Revit Structure. Какво е и за какво се използва?

Ако сте строителен инженер-конструктор, то най-вероятно вече сте чували за Revit.

Ако обаче сте го отворили, вероятно сте направили грешката, която почти всички правят при първия си досег с програмата – заторили сте го и сте се върнали към AutoCAD.

Не сте сами и много хора правят тези „първи стъпки“ с Ревит. Основната заблуда е, че това е „по-новата версия на AutoCAD“ и има очакване, че с малко проба-грешка ще се „upgrade“-нем към Ревит. За съжаление няма да стане.

Revit е изцяло нова парадигма и изисква изцяло ново мислене.

Но нека видим защо Revit заслужава внимание?

Според годишния доклада на базираната във Великобритания NBS (National Building Specification), през 2011г. само 13% от участниците са използвали BIM инструменти. През 2020г. това число се е увеличило на 73%, като 50% от тях използват софтуера Revit. Най-интересното е, че тези участници са били с различни професии, чиято работа изисква 3D моделиране, а не само архитекти.

Ако се върнем назад във времето може да видим през каква трансформация преминават архитектурната, инженерната и строителната индустрия. Нейното начало започва през 80-те години с въвеждането на AutoCAD – софтуерен продукт, който позволи на инженерите да създават по-детайлни чертежи на строителните си проекти. В България този процес започна края на 90-години и началото на 2000-та година вече малко проектанти чертаеха на ръка.

През следващите години тази концепция се разви в нещо много по-комплексно и практично – building information modeling (BIM) или строително информационен модел. Това е цялостен работен процес, който се използва за създаване и управление на данни по време на процеса на проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация.

Идеята е BIM да интегрира в един модел всички специалности, възложител и изпълнител в реално време. Все още не сме там, но това е посоката.

Ако сте забелязали преди години как доста архитекти харесваха ArchiCAD и обясняваха колко „дървен“ е AutoCAD, то е основно, защото ArchiCAD е първият популярен BIM софтуер в България.

Autodesk нямаше как да ги оставят без и те да вземат част то баницата, която се очертава да е доста голяма и поради това запретнаха ръкави и натиснаха здраво към BIM, като закупиха Revit и започнаха да го развиват с пълна скорост.

Фокусът към различните специалности – архитекти, конструктори и модула MEP (ОВК, електро, ВиК) направи бързо Revit предпочитаният BIM софтуер не само в света, но и в България.

Какво е всъщност е Revit?

Revit е BIM софтуер, който дава възможността да се управляват всички аспекти на строителния проект – от концепцията и планирането до изпълнението и поддръжката. Revit е едно от най-популярните BIM решения, което излиза от простите 2D чертежи и предлага 3D моделиране и документиране на архитектура, конструкции, ВиК, електро и ОВК. С това Revit предоставя едно цялостно решение, което покрива целия жизнен цикъл на проекта – от най-ранните етапи на проектиране до самото изграждане. Също така софтуерът позволява на многофункционални екипи да работят с единен, актуален набор от данни. Освен това Revit е облачна платформа, която позволява на екипите да си сътрудничат ефективно и в реално време.

Това, че Revit намира приложение във всеки един етап от строителния проект го прави незаменим за всички участници в него – от изпълнителни директори и ръководители на проекти до архитекти и дори работници на терен. Всеки може да използва Revit, за да подобри своята работа и представяне. Нека разгледаме кои са тези функционалности на софтуера, които го отличават от останалите.

За какво служи Revit за конструкции?

Revit Structure, както Revit Architecture и Revit MEP бяха отделни софтуери, но Autodesk ги обединиха в един общ, като разбира се никой не използва абсолютно всички инструменти, а всеки специалист работи с това, което е характерно за неговата специалност.

Трудно може да се опишат всички възможности на Ревит, но ето 4 основни функционалности, които заслужават внимание.

