Използване на портали при интериорно осветление

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Може ли да се включват порталите с друга светлина?

  Ирена Дончева:

  Ссамо като имам Skydom ли мога да включвам портали? Ако нямам Skydom в сцената как мога да ги включа да светят с Environment или друга светлина? Към никоя друга светлина не намерих място да сложа отметка за да я ползват порталите?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, за момента при използването на Arnold мисля че, само със Skydome могат да се свърже Quad светлината по този начин. При други рендер енджини, като V-Ray например порталите са решени по малко по различен начин и има възможност за допълнителни опции за това как да работят и лично според мен са много по приложими, тъй като не се обвързват със светлинен източник и дори може да се зададе да няма значение какво има зад тях, което не влияе на интензитета им и има значение само околната среда.

  Ирена Дончева:

  Много благодаря за отговора - мъчих се по други начини и мислех, че аз не знам от къде да ги включа. Много ми помагате!

 • Защо когато използвам Skydom в интериорно пространство изображението ми прегаря?

  Stanislava:

  Опитвам се да осветя вътрешно помещение, което е доста дълбоко. Погледа на камерата е през прозореца от където влиза и светлина. В първият си опит използвах Distant светлина и няколко обекта от тип Mesh, получи се добре, но в дълбочина кадъра остава тъмен. След като поставих още един обект от тип Mesh на тавана, до прозореца успях да осветя изцяло, но се увеличи noise (на точици). При следващ опит използвам Skydom и портали при прозореца и входа на помещението и две Distan светлини. При включен Skydom изображението прегаря, при изключен е много тъмно. Някъде греша тотално.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, за да влияеш на осветеността на кадъра е най-добре да ползваш експоужър контролите на камерата - ISO, shutter speed и f ... или EV. Ако избражението прегаря - значи количеството светлина е прекалено голямо - може да намилиш ISO например на половина от текущата ти стойност и да направиш един тест рендер да видиш как се променят нещата.