Работа с рулърс(rulers) и гайд линии(guide lines)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Можем ли да имаме отделни рулари за всеки лист и как можем да направим това?
Не можем да имаме рулари на всеки лист. Имаме един рулър, който започва от единия лист и продължава по дължината на другия.
Да, може да имаме рулъри на всеки лист. Отиваме в менюто View, откъдето избираме Ruler per page.
Да, може да имаме рулъри на всеки лист. Отиваме върху един от двата рулъра, кликаме с десен бутон на мишката и избираме Ruler per page.

Въпроси и отговори

 • Защо когато избера Ruler On Spine, няма видима промяна?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравейте , когато избера опцията Ruler On Spine, 0-та не застава посредата между двете полета, няма никаква промяна. Знаете ли от къде може да идва проблема? Работя с CC 2014

  Toni:

  Здраавей, Петя.  Пробвах и на версия CC2014 и няма проблем при мен.  


  Кога Ruler On Spine няма да работи?

  1)  ако документа е създаваден с facing pages :

  -  но ако някоя от опциите Allow Documents pages to shuffle или Allow Selected Spreads to shuffle е отмаркирана и страниците са разместени ( наприметр виждаш 2 страници една до друга, но те се намират отляво или отдясно на ограничението за Spine - това можеш да го видиш в Page panel) тогава Ruller on spine  не работи правилно.

  2) ако не работим с facing pages:

  - ако някоя от опциите Allow Documents pages to shuffle или Allow Selected Spreads to shuffle e отмаркирана, което ти позволява да поставиш две страници една до друга.  Отново ще виждаш в панела Pages двете страници, но реално това не е Spread, и опцията Ruler On Spine няма да работи правилно.

  Надявам се да ти бях полезна :)


  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Благодаря Тони! Като отворих нов документ и пробвах стана, от само себе си :)

  Mariela Rangelova:

  Здравейте! Може ли някой да ми препоръча или изпрати линк, от където мога да изтегля Indesign Portable версия, тъй като нямам представа как да инсталирам програмата и до колко са без вируси качените предложения в Замунда?

  Stefi:

  Здравей, Мариела! Аз използвам продуктите на Adobe от "ChingLiu". В тях няма портейбъл версия, но той много добре е обяснил как да се инсталират правилно програмите, чрез картинки. Много е лесно и е показано всичко стъпка, по стъпка. Аз съм доволна от тях, тъй като не крашват, както повечето качени в замунда. Изключително неприятно е да правиш нещо 2 часа и програмата да се затвори без да си запаметил работата си. Другото е, че няма нужда да се притесняваш от вируси. Аз използвам програмите му от 2-3 години вече и не съм имала проблеми. Надявам се да съм ти била от полза.

  Веселина Грозева:

  Здравейте! Аз също търсех да си инсталирам програмата преди да започна курса, но не я намерих и в момента съм на try версията от Adobe. Но там е за 30 дена! Стефи, потърсих сайта, който споменавате, но... нещо не се справих. Може ли малко помощ за намирането!

 •  Защо ми се появяват 2 листа?

  Цвета Попова:

  Защо ми се появяват 2 листа,а не както при вас 1? Къде бъркам в настройката на листа?

  Цвета Попова:

  Разбрах  коя опция ми е била маркирана,след като стигнах до 2 та минута от видеото,т.е. при мен беше обратното-следващата опция.

 • Защо не мога да изтрия Guide линиите?

  Цвета Попова:

  Защо не мога да изтрия Guide линиите?

  Toni:

  Здравейте.  Проверете дали не сте заключили Guide линиите. Не трява да имете тикче пред Lock guides. Може да изполвате и клавишната комбинация от Cntr+Alt+;

 • Светлана:

  Рулърсите показват размерите - обикновено на листа, но могат да се използват така, че да показват размерите на конкретен обект например. Може да се настройват мерните единици, с които искаме да работим и въобще са много полезни. Във видеоурока за рулърсите и гайдлиниите всичко е обяснено ясно и просто.

 • Как да въведа снимка в InDesign?

  Поля Първанова:

  Със сигурност въпроса ми няма да е на място, но нямам търпение да се упражня върху нещо свое. Как се въвежда снимка в InDesign? Аз съм от скоро в курса, но смятам че е страхотен!

 • Може ли да ми обясните по подробно за какво точно служат гайд лините? 

  Емин:

  Може ли някой да ми обясни за какво точно служат гайд линиите в ин дизайн?

  Благодаря предварително!

  Ели:
  1. Улесняват наместването и подравняването на изображенията
  2. Подобряват изгледа на страницата, която се създава.
  Ели:
  1. Изключително ценен помощник в работата на всеки дизайнер