Отваряне на Indesign за първи път (нов документ)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво представлява опцията Primаry text frame?
специална текстова рамка, от коята имаме нужда, за да поставим текст
специална текстова рамка, която автоматично добавя листи, ако текста, който поставяме в индизайн е пракалено дълъг и не се побира в предваритено зададените от нас листи
специална текстова рамка, която се използва само, когато работим с Facing pages. Така автоматично се добавят листи, ако текста, който поставяме в индизайн е пракалено дълъг и не се побира в предваритено зададените от нас листи

Въпроси и отговори

 • Как да въвеждам размери

  Ели:

  Основното, което не разбирам е въвеждането на размерите. Примерно в Photoshop и Illustrator- A4 излиза, като 210х297mm(удобно ми е да работя в мм- чрез опцията в програмите си ги задавам ) докато тук ми излиза 49p7,276 х 70p1,89 ... Как ако искам да създам различен по размер от стандартните документ да въведа размер - примерно искам размер 135х540 мм ?

  Toni:

  Здравей, Ели. 


  Има няколко начина да промениш мерните единици, но най-лесно е след отваряне на нов документ отиваш върку рупърите (ако не ги виждаш използвай CTRL+R)  и с десен бутон на мишката кликаш върху всеки от тях и така променяш мерните единици. 

  Другият начин е  от преференс панела (CTRL+K), от секция Units да ги промениш, като когато правиш това  при вече отвoрен документ променяш само неговите мерни единици, но ако отвориш преференс панела без да създаваш нов документ може да промениш дефолт настройките и така всеки документ от този момент, които създаваш ще бъде с мерните единици, които си задала.  

  Последното е просто да си въведеш размера, който искаш...искаш 135мм на 540мм и точно това въвеждаш в прозорчетата при създаане на нов документ без значение от мерните единици на документа, но те задължително трябва да са на латиница т.е. въвеждаш 135mm/ 540mm и това е документа, който получаваш.

   Ако мога да бъда полезна с нещо друго съм насреща :) Успех :)
 • За какво по точно се използват Margins i Beed

  Стиляна Димитрова:

  Каква роля играят Margins и Beed в службата на документа за Print или Web?

  Какво е размер на наборно поле и как определяме големината му?
  Какво представлява раздувката на листа? За какво служи?
  За какво се използват Margins i Beed в пред печата и уеб дизайна?
  Извинявам се предварително ако съм задала некоректни въпроси:)

  Десислава  Малджанова:

  Здравей, задаваш правилни и коректни въпроси. Margins и Bleed са помощни неотпечатващи се водачи които ти служат да доизпипаш проектите си по добре технически и визуално. (1) Мargins е водач който ти служи за да слагаш страничните обекти в проекта на равни разстояния от крайната линия на проекта ти. Обикновено е (5 мм до 1 см ) при печатните материали но зависи от вида на проекта. При по големите печатни материали които ще се перфорират или ще се добавя нещо друго, разстоянието се увеличава според техническите изисквания на печатницата. За web проектите е от чисто естетически и визуален характер, да не се долепят до рърбъ на проекта. Там си има Grid система по която се подреждат обектите и Margins не са водещи в подредбата. (2) Bleed е водача който показва колко ще се раздуе фона на печатния материал за да може да се обреже, понеже все още няма лазерни машини които да режат точно по ръба на фона винаги има някакво отклонение при което може да остане бяла следа. За това фона се раздува обикновено с 3-5 мм тези параметри зависят от точността на машината и пак се увеличават при по мащабни проекти. При бял фон не ти трябва Bleed понеже това се явява като цвета на хартията която ще се отпечатва. При Web също не ти трябава Bleed понеже Web проектите се публикуват в размера в който са направени.                                                                         

  Стиляна Димитрова:

  Благодаря за отговора! :)

 • Мария Балева:

  Пробвай първо да запазиш файла в InDesign Markup (IDML) и после ще можеш да го отвориш на по-стара версия. Ето тук има полезна информация

  Omana Katzarska:

  Благодаря!

 • Как мога да добавя Bleed?

  Баля:

  Здравейте! Как мога да добавя bleed на документ, който вече съм създала, но не съм сложила не съм направила това при създаването му?

  Светлана:

  Това може да стане така: File - Document Setup - More Options - Bleed - OK

 • Какво е letter half

  Aleksandra Georgieva:

  може ли да попитам какво ще рече letter half за размер . А4 на половина ли ?

  Руска Тодорова:

  Да, това е половин А4 или още наречено писмо.

  Венета Желева:

  Здравейте, Позволете да внеса следната корекция:

  • Letter- Half е половината от формат Letter
  • A5 e половината от формат А4

  Прилагам сравнение: Paper sizes

  Ето и две полезни връзки при необходимост от справки за останалите размери: формати от серия А по стандарт ISO 216 и американски формати.

 • Коя версия на програмата се използва в курса? 

  Диана Маринова :

  Коя версия на програмата се използва в курса?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана

  В първия урок началния екран е на ID CS6 и след това мисля че целият курс е записан с тази версия CS6.

  Снимка_1