правим показаните настройки Правим диаграмата от очертаните данни. Избира се и получаваме диаграмата. Маркираме една от червените колони и правим показаните настройки За отваряне на прозореца Format Data Series натискаме десен бутон. Избираме синя колона, натискаме десен бутон и избираме Select Data. От прозореца Select Data Source избираме Add. В новият прозорец Edit Series пишем име по избор, а във Series Values - клетка I2,(или друга, според конкретния случай) като я правим абсолютна с натискане на клавиша F4 и натискаме ОК. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Iva, стана доста претрупано, за което се извинявам, затова да разделим въпроса на две! Да направим диаграмата Вижда се таблицата с данните и формулата. Маркираме цялата таблица, отиваме на Insert и избираме диаграмата Вижда семаркираната червена колона. Натискаме комбинацията Ctrl+1 и се отваря прозореца Format Data Series - в него изтегляме плъзгача на Series Overlap надясно докрай и затваряме прозореца. Маркираме диаграмата и от менюто Design на Chart Tools избираме Select Data. В него натискаме Add и в прозореца Edit Series пишем някакво име, а в полето Series Value избираме клетка J3( в този случай) и натискаме ОК и още веднъж ОК в прозореца Select Data Source Маркираме зелената колона и с десен бутон избираме Change Series Chart Type. От прозореца избираме показания вид диаграма Натискаме ОК. Зелената колона става, както се вижда. Маркираме я и от менюто Layout избираме Error Bars, More Error Bars Options. След маркирането, натискаме десен бутон и се показва прозорецът Format Error Bars. Отнего избираме Custom и натискаме Specify Values.Отваря се прозореца Custom Error Bars. За положителна стойност, след изтриване на маркираното, пишем 11, а за отрицателна - 0(нула). Натискаме ОК. Затваряме прозореца Вижда се променената стойност на ординатата - 600. Затваряме прозореца

  Избираме цвят и стил на линията. Да направим Scroll-лентата.Отиваме в Developer,Insert и избираме показаното Курсорът се превръща в малко плюсче, с което чертаем тесен правоъгълник на място, където решим(винаги може да го преместим). С десен бутон се отваря падащо меню, от което избираме показаното и се отваря нов прозорец. Правим настройки, както е показано Маркираме клетка К3(или друга, според случая) за Cell Link. Натискаме ОК. Вижда се формулата в клетка J3. Надявам се да е станало ясно! Пишете, ако има проблем! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Iva, стана доста претрупано, за което се извинявам, затова да разделим въпроса на две! Да направим диаграмата Вижда се таблицата с данните и формулата. Маркираме цялата таблица, отиваме на Insert и избираме диаграмата Вижда семаркираната червена колона. Натискаме комбинацията Ctrl+1 и се отваря прозореца Format Data Series - в него изтегляме плъзгача на Series Overlap надясно докрай и затваряме прозореца. Маркираме диаграмата и от менюто Design на Chart Tools избираме Select Data. В него натискаме Add и в прозореца Edit Series пишем някакво име, а в полето Series Value избираме клетка J3( в този случай) и натискаме ОК и още веднъж ОК в прозореца Select Data Source Маркираме зелената колона и с десен бутон избираме Change Series Chart Type. От прозореца избираме показания вид диаграма Натискаме ОК.

  Никола Петров:

  Зелената колона става, както се вижда. Маркираме я и от менюто Layout избираме Error Bars, More Error Bars Options. След маркирането, натискаме десен бутон и се показва прозорецът Format Error Bars. Отнего избираме Custom и натискаме Specify Values.Отваря се прозореца Custom Error Bars. За положителна стойност, след изтриване на маркираното, пишем 11, а за отрицателна - 0(нула). Натискаме ОК. Затваряме прозореца Вижда се променената стойност на ординатата - 600. Затваряме прозореца

  Никола Петров:

  Избираме цвят и стил на линията. Да направим Scroll-лентата.Отиваме в Developer,Insert и избираме показаното Курсорът се превръща в малко плюсче, с което чертаем тесен правоъгълник на място, където решим(винаги може да го преместим). С десен бутон се отваря падащо меню, от което избираме показаното и се отваря нов прозорец. Правим настройки, както е показано Маркираме клетка К3(или друга, според случая) за Cell Link. Натискаме ОК. Вижда се формулата в клетка J3. Надявам се да е станало ясно! Пишете, ако има проблем! Лек ден и успехи!

  Iva:

  Благодаря много!

  Никола Петров:

  Да добавя, че когато изберем показаното, почнем да чертаем правоъгълника и натиснем бутона Alt, има възможност за прикрепяне(прилепване) "snap" на размерите на правоъгълника по размерите на реда или колоната, дори и да не сме изтеглили курсора до пресечната точка на мрежата Gridlines! За преместване, натискаме Ctrl и стрелка за съответната посока. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Една друга диаграма: Променете стойността в клетка С2 и ще видите промяната в клетки D5:D30 и изместване на target линията. Лек ден и успехи!