Интерфейсът на Indesign

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво ни служи проксито?
чрез него разбираме къде се намира даден обект на работния лист
чрез него определяме референтната точка, спрямо която прилагаме различни промни върну даден обект
чрез него разбираме по какъв начин даден обект е трансформиран, дали е ротиран, дали е мащабиран и т.н.

Въпроси и отговори

 • Може ли да попитам?

  Ивелин:

  Здравейте ! Искам да попитам защо не мога да сваля файла за версия CS5 ? И преди съм свалял файлове с курса по Excel,но не съм имал такъв проблем.

  Мария Балева:

  Здравей, за този урок ли става въпрос? Конкретно за тозиурок направихме проверка и файловете се свалят безпроблемно.

  Ивелин:

  Здравейте! Да за този урок и тази тема да...,но не мога да сваля нищо. Пробвах и с други курсове да сваля упражненията на Word и Excel , който съм завършил,но и тях не мога ? Пробвах и да не е от компютъра ми,но си свалям файлове от други сайтове всичко е ОК,само то Аула не мога ? Та към кого да се обърна за този проблем ?

  Ивелин:

  Извинявам се проблема е бил в компютъра ми ! Вече всичко е наред ! Благодаря ви за отделеното време и извинявам се още веднъж !!!

 • Как мога....

  Баля:

  Здравейте, извинявам се за глупавия въпрос, колкото и да ме е срам, ще питам... За файловете, който са към урока, предполагам, че това е, което показвате в самия урок. Свалям файла за CS5, но не мога да го отворя...

  Десислава:

  Здравйте,вижте в какъв формат сте го свалила,за това може да не се отваря :)Понякога настройките на компютрите ни за подразбирано save са различни на всеки :) На мен също някой от тези файлове на урока не ми се отварят и сменям програмата към файла за да видя :)

  Баля:

  Благодаря, отворих ги

 • Как мога

  Баля:

  Здравейте отново. Как мога да задам големината на стъпката, когато искам да преместя обект с помощта на стрелките - ляво, дясно, нагоре, надолу?

  Вера:

  Когато изберете даден обект чрез инструмента ( selection ), тогава ще имате възможност да го издърпвате натам - насам и ще можете да променяте неговото форматиране. Програмата предоставя множество опции за преместване на избрани обекти, включително и със клавишните стрелки и въвеждането на точните стойности в полетата на контролния панел : X , Y.

  Баля:

  Благодаря. Имах предвид как да настроя стойността за преместване с клавишните стрелки, но вече открих къде са тези настройки

  Яворина:

  Моля да ми помогнете /начинаеща съм в този курс/! С каква програма да отварям работните файлове. На компютъра нямам InDesign в никаква версия. Операционната система е Windows 10.

 • Как да...

  Баля:

  Извинявам се, ако прекалявам с въпросите... След като увелича рамката на изображение, добавената част остава незапълнена. Как мога да увелича изображението, така че то да изпълни цялата рамка? Благодаря предварително!

  Даниела Найденова:

  Здравейте, Баля. Най-лесно става, като увеличавате рамката със задържан клавиш Ctrl - по този начин увеличавате едновременно рамката и съдържанието ѝ. Ако вече сте увеличили рамката, при все още активна селекция на рамката трябва да изберете Fit content to frame от контролната лента с инструменти, което буквално означава "напасни съдържанието към размерите на рамката".

  Баля:

  Много благодаря!

 • Какъв е проблемът?

  Баля:

  Здравейте. Работя на CS5, предполагам че от там идва проблемът. Когато избера Page Tool, единственото, което мога да направя, е да преместя страницата нагоре или надолу спрямо съседната, но не и да променя размера й. Какво да направя в този случай?

  Светлана:

  Здравейте, не съм голям спец, но ще пробвам да дам една идея. Може да се опита с опцията Liquid Layout. От Window - Interctive - Liquid Layout. За да се промени размера на страницата, трябва да се активира Paga Tool и освен това да се задържи клавиш Alt. Може да се види в урока за промяна на размерите на лист и неговото съдържание.

 •  Има ли мини бридж Adobe Creative Cloud?

  Емин:

  Работя с най новата версия на InDesign. Проблема е че не намирам мини бридж в нея. Може ли да ми кажете дали въобще има мини бридж в новата версия и къде да го намеря ако има? И ако няма дали има нещо което да го замества? Предварително ви благодаря!

  Мартина:

  Мини бридж е подобен на разширение към Photoshop и InDesign и идват с пакета на инсталация като extension. Можете да изтеглите и инсталирате Bridge CC от сайта на Adoby, който е безплатен.Също ако е необходимо да ъпдейтнете разширението.