1. Създаване на 3D модел

3D моделът се създава най-лесно от архитектурен Revit модел, но може да се ползват и DWG подложки. Тук съществената разлика с AutoCAD е, че се ползват обекти.

Докато в AutoCAD най-грубо казано чертаете правоъгълник и го кръщавате „плоча“ или „колона“, в Revit имате обект „плоча“, „греда“ или „колона“ и всеки обект има своите специфични свойства.

Ако и архитектът и конструкторът работят в Revit, предимствата на софтуерът започват да изпъкват, защото взаимно си пестят време по синхронизация на модела.

2. Създаване на аналитичен модел

Едно от предимствата на 3D модел за конструкции в Revit е, че може да създадете и аналитичния модел с натоварвания за изчисления. Целта на Revit не е да прави изчисления, но може да експортирате геометрията и натоварванията чрез различни стандарти като IFC към предпочитания софтуер от вас за изчисления.

Разбира се, връзкатa към Autodesk Robot Structural Analysis е с най-добра интеграция и ако ползвате Robot ще си спестите най-много време и усилия.

Пример на модел, който е експортиран от Revit в Autodesk Robot Structural Analysis.

3. Строителна документация

В крайна сметка всеки проект завършва с чертежи и количествени сметки. Тук идва и силата на параметричното моделиране, при което дори да сте завършили проекта си, ако направите промени по основния модел, това директно се отразява върху вашите чертежи и таблици със количества.

Външният вид на детайли, кофражни планове и армировъчни планове зависи от вашите изисквания и може да се направи както в Revit, така и да се експортира към AutoCAD, където да си довършите чертежите с познатите ви инструменти. Тук има и доста плъгини, които може да предпочетете да ползвате. Кой вариант ще изберете зависи от вас, като в един идеален свят всичките ви чертежи са само в Revit и не ползвате различни софтуери за чертежи.

Цялата информация, която се използва за създаване на модел в Revit, се съхранява в една база данни. Това означава, че когато правите промяна в модела, базата данни се актуализира. Промените се пренасят в целия модел, позволявайки автоматизация и правейки процеса на проектиране на сградата по-ефективен.

4. Сътрудничество между специалности

Коя от тези подложки е последната?

  • arhitektura-podlojka-korekcia.dwg
  • arhitektura-podlojka-v2.dwg
  • arhitektura-podlojka-posledno.dwg
  • arhitektura-podlojka-final.dwg
  • arhitektura-podlojka-nova.dwg
  • arhitektura-podlojka-🤯.dwg

Нищо не може да се сравни с болката да си ползвал грешната подложка или да си завършил проекта и по имейл да получиш от архитекта „една малка корекция“. Ако заедно с архитекта работите с Revit, тези болки няма да изчезнат на 100%, но ще бъдат сериозно намалени.

Една от най-съществените разлики между Revit и AutoCAD е възможността множество потребители да работят върху един и същ модел на Revit едновременно, за разлика от AutoCAD, където всеки специалист си работи на неговия dwg файл. В Revit, потребителите могат да накарат промените на своя модел да се отразят върху този „централен“ модел. Същевременно обаче могат да изтеглят всички промени от същия „централен“ модел, направени от техни колеги, в тяхното „локално“ копие на модела. Този процес позволява пълна съвместна функционалност за екипа на проекта.

Оперативната съвместимост на Revit с други софтуери на Autodesk, като AutoCAD, заедно с обширните плъгини, създадени от други софтуерни компании и приложения, спомага за улесняване на сътрудничеството между множество екипи и дисциплини.

Как да научим Revit?

Може да стартирате директно с курс за Revit конструкции, но горещо ви препоръчваме преди да започнете да градите етажите, да си изградите стабилен фундамент. За това от Аула препоръчваме да минете първо основния курс за BIM, който е основно архитектурни примери, без конструкции и след това да надградите със специфичните знания за Revit конструкции.

One thought to “Revit Structure. Какво е и за какво се използва?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.