Kaкво са Спот цветовете (Spot colors)?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Koй е най-добрият начин за преминаване от Спот цвят (Spot color) към CMYK (Process color)?
oт New Color Swatch избираме за режим Pantone color bridge coated, след което въвеждаме цвета, който искаме да конвертираме
избираме цвета, който искаме да конвертираме от панела Swatch, след което за цветен режим избираме CMYK, a oт Color type избираме Process 
избираме цвета, който искаме да конвертираме от панела Swatch, след което за цветен режим избираме CMYK, a oт Color type избираме Spot

Въпроси и отговори

 • Може ли да ми обясните, кога използваме spot-panton и кога procoss?

  Стиляна Димитрова:

  Не ми стана ясно, кога използваме spot-panton-CMYK и кога procoss-RGB ли е? след като спот увеличава цената за печат какво става, след като се смеси с пантон?Ако може, някой по конкретно да ми обясни, че май много се обърках.... Благодаря предварително! :D

  Михаела Михайлова:

  Здравейте, Стиляна! Тази тема е доста обширна, но ще напиша каквото знам и надявам се да помогна поне малко. Мониторите, скенерите, проекторите и цифровите фотоапарати използват RGB модела, докато професионалните печатни машини – CMYK. Всяко отделно устройство има различен цветови обхват (пространство), който е само част от спектъра на видимите цветове. Тъй като цветовите пространства не се припокриват напълно, то един цвят може да изглежда различно при отделните устройства. Самите цветови модели имат различен обхват. За еднаквото възпроизвеждане при различни устройства, програмите за компютърна графика използват така нарeчените системи за управление на цвета (CMS – Color Management Systems). Чрез тях в графичните файлове се вграждат цветовите профили, които гарантират еднаквостта на цветовете в целия производствен процес. Пример за такъв цветови профил е ICC – International Color Consortium.

  RGB цветовият модел се използва за описване на цветове, получени от източници излъчващи светлина. Той използва комбинацията от червена (R – Red), зелена (G – Green) и синя (B – Blue) светлини с различно яркостно съотношение за получаване на всеки цвят в спектъра си. RGB моделът е най-близък до човешкото възприятие.

  При CMYK се работи със светъл фон (отпечатване върху хартия или картон) и потъмняване, чрез смесване на цветовете. При него се използва комбинацията от следните субтрактивни цветове (изваждащи): циан (C – Cyan), магента (M – Magenta), жълт (Y – Yellow) и черен (К – Black). Когато съберем четирите цвята получаваме черен цвят или т.нар. композитно черно в печата. Това е моделът, който е най-добре да бъде използван за печатни медии, използващи векторни обекти и текст.

  SPOT цветовете, наричани още прости, се използват в случаите, когато даден цвят не може да бъде възпроизведен чрез CMYK или когато трябва да бъде възпроизведен точен такъв. За целта се използват мастила, които се смесват предварително, а цветовете са стандартизирани. Познати са няколко системи, като най-използваната в Европа и САЩ е Pantone. За разлика от цветовете по CMYK, за които има ISO стандарт, то за SPOT цветовете няма такъв. Това води до различия в крайния резултат, в зависимост от различните географски места, където се произвеждат мастилата. В дигиталния печат се прави софтуерна симулация на SPOT цвета директно на машината.

  При офсетовия печат за използването на прост цвят се експонира отделна пластина и се прави нова подготовка, защото всеки цвят се печати по отделно. Тук цената ще бъде по-висока за офсетов печат, за разлика от CMYK цветовете.

  Михаела Михайлова:

  Всичко зависи от това какво, как, къде и на какво ще печатите. Ако можете да използвате дигитални машини за печат, независимо от това дали ще е в копирен център, рекламно студио или печатница, съвсем спокойно може да ползвате CMYK цветовете. За SPOT цветовете трябва да имате налична таблица с номерата на цветовете. Характерното за цветовете по Pantone е, че около 95% от тях могат да бъдат възпроизведени без проблем от мониторите, но само 34% от цветовете ще бъдат без промяна при преобразуване в CMYK модел.

  А като цяло печат със SPOT цветове е по-скъп, защото се използват мастила, смесени предварително.

  Михаела Михайлова:

  Ако все пак отидете в някой център за дигитален печат и искате да се отпечати Вашето неща на хартия, картон и др., независимо от цветовата гама (RGB, CMYK, SPOT или смес от CMYK и SPOT), то Вие ще бъдете таксувана по цени от съответната ценова листа. Няма да Ви таксуват в повече или по-малко заради цветовата гама, ако не се подготвят отделно цветови пластини (профили).

  Rumyana Naicheva:

  SPOT цвят със зададен Оverprint може да използваш и за означаване на други процеси - преге, топъл/студен печат, лакиране и др.

  Rumen Gotsev:

  Намерих нещо много интересно за петата секция за печат при Kodak Nexpress ZX3300 - листова дигитална печатна машина за цветен печат

  KODAK NEXPRESS ZX3300 е цветна листова печатна машина, която предоставя едновременно висока производителност и качество на продукцията

  Описание Kodak Nexpress е висок клас производствена дигитална печатна машина с пет печатни секции, която дава възможност на дигиталните и офсетовите печатници да печатат голям набор от изделия с ефекти и довършителни работи, като останат конкурентни в малките и средни тиражи. Nexpress e разработен съвместно с Heidelberg и е предвиден за натоварени производства, които имат нужда от различни опции и довършителни ефекти и които искат да се разграничат от стандартния четирицветен печат.

  https://printing.gedbg.com/equipment/digitalni-pechatni-reshenija/kodak-nexpress-zx3300