Тънкости при работата с палети

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Команди свързани с урока:
CTRL+1 включва/изключва палетата със свойства

CTRL+3 включва/изключва палетата с инструменти


Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи палетата със свойства в AutoCAD?
За справка на свойствата и/или модифициране свойствата на обект
Само за справка какви са свойствата на обект
Само за модифициране свойствата на обект
За чертане на геометрични фигури

Въпроси и отговори

 • Камен Каменов:

  Една молба. Използвам AutoCAD 2009 год. и не мога да отварям файловете, а не мога да преинсталирам тъй като ползвам добавка към аутокад и ако е друга версия няма да работи. Та молбата ми е - ако може dwg - тата да са сейфнати поне 2009г.

  Иван Цукев:

  @Kamen Ще кача и версии във формат 2007, които могат да се отварят на Аутокад 2009

  Konst_petrov:

  инж. Цукев, искам да ви благодаря за положените Ви усилия и труд, и за начина по който поднасяте наученото от вас в достъпен и напълно разбираем начин за нас.Опита който имате се постига с много труд. а за да можете да го поднесете така разбираемо на нас ( не чак толкова напредналите и опитни) това е професионализъм. Говоря в множествено число, защото съм сигурен че много хора са на нивото което и аз. Работя с autoCAD от около 10 години но с най-простите и масови команди (хамалогия).Вашите знания и метод на обучение напълно задоволява моите нужди. Благодая ви и нека други да вземат пример от вас!!!

  Поздрави: Константин Петров

 • Лилян Батолски:

  Не ми излиза лентата за минимизация /отгоре на прозореца/ на Tool Palettes след като отворя...

  Иван Цукев:

  @Лилян можеш да ползваш и клавишната комбинация CTRL+3

 • Красимира Тодорова Петрова:

  Здравейте, Опитах се да включа два монитора и ако им окажа да се дублират работят и двата, но немога да им дам extend, така че на единия да ми е екрана за чертане а на другия да са палетите. Това значи ли че видеокартата ми не поддържа два монитора.

  Иван Цукев:

  @Красимира

  Това е въпрос, който е много индивидуален и зависи от конкретния хардуер.

  Мога да препоръчам да се инсталира най-новия драйвер за видео картата и от софтуера, който се инсталира с картата да се настрои.

  Например за най-популярните NVIDEA карти, това е Control Panel -> NVIDIA Control Panel -> Display -> "Multiple Displays", кликва се "Change display configuration".

 • Мариян Михайлов Русев:

  Здравейте, не мога да прихващам менюта и да ги местя. Показва се бял знак ,с червена ивица по края и наклонена черта .Auto Cad Civil 3D 2012

  Иван Цукев:

  Не мога да тествам със Civil 3D, но не мисля, че има разлика.

  Пробвай първо с чист Аутокад и виж дали там се местят.

  Мая Паскова:

  Виж да не ти е заключен тулбара System variable: LOCKUI 0 Toolbars and windows not locked 1 Docked toolbars locked 2 Docked or anchored windows locked 4 Floating toolbars locked 8 Floating windows locked

 • Генка:

  Здравейте, Ползвам AutoCad Architecture 2014 - в раздел View от Рибъна не се визуализира панел с палети. Както посочихте с комбинациите Cntr+1 и Cntr+3 се появяват съответно палетите със свойства и с инструменти. Това достатъчно ли ще е за работа с AutoCad?

  Иван Цукев:

  Много инструменти вече са групирани в палети в Аутокад.

  Дори да не се виждат на едно място със сигурност има из интерфейса иконки които ги пускат. Например - слоевете са в палета за слоеве и най-вероятно си я пускаш безпроблемно. MATBROWSEROPEN отваря палета с материали (за визуализиции), което го има и на иконка.

  Вече най-важните и често използвани са тези, които са на CTRL+1 и CTRL+3 - това ще ти е достатъчно да ползваш като бързи клавиши, а другите като иконки.

 • Здравейте г-н Цукев,

  Елена Узунова:

  Може ли да ми обясните за какво се използват слоевете и каква е разликата между тях и подложките? :)

  Никола Милчев Стамболиев:

  Слоевете се използват за да има най - образно казано прегледност, яснота, селективност и бързина при работа. Подложката ("чуждият файл“) служи за да се прикачи към нов по - лек файл (“нашият“) и така тежките файлове не са вече проблем.

  Елена Узунова:

  Благодаря за разяснението :)

 • Росица Връбанова:

  Здравейте, аз съм с версия 2010, за сега не срещам трудности, но не виждам и не мога да си изтегля файловете които сте прикачили, не ги намирам никъде под видеото?

  Мария Балева:

  Здравейте, файловете са под лявото менюто с имената на уроците.Има секция оградена с червено "Допълнения към урока" и там може да видите файловете.

 • Росица Връбанова:

  разбрах откъде да направя работното поле на квадрати и с коя команда, но от къде да го направя по тъмно сиво а не бяло на версия 2010, то беше светло сиво, след като отворих прикачения файл към урока стана бяло и когато натисна грид ми става на точки цялото поле, а не на линии които да образуват квадратна мрежа?

