Архитектурни обекти стени и прозорци

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да коригирам размера на стените, след като съм го направил?

  Йордан:

  Как след като съм направил стената и искам даден участък на стената да е по ниска или по висока? Да кажем имам височина 240см и дадена стая (баня) искам да бъде 280см или след като съм направил целият етаж (стени,прозорци,врати,парапети и тн. изведнъж решавам че цялостната стена на етажа се повдига да речем с 20 см?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, как си направил съществуващата стена? Ако си използвал Extrude модификатора и си започнал от линия, увеличи / намали стойността в Amount и ще получиш резуктата. Ако вече си я конвертирал в Editable Poly селектирай само най-горните вертекси и ги премести по височина, с отстъпа който искаш.

  Йордан:

  Привет! Ами за момента не съм направил нищо,но ми стана любопитно дали е като при скетчъп... да сложиш граница с линия(черта) на обекта който с хващане и местене на мишката той става или по нисък, по висок,по голям( като на принципа като се направи cube и се прави височината му) Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Малко по различно работят тук нещата, но имаш контрол върху тези параметри и може да се променят след завършването на обекта.

 • Как да направя троен прозорец?

  Ирена Дончева:

  Опитах всички видове и начини, които ми хрумнаха, но не се получава. Трябва да направя голям прозорец, който има средна част и 2 странични отваряеми крила. Правих 3 прозореца, атачвах ги, обединявах ги в група, но ми се обърква геометрията на стената и (особено при местенето) се получават много линии вътре в нея. Визуално ги направих добре, приложих материал на рамката и стъкло и на рендера при изолирана селекция се виждаха идеално, но като направя рендер на стаята прозореца изчезва, не се вижда на рендера и не е прозрачен където има стъкло. Предполагам, че е от обърканата геометрия на стената. Помогнете как да го направя този троен прозорец, моля.

  Ирена Дончева:

  Всъщност помъчих се още и сведох проблема до там, че успях да направя троен прозорецкакто искам, но съм задала ширина на рамката около стъклото 9 см. Та като селектирам само тези части като полигони материала за тях се прилага на целия прозорец и той става бял (включително и стъклото, макар че то не е маркирано. Детачвах, маркирах отделно, но не се получава да задам 2 различни материала на готовия Pivot прозорец. Когато приложа стъкло върху полигона на стъклото то си става прозрачно и се вижда пейзажа отзад, но тогава тази рамка изглежда черна и полупрозрачна. Та как да приложа бал материал върху рамката около стъклото?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, ако можеш да приложиш един screenshot на проблема ще е много полезно, за да видим какво точно става и да можем да локализираме проблема. Иначе не би трябвало да има никакъв проблем с прилагането на материалите, особено ако са детачнати и са различни обекти. Направи стъклото обемен обект (да има малка дебелина), за да не се окаже че това което виждаш е опъката страна на полигоните и за това да се рендерират в черно.

  Ирена Дончева:

  Здравейте! Използвам гатавите прозорци в МАХ които са динамично свързани. Уж детачнах стъклата, а като приложа стъкло само върху тях целия прозорец става стъклен и плътните части са като огледало както е на рендера. Когато приложа бял материал само върху рамката и стъклото побелява все - едно са си един обект. Аз не съм правила прозорците и си мислех дали не е в това проблема и готовите врати и прозорци да не могат да се детачват Това е първото, което правя и може просто да не съм го направила както трябва. Предварително благодаря за насоките! http://prikachi.com/images.php?images/497/9291497x.jpg http://prikachi.com/images.php?images/498/9291498x.jpg

  Ирена Дончева:

  Сега пак опитах с единия прозорец - отново детачнах стъклото с отделно име, за да съм сигурна, че е станало и го проверих, че е отделно, но като приложа стъкло само към стъклото става прозрачна и рамката. Когато маркирам касата на прозореца всичко става бяло, макар че стъклото не е маркирано и е с отделно име.

  Ирена Дончева:

  Да напиша все-пак за другите като мен дето ще се мъчат - може да се прилагат различни материали върху различните части на прозореца (вече си мислех, че щом е готов не може да се разделя. Оказа се, че съм детачвала само предното стъкло и затова е бил такъв ефекта, а стъклата са 2. Като се детачне и задното вече няма проблем.