Adobe Animate. Какво е и за какво се използва?

Adobe Animate е мощен софтуер, който революционира начина, по който се създава анимирано съдържание. Стартира през 2013г. и е наследник на Adobe Flash Professional.

Това, което отличава Adobe Animate от останалите софтуери за анимация са неговите разширени функции, които позволяват създаването на много по-сложни и детайлни анимации, но с много по-голяма лекота.

Adobe Animate се използва както от професионалисти, така и от хора, чието хоби е анимацията. Програмата предлага множество възможности за реализацията на всяка една идея, като всичко е в ръцете на този, който оперира с нея.

В настоящата статия ще ви запознаем по-подробно със софтуера Adobe Animate и огромният потенциал, който има за създаване на анимирано съдържание!

Какво е Adobe Animate?

Както вече споменахме и както самото име на софтуера подсказва – Adobe Animate е програма за създаване на анимации. Но това не е всичко!

Adobe Animate ви позволява да създавате видеоклипове, които са по-ангажиращи и интерактивни. Също така Flash игри, филмови анимации, кинетична типография, анимационни филми, анимирани GIF файлове, HTML5 Canvas съдържание и всъщност всяка последователност от движещи се изображения, за която може да се сетите.

Всички тези възможности правят софтуера приложим в много сфери. Независимо дали сте в гейминг средите, рекламната индустрия, в телевизията или пък създавате съдържание в Интернет, бихте могли да имплементирате Adobe Animate във вашата работа.

В Adobe Animate можем да рисуваме или импортираме готови изображения, да анимираме и да пишем скриптове. Важно е да отбележим, че програмата работи със свой скрипт език, който се нарича ActionScript и много наподобява JavaScript.

Adobe Animate работи както с растерни, така и с векторни изображения. Също така могат да се импортират аудио и видео файлове, като звукът и анимацията могат да бъдат управлявани с помощта на скриптове.

Animate може да експортира файловете в много различни формати:

Видове анимиране

В Adobe Animate има различни начини за анимиране. Нека разгледаме накратко всеки един от тях:

1. Motion tweens. Този тип анимиране може да се приложи върху текст, символи, графики, бутони и видеа. Motion tweens може да бъде използван за анимиране чрез задаване на свойства на даден обект като позиция, ротация, изкривяване, мащабиране и цветови ефекти. Motion tweens е полезен за анимация, която се състои от непрекъснато движение или трансформация на обект.

via Gfycat

2. Classic tweens. Наподобява motion tweens, но са по-сложни за създаване. Classic tweens е стария метод за анимиране и позволява някои специфични анимирани ефекти, но е по-ограничен спрямо Motion tweens. Например, една от опциите, които не се поддържа е 3D properties.

3. Inverse Kinematics poses. Инверсните кинематични пози ви позволяват да разтягате и огъвате обекти и фигури и да свързвате групи от елементи, за да ги накарате да се движат заедно по един по-естествен начин. След като добавите „кости“ към фигура или група от символи, можете да променята тяхната позция в различни ключови кадри, като така се създава движението. По-просто казано – създава се скелет на обекта, чрез който манипулираме движението му.

4. Shape tweens. При този метод на анимация рисувате фигура в един конкретен кадър във времевата линия и променяте тази форма или рисувате друга фигура в друг конкретен кадър. След това Animate интерполира (прибавя) междинните форми за кадрите между тях, създавайки анимацията на една форма, преобразуваща се в друга.

5. Frame-by-frame animation. Тази техника е полезна за сложна анимация, където графичните елементи на всеки кадър трябва да са различни и много добре изпипани. Тази анимационна техника ви позволява да зададете различен детайл във всеки кадър във времевата линия.

За кого е подходящ Adobe Animate?

Adobe Animate се използва от професионални аниматори, карикатуристи и уеб дизайнери за създаване на анимирани видеоклипове, графики, уебсайтове, видео игри, интерактивни рекламни банери, анимационни филми и др.

Това обаче не означава, че софтуерът не е подходщ за хора с по-малко опит в сферата. Интуитивеният интерфейс и мощните инструменти позволяват на потребителите да създават сложни анимации с по-голяма лекота както за мобилни устройства, така и за десктоп. Animate поддържа както векторни, така и растерни графики, което го прави универсален инструмент за аниматори от всяко едно ниво.

Вашите цели определят необходимото ниво на владеене на Adobe Animate. Ако искате да създавате сложни анимации, то е необходимо да познавате отлично програмата. Но ако ще я използвате за създаването на по-семпли анимации (интерактивен банер), то бихте могли да се справите и с базовите функции на Animate.

Купи/пробвай Adobe Animate тук.

Примери за съдържание, създадено с Animate

Списъкът с анимации, създадени с помощта на Adobe Animate е изключително дълъг.

Вижте го тук.

Известни примери за съдържание, създадено с Animate, са сцени във филми и предавания като Wreck-it Ralph, SpongeBob, Angry Birds и South Park.


Навлез в света на анимацията с обученията в Аула:

Анимация с MAYA 3D
Тайните на AFTER EFFECTS
3D модели и анимации със CINEMA 4D
ОЧАКВАЙ СКОРО – Анимация с Adobe Animate

One thought to “Adobe Animate. Какво е и за какво се използва?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.