  Краси Кръстев:

  В Модул 1 Тайните на AutoCAD интерфейса в Урок 10 - "Финна настройка на AutoCAD" са обяснении именно настоиките за които питате.

  Любомир Жипонов:

  В командния ред на autocad се пише options. После горе ляво display и отдолу colors. В новия прозорец горе - 2D model space - Uniform background - Color (select color). В прозореца на color - True color и отдолу на реда Color: 33,40,48 за тъмно сиво.

 • Properties

  Божидар:

  Друг начин за показване на палетата Properties - маркираме обект и десен бутон на мишката

  Anelia:

  Да, това работи и в 2007версия. С десен бутон след маркиране на обекта отваряме контекстуалното меню и ако изберем Properties се отваря палетата със свойства на обекта, ако изберем Quick Properties под Properties се отваря таблица със свойствата на обекта.

 • Защо

  инж.М.Линдов:

  Някой може ли да ми каже ,защо когато селектирам каквато и да е фигура във Propartis нищо не ми изписва?

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж тази тема тук в която преди време беше писал за този проблем http://aula.bg/question#id-109568000001 ( в тази темата погледни и на  венета откъде е дошъл подобен проблем - при местенето на папки ) съответно предприели някави действия от препоръчаните в тази тема:  http://aula.bg/question#id-102208000001 ( тази тема и преди като го беше задал въпроса пак ти я бях сложил ).Виж пробвай с Repair and Reinstal. Ако не се получат нещата просто преиснталирай AutoCAD. Пак ще кажа че на AutoCAD си доста често срещан проблем, лично и на мен ми се случвало - оправих го с Repair and Reinstal, понякога нещата обаче не се получават така и се стига до преинсталиране.Точно за тази тема съм се ровил доста за да видя как да се оправи като проблем в 99 % от случайте препоръките са Repair and Reinstal , ако не стане Preinstal.

  инж.М.Линдов:

  Reinstal и стана ,просто забравих сори за тъпия въпрос,смених си компа и затова стана така,мерси

 • Как да променя размера на правоъгълник от палетата със свойства на обекта?

  Георги :

  Здравейте, дали може от палетата със свойствата на обектите да се променя размера на обект - правоъгълник?Предполагагам, че ще е лесно да се стречне до необходимите размери,но ако може някак си от тази палета също ще е лесен метод. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, така просто изчетан обекта се възприема като една затворена полилиния която е от точка до точка ( vertex ).В палетата има вероятност да сменяш на всяка една точка ( снимка 1 ) координатите тоест при малки сметки и чертане с координати реално може да сменящ координатите на точките и съответно да промениш геометрията на фигурата - но това по - добре само теоритично да остане като вариант - в случая съм на точка 3 ( позиция 1 снимка 1 ), от позиция 2 снимка 1 може да смениш точката ( vertex - a ).След което позиция 3 и 4 са координати по X и Y и съответно може да промениш така координатите че да преместиш по X и Y точката - така със всички точки и да получиш желаните размери.

  Само ще спомена някои други варианти, които с напредването в AutoCAD ще разбереш :
  1. Направа на динамичен блок със един от двете параметър ИЛИ linear ИЛИ с XY и деиствие stretch така бързо и лесно да направиш така че този правоъгълник като блок да можеш да го управляваш като размери по X Y като директно пишеш размерите ( не давам пример защото би отнело много писане -  за динамични блокове са отделени два модула в курса за блокове в Аула ) ( снимка 2  и 3) 
  2. Другия вариант е да направиш параметрични  ограничения ( снимка 4 ) - и местейки само една точка на определено разстояние ( било ръчно или с X и Y координати от палетата със свойствата ) да запазиш правоъгълната форма и да си увеличил размера по X ( H ) или Y ( B ).
  Най - вероятно има и други подходи за това да не стречваш ами по друг начин да коригираш гееометрията, но аз най - бързо се сетих за тези два - като този с блока предпочитам да го ползвам в практиката - като параметъра по B и Н на правоъгълника благодарение на това че е блок директно ги задавам в палетата.
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Весели празници !
  Георги :

  Много благодаря за подробния отговор. Весели празници и на теб, на всички съфорумци и на целия екип на Аула.

  Божидар:

  Здравейте! Мисля, че най-лесно ще стане с включен бутона ORTHO. Маркираш правоъгълника и чрез местене на средните манипулатори променяш размера до нужния.

  Краси Кръстев:

  @Божидар,

  Здравей, така е определено, така би следвало да се модифицира най-лесно, но конкретно идеята на Георги беше да си го модифицира от палетата със свойства.

  Както винаги в AutoCAD, има хиляди варианти за справяне с дадена задача, тук може да се нарпави и блок който да се стречва, също би било интересно решение.

 • Защо имам проблем с палета Рropertiеs?

  Алекс:

  Здравейте, версията е Autocad 2014 LT

  когато се опитам да променя linetype scale ( в палета Рropertiеs) на селектирана пунктирна линия тя не се коригира, видимо остава същата, въпреки че показва новия мащаб. Когато чертая нова тя има новия мащаб, видимо е с по-ситен пунктир напр., но старата линия как мога да я променям. Преди на стари версии непрекъснато използвах палета Рropertiеs.
  Освен това когато маркирам кръг в палета Рropertiеs липсват данни за radius i diameter, как да работя?


  Антони Радованов:

  Опита ли с командата regen да внесеш промените? Друго което можеш да опиташ е да провериш стила на изобразяване от горния ляв ъгъл, може случайно да се е сменил на conceptual или нещо друго от тези. Правилният стил е 2D Wireframe.

  Алекс:

  погледнах един въпрос горе, Repair and Reinstal ? 


  Антони Радованов:

  Това винаги е вариант, просто аз не съм опирал никога до там и за това не съм се сещал.

  Алекс:

  не мога да намеря 2D Wireframe / conceptual... 

  Антони Радованов:

  Намира се в левия горен ъгъл на чертожното пространство. Щрака се върху режима и от падащото меню се избират различните стилове за визуализация на чертожното пространство.


  Алекс:

  няма нищо при мен там

  Алекс:

  и колкото и да натискам няма падащо меню

  Антони Радованов:

  Да нормално е да няма, не обърнах внимание че сте с леката версия, а в нея не е включено триизмерното чертане. Това са функции за триизмерно изобразяване в общи линии и за това ги няма.

  Краси Кръстев:
  gif?link=MTYwODM0OTU

  За същото става дума  тук :
  http://aula.bg/question#id-128038400001
  Десислава Вълчанова:

  Само при мен ли клипът е без звук?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава Вълчанова.

  За кое видео става дума това което към самия урок, или видеото което съм дал като допълнително във темата тук във форума?

  При мен звук има и при двете.

  Кой е browser-a който ползваш и с кой видео видео плеър?

  Десислава Вълчанова:

  Проблемът е във видеата, които споделяте в коментарите, тези които са към уроците са със звук. Използвам Мозила, но не знам кой е плеърът, не знам и как да проверя.

  Краси Кръстев:

  За видеото от коментарите, няма алтернатива за плеъра.

  Пробвай да го отвориш през google chrome.

  или пък да отвориш този линк през отделен прозорец http://aula.bg/u/MTYwODM0OTU , тогава вече би трябвало да имаш възможност да гледаш видеото с по-новия плеър на Аула - снимка 1.

  Увеличи си звука на плеъра и самото аутдио към слушалките (колонките) докрай, тъй като е наистина малко тихичко видеото.

  Снимка_1

  Десислава Вълчанова:

  В google chrome тръгват със зву, благодаря!. Но е странно, досега съм гледала клиповете без проблем и изведнъж част от тях нямат звук, каквато и настройка да има на плеъра няма как да ми спре звука на част от клиповете.

 • Има ли "палети" във версиите преди 2009?

  Stanlyman:

  Ако правилно разбрах от урока във версиите преди 2009 няма "палети"

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли посочиш точно къде в този урок " Тънкости при работа с палети " се споменава че преди 2009 липсват палетите в AutoCAD.


  Преди 2009 версия липсва ribbon интерфейса, иначе мога да гаратнтирам че в 2007 например има палети - properties и tool палети.
  Stanlyman:

  Привет, не го пише никъде, но поради факта че там го няма "ribbon"-а попитах това. Сега разбрах - properties-tools. Благодаря

 • Как да променя кривите линии ,защото с орто не става?

  Деница:

  Здравейте,надявам се да можете да ми помогнете!Аз съм с Autocad 2010,явно съм натиснала нещо и всички линии на схемата ми станаха криви(след като са начертани),дали знаете откъде идва проблема?!

  Краси Кръстев:

  Здравей, проблема не е от Ortho. В случая проблема идва от това че си завъртяла координатната система.Това много често се случва когато е задържан Shift и съответно е задържан scroll - a на мишката за да се използва PAN.

  За да разрешите проблема изпишете в командния ред командата PLAN ( снимка 1 позиция 1 )

  Снимка_1

  След което AutoCAD ще попита какво точно искате да направите дали да запазите тази координатна система ( снимка 2 позиция 1 ) дали да изберете нова локална координатна система ( UCS - снимка 2 позиция 2 ) или да изберете стандартната координатната система за AutoCAD ( World - снимка 2 позиция 3 ).

  Снимка_2

  • Изберете последната опция World * и следва да минете в равнината X0Y и съответно да виждате всичко както бихте искали да се визуализира.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Деница:

  Благодаря ви много :)

 • Защо нямам в менюто palettes?

  Корнелия Димитрова:

  Здравейте, като отида на view ми се появяват само тези иконки

  Какво да направя за да ми се появят palettes?

  Корнелия Димитрова:

  Всъщност като използвах команди CTRL+1 и CTRL+3, за които прочетох по-горе, сега се появиха и тези допълнителни опции. Благодаря